Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίο και συνεχάρη για την επανεκλογή του και υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο υπουργός μετέφερε επίσης τις ευχαριστίες εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αποστολή ελικοπτέρων Σινούκ στην Ελλάδα το προηγούμενο καλοκαίρι, προκειμένου να συμβάλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ακολούθως ο κ. Δένδιας μετέβη στο υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, «το οποίο τα τέσσερα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνεται, ξεκινώντας από το 2020, όταν εδώ, στο Κάιρο, μαζί με τον φίλο μου Σάμεχ Σούκρι, είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Αιγύπτου και Ελλάδας. Μια Συμφωνία που αποτελεί παράδειγμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και που βοήθησε στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή».
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της Αιγύπτου στην προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο, σε μια περιοχή που και η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό επίσης ρόλο.
«Οπως είναι φυσικό συζητήσαμε για όλα τα ευρύτερα προβλήματα, για το Σουδάν, για τη Λιβύη, για την κατάσταση στη Γάζα, για την ανάγκη να υπάρξει ανακωχή και να προστατευτεί η ζωή των αμάχων. Συζητήσαμε και για όλες τις προκλήσεις και απειλές, για την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά βέβαια πάντοτε υπό μία προϋπόθεση: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός.
Στις διμερείς επαφές συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος. Ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον στρατηγό Mοχάμεντ Ζάκι να επισκεφθεί προσεχώς την Αθήνα. Στην συνέχεια ο υπουργός Αμυνας μετέβη στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στον τάφο του προέδρου Σαντάτ στο Κάιρο, όπου κατέθεσε στεφάνι.
Αμέσως μετά μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτός από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’, στο Πατριαρχείο.
Ειδήσεις σήμερα
Άδωνις Γεωργιάδης: «Έσφαξε» με το γάντι τον Κασσελάκη – «Καλά Χριστούγεννα, δεν κάνει για πολιτική»