Η χώρα μας εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και πλέον για την επόμενη διετία θα ανήκει στις χώρες με ουσιαστικό ρόλο στις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, σε μια δύσκολη συγκυρία με δύο πολέμους σε εξέλιξη και τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις. Πρόκειται για μια σημαντική διπλωματική επιτυχία, η οποία ήταν αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στη Γαλλία και επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής των φρεγατών Belhara, που θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό έως το 2026 και είναι τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στη Μεσόγειο.
Μητσοτάκης από Γαλλία: Η Ελλάδα θα έχει τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο
Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με την οποία θα κλείσει η προεκλογική μάχη, απόψε στις 7 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε ανάμεσα στους σημερινούς ηγέτες του δυτικού κόσμου στη Νορμανδία και παρέστη στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από την D day.
Ο πρωθυπουργός, με ευκαιρία της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις, επισκέφθηκε χθες το πρωί τα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας Belh@rra, που θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, Pierre Eric Pommellet και τον αντιπρόεδρο Olivier de la Bourdonnaye, για την πορεία των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των Belh@rra.
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτώ σήμερα το ναυπηγείο της Naval Group στο Λοριάν, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ταυτόχρονα οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες θα έχουν ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έως το 2026. Είναι η σημαντικότερη αναβάθμιση του Πολεμικού μας Ναυτικού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη γρήγορη πρόοδο υλοποίησης αυτού του πολύ φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες, ο “ΚΙΜΩΝ” , βρίσκεται ήδη στο νερό και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025. Να τονίσω, τέλος, και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συγκεκριμένα των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, τα οποία κατασκευάζουν ένα από τα εννέα μπλοκ, τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο. Oταν οι φρεγάτες παραδοθούν, θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία τα οποία θα πλέουν στη Μεσόγειο, άξιοι διάδοχοι όλων των ιστορικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω στα οποία η ελληνική σημαία κυματίζει πάντα ψηλά και περήφανα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Naval Group τόνισε: «Είναι μεγάλη μας τιμή που σας έχουμε εδώ, στα ναυπηγεία της Λοριάν, γι’ αυτή την επίσκεψη. Με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε τι κάνουμε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το κύτος που βλέπετε είναι για τη μελλοντική σας φρεγάτα. Σας ευχαριστούμε, κ. πρωθυπουργέ, για την παρουσία σας εδώ».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης, και ξεναγήθηκε στις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ», οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στο Λοριάν και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διοικητή του Κλιμακίου, υποναύαρχο Θεοχάρη Χατζόπουλο, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών.
ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΙΣΧΥΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Οι φρεγάτες Belh@rra είναι πολεμικά πλοία πολλαπλών ρόλων, με εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους. Ανήκουν στην τελευταία γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και θα δώσουν στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τη δυνατότητα υλοποίησης σύνθετων αποστολών, με τις πολυδιάστατες δυνατότητές τους να αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι νέες φρεγάτες που θα παραλάβει η Ελλάδα εξοπλίζονται με το κορυφαίο AESA (Active Electronically Scanned Array) ραντάρ Sea Fire, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, και φέρουν 32 πυραύλους Aster 30 με βεληνεκές 120 χιλιόμετρα, συνδυασμός που θα προσφέρει τόσο αεράμυνα περιοχής όσο και αντιβαλλιστικές ικανότητες, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα ισχύος στο Πολεμικό Ναυτικό.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αρκετές οι ελληνικές εταιρίες τελικά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν έργο και αρκετές θα εμπλακούν στα επόμενα στάδια, συνεισφέροντας έτσι στη μεταφορά τεχνολογίας αιχμής και ανοίγοντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
«Μιλούσαμε πρώτοι για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση στο νέο ρόλο της Ευρώπης, σήμερα, δικαιώνεται. Και αυτό φυσικά απαιτεί και περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Α. Μαγγηριάδη, από τη φρεγάτα «Κίμων»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πρότασή του για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα, που κατέθεσε μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, υποστήριξε ότι: «Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι αντίστοιχο με ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την άμυνα, αυτό πρέπει να συνδέεται και με ορισμένα μεγάλα projects στρατηγικής προτεραιότητας για την Ευρώπη, τα οποία να μπορέσουν να ενώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να προσφέρουν προστιθέμενη ευρωπαϊκή αξία στις κοινές αμυντικές μας ανησυχίες».
Η Ελλάδα ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Με μια σημαντική επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η Ελλάδα έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης 182 χωρών-μελών σε σύνολο 188 έγκυρων ψήφων στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία ανάδειξης των πέντε νέων Μη Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026.
Το αποτέλεσμα, πολύ ψηλότερα από το απαιτούμενο ελάχιστο όριο 126 ψήφων για την εκλογή (πλειοψηφία 2/3), είναι προϊόν ενός τριετούς μαραθώνιου επίπονων προσπαθειών για την εξασφάλιση της στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερων πρωτευουσών ανά τον κόσμο.
Επιστροφή
Ο μαραθώνιος έληξε μέσα σε θερμά χειροκροτήματα και από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα πόστο που κατείχε και τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006, με ειδικό βάρος.
Αυτή τη φορά αναλαμβάνει τη μεγάλη τιμή που συνοδεύεται με ανάλογες ευθύνες σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τη διεθνή κοινότητα εδώ και δεκαετίες. Με την εκλογή ενισχύεται ο ρόλος της ελληνικής διπλωματίας, η Αθήνα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις θέσεις της περισσότερο σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων.
Το τρίπτυχο στο σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» έδωσε το στίγμα των προθέσεών μας.
Προτεραιότητες
Σε ένα περιβάλλον ρευστό με πολλαπλές συγκρούσεις η Ελλάδα έχει θέσει έξι βασικές προτεραιότητες: ειρηνική επίλυση διαφορών, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη, Ασφάλεια», κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και θαλάσσια ασφάλεια.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα. Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Εχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Ιστορική μέρα
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης» πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Για διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε.
Η ελληνική διπλωματία
Προκειμένου να φτάσουμε στη χθεσινή μεγάλη ημέρα η ελληνική διπλωματία εργάστηκε σκληρά, συστηματικά με συνέπεια επί τρία χρόνια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εκτιμήθηκε η έμπρακτη προσήλωση της χώρας μας στους στόχους της υποψηφιότητάς μας με τη στάση της μεταξύ άλλων στο ζήτημα της Ουκρανίας, στο Μεσανατολικό και στις προσπάθειες για την προάσπιση της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Μέχρι το παρά πέντε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στήριξης στην ελληνική υποψηφιότητα. Μεταξύ άλλων λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονταν επίσης οι δύο πόλεμοι, η πρόταση Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και η πρόοδος των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, που μετείχε σε αυτό το σκέλος της συζήτησης.
Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετείχε και σε εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ από κοινού με τους ομολόγους του των συνυποψηφίων κρατών-μελών, Δανίας, Πακιστάν, Παναμά και Σομαλίας που επίσης εξελέγησαν και συμπληρώνουν την 5άδα.
Συμμετέχουν 10+5 μέλη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αποστολή τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας παγκοσμίως και δεσμευτικές για όλα τα κράτη- μέλη αποφάσεις, έχει 15 μέλη. Πέντε είναι τα μόνιμα με δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Κίνα). Τα υπόλοιπα δέκα μη μόνιμα μέλη εκλέγονται για διετή θητεία. Η Ελλάδα είχε κάνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες για να εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου για τις διετίες 1989-90 και 1999-2000.