Ο υπουργός επανέλαβε ότι γίνεται πληρέστερη η προστασία και η ενημέρωση των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ταυτόχρονα στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα, ενώ η αντιπολίτευση επέμεινε πως δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ευάλωτων οφειλετών.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει τίτλο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωντων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας , επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Κλείνοντας την συζήτηση και απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών της Αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης, έδωσε έμφαση στην έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επαναφοράς του προγράμματος «Ηρακλή», το οποίο όπως είπε, θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των κόκκινων δανείων, στην ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών και στην στήριξη των καταθετών και ευάλωτων οφειλετών.
Επικαλούμενος την δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Ντιντιέ Ρέιντερς, ότι «το καθεστώς Ηρακλής έχει ήδη συμβάλει επιτυχώς στην άρση του βάρους των μη εξυπηρετουμένων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών», ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως «η επαναφορά του προγράμματος θα επιτρέψει τώρα στην Ελλάδα, να παράσχει περαιτέρω εγγυήσεις σύμφωνες με τους όρους αγοράς, οι οποίες δεν θα στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
«Εμείς, είχαμε την αγωνία αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενέκρινε το αίτημα και εσείς, ενώ θα έπρεπε να είστε υπέρ μιας τέτοιας κίνησης προκειμένου να στηριχτούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών -διότι αν έχουν πρόβλημα οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα και οι καταθέτες- με τη στάση σας στρεφόσαστε εναντίον τους. Πρέπει να απολογηθείτε και στον εαυτό σας και σε όλους τους καταθέτες που έχοντας αυτή τη δογματική στενοκέφαλη προσέγγιση δήθεν εναντίον των τραπεζών , θα μπορούσατε, αν είχατε την ευθύνη των πραγμάτων να οδηγήσετε σε εξελίξεις σε τελείως αρνητική κατεύθυνση. ‘Αλλωστε, τους ηρωϊσμούς αυτούς της «τζάμπα μαγκιάς» τους πληρώσαμε με την άχρηστη ανακεφαλαιοποίηση του 2015-2016 όπου οι έλληνες φορολογούμενοι κλήθηκα να δώσουν παραπάνω 5 δις ευρώ από τη τσέπη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:.
«Από τη μια πλευρά υπάρχει η υπευθυνότητα και η κοινή λογική και από την άλλη υπάρχει ένας ακραίος λαϊκισμός . Η μανία σας να ισοπεδώνετε τα πάντα οδηγεί σε πολιτικούς τραγέλαφους».
Σχολιάζοντας τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν σχετικά με τη διαφάνεια και τις ποινές στους παραβάτες, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «με συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί θα γίνεται άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων που διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, είτε αφορούν σε τράπεζες, είτε σέρβισερς είτε αφορούν ασφαλιστικές εταιρίες, χωρίς μάλιστα να αναμένει την έκβαση δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση προσφυγών».
«Αυτό είναι ενίσχυση της διαφάνειας και όχι αδιαφάνεια», σημείωσε.
Στις παρατηρήσεις για τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις αιτιάσεις ότι έχει παραληφθεί η πλήρης ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι «παραπέμπουμε στον κώδικα με νόμο και έτσι ενισχύουμε με αυτό τον τρόπο τη δύναμη του και θωρακίζουμε, στο πλαίσιο της οδηγίας, τους δανειολήπτες».
Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης σε σχέση με τις ποινές που αφορούν τους σέρβισερς και τις υποχρεώσεις τους, στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 13 το οποίο όπως είπε, «μεταξύ άλλων τους υποχρεώνει να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες με τρόπο που δεν συνιστά παρενόχληση, καταναγκασμό ή αθέμιτη επιρροή».
Ακόμα, απέρριψε αιτιάσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ιστορικό οφειλής του δανειολήπτη λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν υποχρεώσεις ενημέρωσης για την ιστορική πορεία του δανείου, αλλά και του τρόπου επικοινωνίας, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο, υποχρεώνει τους διαχειριστές των πιστώσεων να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω του οποίου ο δανειολήπτης λαμβάνει άμεση και αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με την οφειλή του και τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι ερχόμαστε απαντώντας σε μία πράγματι αρνητική πραγματικότητα που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των δανειοληπτών, και θέτουμε μια σειρά από υποχρεώσεις για την ενημέρωση τους, τον τρόπο επικοινωνίας θέτοντας κανόνες και επιβάλλοντας επίσης συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων, που μπορεί να είναι μεγάλα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ αλλά μπορεί να είναι και η ανάκληση της λειτουργίας των «σέρβισερς».
«Είναι μία σημαντική τομή ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, που στηρίζει το τραπεζικό σύστημα -σε σχέση με την διαχείριση των κόκκινων δανείων- με το πρόγραμμα Ηρακλής, στηρίζει τους δανειολήπτες με τις υποχρεώσεις που θέτει στους σέρβισερς και με την διεύρυνση και ενίσχυση των διατάξεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Θυμίζω ότι θα έχουμε μεγαλύτερα κουρέματα μέχρι και 28% και θα είναι υποχρεωτικές οι ρυθμίσεις για τους ευάλωτους και ενισχύει τις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες με το νέο θεσμό των εταιρειών παροχής πιστώσεων, έτσι ώστε να μην είναι μόνο οι σημερινές γνωστές τράπεζες που δανείζουν, αλλά να υπάρχουν και άλλοι φορείς εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Είναι όλα αυτά αυτονόητα βήματα τα οποία γίνονται με αφορμή και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Κόκκινα δάνεια: Πέρασε το ν/σ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με ψήφους ΝΔ -«Όχι από την αντιπολίτευση
Υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επί της αρχής, το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές μόνο της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής του.
Είχαν προηγηθεί οι απόψεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή, οι οποίοι αναγνώρισαν στην πλειοψηφία τους ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, κάνει θετικά βήματα, προτείνοντας παράλληλα περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές που αφορούν κυρίως:
τη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και την υποχρέωσή τους στην ενημέρωση των δανειοληπτών,
τη διεύρυνση ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και
τη θέσπιση ευεργετικών κριτηρίων για ευάλωτους οφειλέτες ώστε να μην αποκλείονται από τη ρύθμιση.
Ειδήσεις σήμερα
Ελένη Τοπαλούδη: Συγκλονίζει η μητέρα της πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της κόρης της
Προσλήψεις 4.593 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Ειδική και Γενική Εκπαίδευση – Όλα τα ονόματα
Έρχονται σκληρά μέτρα για το κάπνισμα: Θα φτάσει 12 ευρώ το πακέτο και θα απαγορευθεί σχεδόν παντού
Θλίψη και οργή: Η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει [βίντεο]