Η Γενική Γραμματεία Ισότητας διευρύνθηκε σε αυτή την κυβερνητική θητεία για να συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό της και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ώστε να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η ανάγκη ολοκληρωμένης παρέμβασης, με την παραδοχή ότι η Ισότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι συστατικά του πυρήνα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Με αυτή την έννοια, η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του Πρωθυπουργού, αποτελεί βήμα προόδου και εκσυγχρονισμού, γιατί στοχεύει στην εξάλειψη των διακρίσεων και των αποκλεισμών, είτε πρόκειται για ανισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών είτε για ομοφοβικές συμπεριφορές, είτε για βία κατά γυναικών, είτε για άνισες ευκαιρίες στην εργασία και στις θέσεις ευθύνης.
Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό οφείλουμε να το αναδεικνύουμε συστηματικά. Η έμφυλη ισότητα αφορά σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια δηλαδή στις προσφύγισσες, στις ρομά, στις γυναίκες με αναπηρία. Για αυτό η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κινείται με επιμονή προς αυτή τη κατεύθυνση με συμπεριληπτικές πολιτικές, οι οποίες μετατρέπονται σε μεγίστη προτεραιότητα μας.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η συνάφεια της έμφυλης ισότητας με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει εδώ και χρόνια αποδεκτή. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ισότιμη παρουσία τους σε θέσεις ηγεσίας, η καταπολέμηση του σεξισμού και η ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή βρίσκονται στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών μαζί με τις διεκδικήσεις για τον πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι όταν άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας, δεν έχει σημασία το φύλο τους αλλά η προσβολή της προσωπικότητάς τους και ο περιορισμός της ελευθερίας τους. Ομως, αν μια γυναίκα με κινητικές δυσκολίες αντιμετωπίζει μεγαλύτερα εμπόδια στην εργασία της από όσα ένας ομοιοπαθής συνάδελφός της, τότε η θέση της επιδεινώνεται και εξαιτίας του φύλου της, άρα τότε αναφερόμαστε σε πολλαπλές διακρίσεις. Και οι γυναίκες λόγω του φύλου τους είναι σαφώς περισσότερο εκτεθειμένες στις πολλαπλές διακρίσεις και στις επιπτώσεις τους.
Ακόμη και η πρόκληση της κλιματικής κρίσης επιβαρύνει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι γυναίκες για παράδειγμα μένουν πίσω σε σχέση με τους άντρες σε δεξιότητες που αποδεικνύονται χρήσιμες κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι ψηφιακά αναλφάβητες άρα να μην ειδοποιούνται άμεσα σε επερχόμενα ακραία φαινόμενα, ή να μην ξέρουν να κολυμπούν όπως επισημαίνει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, ενώ συχνά επιφορτίζονται με τη φροντίδα άλλων ευπαθών ατόμων όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι και επομένως παραμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή στο σπίτι.
Η δημιουργία ήδη μιας Ομάδας Εργασίας (Τask Force) στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα καταγραφής των ζητημάτων αυτών και των αναγκαίων δράσεων και καλών πρακτικών ώστε να εξαλειφθεί η έμφυλη ανισότητα στα πεδία που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές, με την ενεργειακή φτώχεια, με την κλιματική κρίση και τις σοβαρές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις της.
Η έμφυλη ισότητα δεν αποτελεί απλώς ένα θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών αλλά αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, για την ολοκλήρωση της δημοκρατίας και για μια δίκαιη μετάβαση.
Τα ανωτέρω αποτελούν καθοριστικούς στόχους μας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη νέα χρονιά και φιλοδοξούν να οδηγήσουν σε πολιτικές που θα εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα για κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά στης Ελλάδας.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλης Κορκίδης στον «Ε.Τ.»: Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων η απάντηση των προκλήσεων
Μητσοτάκης για τον άτυχο επισμηναγό: Η πατρίδα θα σε ευγνωμονεί για πάντα
Μιχάλης Τσαμάζ στον «Ε.Τ.»: Ομιλος ΟΤΕ – Επενδύσεις άνω των 3 δισ. για την ψηφιακή ανάπτυξη