Οι οποίες με έναν περίεργο τρόπο συμπίπτουν και με τις υποκειμενικές. Η χειραψία, π.χ., που αντάλλαξαν στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Κ. Μητσοτάκης με τον Ν. Ανδρουλάκη μπορεί να μην είχε την ψυχρότητα προηγούμενων χειραψιών, αλλά, όπως λένε οι πληροφορίες, ο επανεκλεγείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη σύντομη συνομιλία που είχαν όσο διαρκούσε η χειραψία, απέφυγε να κάνει την παραμικρή νύξη για τη συνάντησή τους που εκκρεμεί.
Στη Βουλή
Ενώ στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στη Βουλή, ο Κ. Μητσοτάκης κατέστησε απολύτως σαφές ότι προτιμά να έχει ως συνομιλητή-αντίπαλό του τον Ν. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Το Μ. Μαξίμου ανέμενε την έκβαση των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Κι όπως φαίνεται, το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε σκεπτικισμό ή πολύ περισσότερο απογοήτευση. Η κυβέρνηση θέλει να έχει απέναντί της μια διακριτή αντιπολίτευση κι έναν πόλο έστω και μεσαίου μεγέθους. Μια τέτοια εξέλιξη τη βγάζει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση που βρίσκεται μετά τις ευρωεκλογές: Να μην έχει αντίπαλο κάποιο κόμμα, αλλά να έχει «αντίπαλο» απ’ ευθείας την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Ετσι, σε μια αντικειμενικά δύσκολη περίοδο, με δυο πολέμους, με έκρηξη του πληθωρισμού και με παράγωγο το κύμα ακρίβειας, δεν είχε να αντιπαλέψει με μια υπαρκτή και τεκμηριωμένη διαφορετική πρόταση ενός άλλου κόμματος, αλλά με τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Εξ ου και το εντελώς πρωτοφανές, να φθείρεται η κυβέρνηση και να μην ενισχύεται ουσιαστικά κανένα κόμμα. Ούτε ο διαλυμένος ΣΥΡΙΖΑ ούτε η καχεκτική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ούτε η «υπερπατριωτική» δεξιά, δεν πλησίαζαν καν στο να γίνουν εναλλακτική λύση.
Τώρα ο Κ. Μητσοτάκης έχει αντίπαλο, ο οποίος -όπως και ο ίδιος- θα τίθεται διαρκώς στην κρίση της κοινωνίας, αν μπορεί να προτείνει κάτι πιο δίκαιο αλλά και ρεαλιστικό, αν εγγυάται την πολιτική σταθερότητα της χώρας κι αν μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα. Η προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει έναν «διμέτωπο αγώνα»: Υπέρ των μεταρρυθμίσεων και της σταθερής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και ταυτοχρόνως υπέρ της υπεύθυνης και αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για μια τακτική, η οποία ταυτοχρόνως προσγειώνει τη συζήτηση στην πραγματικότητα, όπου αναμετρούνται και συγκρίνονται ρεαλιστικές πολιτικές και δεν αφήνει χώρο στον λαϊκιστικό και ανεύθυνο υπερπατριωτισμό εκ του ασφαλούς και μέσω μύθων και fake news.
Δύσκολες ασκήσεις
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να βάλει πολλές δύσκολες ασκήσεις στον νέο αντίπαλο, ο οποίος δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον ακατάσχετο βερμπαλισμό των λεφτόδεντρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σειρά μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν στη Βουλή, θα δοκιμάσουν στην πράξη τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να μείνει στο τερέν της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας (όπως π.χ. η επιστολική ψήφος). Ενώ η μεγάλη πρόκληση θα είναι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα καταστήσει σαφές τι είναι πραγματικά και όχι κατ’ όνομα προοδευτικό και τι είναι αναχρονιστικό.
Στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για διήμερη επίσκεψη - Συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και είναι ο «παλιός δικομματισμός» μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνει πιο γόνιμος ο δημόσιος διάλογος, αλλά εξ αντικειμένου θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της πολιτικής θολούρας που δημιουργήθηκε μετά τις ευρωεκλογές.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον προσεχή Φεβρουάριο, θα είναι επίσης μια κρίσιμη δοκιμασία, αν και δεν δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ. Ομως η στάση του κάθε κόμματος και βουλευτή θα βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον πραγματικό ρόλο του καθενός.
ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο εφιάλτης της Novartis στοιχειώνει τους σκευωρούς
Χωρίς κουκούλες πλέον, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis, θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Οι μηνύσεις, που έχουν υποβάλει οι Α. Σαμαράς, Α. Γεωργιάδης, Γ. Στουρνάρας και Α. Λοβέρδος, είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, να πλαισιωθούν και από τις μηνύσεις ορισμένων εκ των υπόλοιπων 6 πολιτικών προσώπων που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια.
Δεδομένου ότι και τα δυο πρόσωπα είναι αμφιλεγόμενα, υπάρχει διάχυτη ανησυχία τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε δικαστικούς, δικηγορικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους για το τι μπορούν να πουν αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες. Ο Φ. Δεστεμπασίδης βρίσκεται στη φυλακή για απάτη, ανεξαρτήτως Novartis. Η δε Μ. Μαραγγέλη είχε μηνυθεί για υπεξαίρεση από τον Κ. Φρουζή, του οποίου ήταν γραμματέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα της υπεξαίρεσης φέρεται να το «έλυσε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κι έτσι η Μ. Μαραγγέλη έγινε «Αικατερίνη Κελέση». Πρόσθετο πονοκέφαλο στους ανησυχούντες είναι η άνεση και η προθυμία των δυο πρώην κουκουλοφόρων μαρτύρων να καταθέτουν ακόμα και τερατώδη ψέματα. «Θα διστάσουν να πουν το οτιδήποτε, προκειμένου να σώσουν τον εαυτό τους;», αναρωτιόταν σημαντικός εισαγγελικός λειτουργός.
Οι δυο ασκεπείς πλέον μάρτυρες θα κληθούν να πουν ποιος/οι τους υπαγόρευσε/σαν να καταθέσουν τα όσα τερατώδη είχαν καταθέσει. Με απλά λόγια, η ουσία της διερεύνησης της «σκευωρίας Novartis» θα γίνει τούδε και στο εξής. Οπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, εκτός από «απόφαση-σταθμός», είναι αυτή που θα επιτρέψει «η αλήθεια να λάμψει». Μια έκφραση που είναι πολύ κοντά στο «μέχρι τέλους» του Α. Σαμαρά. Χαρακτηριστική επίσης ήταν η εντελώς αμήχανη (η μπάλα στην εξέδρα) του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απ’ όλη αυτήν τη σημαντική εξέλιξη, έμεινε στο ότι η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας είναι… «ταφόπλακα στον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα»! Για την ταμπακέρα, κουβέντα. Ούτε καν για το ότι το παραδικαστικό, που χρησιμοποίησε ψευδομάρτυρες, δεν ασχολήθηκε καθόλου με το υπαρκτό σκάνδαλο των 4.500 γιατρών που συνταγογραφούσαν αφειδώς φάρμακα της Novartis, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, να μην πάρει αποζημίωση από τον πολυεθνικό κολοσσό.
Υπό το φως της σημαντικής απόφασης της Οικονομικής Εισαγγελίας αποκτούν εντελώς διαφορετική σημασία διάφορα ερωτήματα που είχαν τεθεί από τότε, όπως: Είναι δυνατόν ο Α. Τσίπρας, ενώ γινόταν χαμός στη χώρα, να μην ήξερε και να μη συμμετείχε σε ένα τέτοιας σημασίας γεγονός; Τι δουλειά είχε ο Δ. Τζανακόπουλος στον Αρειο Πάγο την ημέρα που «έσκασε» το θέμα; Πώς ήξερε ο Π. Πολάκης ότι κάποια από «τα πουλάκια» που «πιάσαμε», «κελάηδησαν»; Ποιο ακριβώς ρόλο έπαιξε ο Δ. Παπαγγελόπουλος που είχε μιλήσει για «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»; Είχε συσταθεί παραδικαστικό κύκλωμα με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών, το οποίο διοχέτευε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους εξελίξεις από το… μέλλον;
Ο κατάλογος δεν εξαντλείται στα ανωτέρω ερωτήματα. Καθώς υπάρχουν και 56 εκατ. δολάρια που μοιράστηκαν σε δικηγόρο και κουκουλοφόρους μάρτυρες. Εφόσον αποδειχθεί και τυπικά ότι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν και στις ΗΠΑ, το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις.
Ενώ η ακόμα πιο ουσιαστική διάσταση, εφόσον αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν ψευδομάρτυρες προκειμένου ένα κόμμα να κερδίσει τις εκλογές, είναι αυτή που είχε διατυπώσει από τότε ο Ευ. Βενιζέλος. Οτι δηλαδή, ήταν «απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος», η οποία επισύρει ποινές που αντιστοιχούν στην «εσχάτη προδοσία».
Ειδήσεις σήμερα
Φόρμουλα 1: Pole για Κάρλος Σάινθ και Ferrari στο Μεξικό
Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 0-4 – Πάρτι… όπως το 2022 και δήλωση τίτλου από τους Καταλανούς
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου