Στο χθεσινό ντιμπέιτ η αναμέτρηση ξέφυγε από το υποτονικό κλίμα. Αν και δεν έγινε το μεγάλο λάθος, δεν έγινε δηλαδή η γκάφα που προσπαθούν να αποφύγουν όλοι οι υποψήφιοι, δεν θα καθορίσει την ψήφο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είδαν έξι υποψήφιους διαφορετικούς, είδαν επιθέσεις μεταξύ τους, είδαν και στρατηγική.
Στρατηγική
Φερειπείν ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε σκληρή κριτική για το πώς χειρίστηκε το θέμα των υποκλοπών, η Αννα Διαμαντοπούλου στριμώχτηκε όταν οι συνυποψήφιοί της με ερωτήσεις προσπαθούσαν να την εμφανίσουν «φιλοκυβερνητική», ο Χάρης Δούκας δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν οι συνυποψήφιοί του ανέδειξαν το αδύναμο ως ανύπαρκτο έργο του στον Δήμο της Αθήνας, όπως και το σχέδιό του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει κάνει στο δήμο με τον Κ. Ζαχαριάδη και τον εκπρόσωπο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο γενικό πολιτικό σκηνικό.
Θα έλεγε κανείς ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Αννα Διαμαντοπούλου δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις, ενώ ο Χάρης Δούκας δεν κατάφερε να κρύψει την πολιτική του απειρία. Ο Παύλος Γερουλάνος δεν σήκωσε τόνους αλλά επένδυσε στις προτάσεις του, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου σήκωσαν τόνους, αλλά δεν έκαναν την έκπληξη.
«Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον δήμο; ρώτησε κάποια στιγμή η Αννα Διαμαντοπούλου τον Χάρη Δούκα. «Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ», είπε εκείνος για να δεχθεί δεύτερο «χτύπημα»: «Στον δήμο υπάρχουν απόψεις δικές σου, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;».
«Είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ. Ημουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ» της απάντησε για να θυμίσει τις αποστάσεις της και την απουσία της από το ΠΑΣΟΚ.
Πίεση
Και η Αννα Διαμαντοπούλου όμως πιέστηκε όταν Δούκας, Ανδρουλάκης και Κατρίνης τη ρώτησαν αν θεωρεί ότι «υπήρξε ή όχι σκάνδαλο υποκλοπών και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη» με το επιχείρημα ότι δεν βρήκαν αιχμηρές κατά της κυβέρνησης δηλώσεις της για το θέμα. «Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες».
«Δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη» είπε ακόμα ενώ διαμαρτυρήθηκε ότι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της και ότι σκοπίμως δεν αναφέρονται σε αντικυβερνητικές δηλώσεις και για τα δύο θέματα, που η ίδια έχει κάνει.
Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αρχίζει και πρωταγωνιστεί - Είναι στρατηγική η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ
Τέμπη
Ο Χάρης Δούκας συνέχισε και τη ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας «σωσίβιο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει» απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου. Τότε ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, εκείνη είπε ότι συμφωνεί με τη συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ έγινε με λάθος τρόπο.
«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει και πάλι τις κόκκινες γραμμές μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθετήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα και έγινε αποδεκτή και από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από όλους τους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης. Δυστυχώς φαίνεται να γκριζάρει την τελευταία 5ετία του κ. Μητσοτάκη» είπε κάποια στιγμή ο Μιχάλης Κατρίνης και τάχθηκε υπέρ του βέτο κατά της Τουρκίας. Το ίδιο έκανε και ο Χάρης Δούκας αμέσως μετά, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης – επί σειρά ετών ευρωβουλευτής – τους εξήγησε ότι άλλο είναι το βέτο που εννοούν εκείνοι και άλλο το «ενωσιακό» βέτο, στο οποίο ο ίδιος είχε αναφερθεί στο παρελθόν. «Μην μπερδεύετε τα βέτο, άλλο το ενταξιακό, άλλο το οικονομικό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη και τον Χάρη Δούκα σε ένα σημείο που εκείνος κέρδισε πόντους και οι συνυποψήφιοί τους έδειξαν ελλιπείς γνώσεις.
«Ο ευρωστρατός είναι κάτι κρίσιμο, θέλω να σε ρωτήσω πώς φαντάζεσαι ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο» ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη. «Μακάρι οι Ευρωπαίοι να εννοούσαν αυτά που λένε», απάντησε εκείνος. «Μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο κοινής εξωτερικής πολιτικής;» επέμεινε ο κ. Ανδρουλάκης. «Αν δούμε την επιθετική πολιτική του Ερντογαν, ναι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία», απάντησε τότε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Υπονοούμενα και αλληλοκαρφώματα
«Εχετε αυτοανακηρυχθεί» υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», είπε κάποια στιγμή η Νάντια Γιαννακοπούλου, εξηγώντας: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε».
Παιδεία
«Γιατί δεν φέρατε στη Βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φέρει;» ρώτησε η Αννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο θέματα που ήταν στη συζήτηση τότε», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και η κυρία Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι έχει την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη της τον νόμο της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει μια συνολική πρόταση για την Παιδεία.
«Στην ερώτηση αν σωστά αναμορφώθηκε το επίδομα ανεργίας, ο κ. Δούκας απάντησε ότι τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση. «Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους», είπε.
Ο Ανδρέας, ο Σημίτης και η φορολογία
Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετίας του ’80, επικαιροποιημένο, στην Υγεία, στην Παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. «Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα».
«Το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει» σημείωσε σε άλλη στιγμή ο Παύλος Γερουλάνος. ο οποίος συμφώνησε μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου ότι η φορολογία χρειάζεται μεγάλες αλλαγές, υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο Διαδίκτυο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος.