Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα 15 μνημόνια συνεργασίας που συνυπέγραψαν χθες η Ελλάδα με την Τουρκία, περιλαμβάνεται και αυτό της συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, που από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Στο μνημόνιο συνεργασίας οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία και να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.
Μεγάλη ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας
«Είναι κατανοητό απ΄ όλους ότι χθες ήταν μια μεγάλη ημέρα για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δύο γειτονικών κρατών και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Είναι γεγονός ότι όταν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, ρεαλισμός, καλή πρόθεση, τότε έχουμε και καλά αποτελέσματα στους όρους συνεργασίας και συνύπαρξης», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
Συμείωσε δε, ότι «γι’ αυτόν το λόγο και στα θέματα του πρωτογενή τομέα υπήρξε μια σχετική συμφωνία, όπου στο επίκεντρό της έχουμε, βεβαίως τα θέματα της κλιματικής κρίσης, τα θέματα της ξηρασίας, των όσων εξελίσσονται στη χώρα μας, αλλά και στη γείτονα χώρα. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα, με την έρευνα, με την τεχνογνωσία. Ζητήματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε και βεβαίως ζητήματα με τους αλιείς.
Όλα αυτά έχουν πλέον περιγραφεί στο κείμενο το οποίο είχε υπογραφεί και από τις δύο πλευρές και χαίρομαι διότι αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στη συνεργασία με τη γείτονα χώρα».
Ειδήσεις σήμερα
Τι είναι η βίζα – εξπρές σε Τούρκους και τι σημαίνει για τα ελληνικά νησιά