Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ψηφιοποίηση του κράτους και η πράσινη «μετάβαση» είναι το βασικό τρίπτυχο που συνθέτει επιμέρους πολιτικές, ικανές να προσδώσουν μεγαλύτερη δυναμική στην οικονομία και να ωθήσουν την ανταγωνιστικότητά της. Μέσα στο έτος που παρέρχεται σε λίγες ημέρες, κάναμε πολύ λόγο για βιωσιμότητα, αναλύσαμε τον όρο, εξετάσαμε τις παραμέτρους και εξήγαμε συμπεράσματα, τα οποία, τώρα, είναι η ώρα να τα αξιοποιήσουμε, ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ανατρέψει την ανοδική πορεία της οικονομίας μια γενικευμένη αστάθεια, από όπου και αν προέρχεται.
Είναι προφανές ότι ο κόσμος του επιχειρείν έχει την εδραία άποψη ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στην προηγούμενη θητεία της, και σε συνάρτηση με την εγκατάλειψη αγκυλώσεων και ιδεοληψιών που ταλάνισαν τομείς της οικονομίας, θα ανοίξει τα πεδία εκείνα που σχετίζονται με την προσέλκυση επενδύσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Αξίζει να σταθούμε στην περίπτωση της αφύπνισης της ναυπηγικής μας βιομηχανίας για να κατανοήσουμε τη σημασία και τον λόγο που πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να αρθούν επισημασμένα εμπόδια που λειτουργούν ανασχετικά της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της χώρας στον διεθνή οικονομικό στίβο. Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στη χαρά και την ικανοποίηση των αναβαθμίσεων στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά να αξιοποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό και τάχιστα, τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στον ορίζοντα. Με ανάλογα ταχείς ρυθμούς οφείλει να προχωρήσει και η προσπάθεια για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης γιατί, αυτή η προσπάθεια, όταν ολοκληρωθεί, θα προσδώσει ένα σοβαρότατο ποιοτικό και, κυρίως, αποτελεσματικό χαρακτηριστικό σε αυτό που αποκαλούμε Δημόσια Διοίκηση.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος απεχθάνεται τη γραφειοκρατία, τις αλληλεπικαλύψεις υπηρεσιών, τις αδυναμίες συνεννόησης ενίοτε μεταξύ υπηρεσιών του ιδίου υπουργείου, τις αδυναμίες συνεννόησης με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Απεχθάνεται να ξοδεύονται πολύτιμες ανθρωποώρες για τη διακίνηση εγγράφων μεταξύ υπηρεσιών, αλλά και σε μία αλληλογραφία, η οποία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οδηγεί στο γκισέ της αρμόδιας υπηρεσίας. Αλλά εξίσου απεχθάνονται τη γραφειοκρατία και οι επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα με το συγκεκριμένο ρίσκο που έχει αποτιμηθεί και με τον συγκεκριμένο χρόνο που έχει εκτιμηθεί ότι θα υπάρξουν απόδοση και κέρδος. Και εδώ ακριβώς είναι η πρόκληση. Εδώ είναι το πεδίο της μεταρρύθμισης. Εδώ είναι ένα πεδίο που πρέπει να πάψουμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Ο ανταγωνισμός καραδοκεί και προτάσσει δελεαστικά το one stop shop. Οχι το τρέχε-γύρευε στις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, που, δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται, παρά την καλή προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο, τέλος, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, επίσης, θα πρέπει να επιταχυνθούν για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και τα «σκαμπανεβάσματα» των τιμών της ενέργειας, που στερούν μεγάλο μέρος από την ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.
Το 2024, «οφείλουμε», επιτέλους, να επενδύσουμε στη ναυτιλιακή καινοτομία, αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με την οικονομία μας να έχει αντέξει τη χρονιά που πέρασε, χρονιά που μας αφήνει πίσω με την ανασφάλεια του ενεργειακού, τον πληθωρισμό, αλλά και τη λέξη «πόλεμοι», το νέο έτος θα πρέπει να μας βρει με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ώστε, τέτοιες ημέρες, στα τέλη του 2024, να μας βρει με έναν θετικό απολογισμό.
Οι προσδοκίες, λοιπόν, αφορούν στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την απάντηση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών.
Ειδήσεις σήμερα
Μιχάλης Τσαμάζ στον «Ε.Τ.»: Ομιλος ΟΤΕ – Επενδύσεις άνω των 3 δισ. για την ψηφιακή ανάπτυξη
Μάριος Θεμιστοκλέους στον «Ε.Τ.»: Ετος-ορόσημο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Χάρης Θεοχάρης στον «Ε.Τ.»: Πρωτοφανής προσαρμογή και επιτυχία