Είναι γεγονός ότι ζητήματα που μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα, η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, γεωστρατηγική, κλιματική), τα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση.
Το 2023, σημαδεύτηκε από καταστροφικά φαινόμενα. Οι φωτιές στον Εβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία μάς θυμίζουν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των συνέπειών της.
Για να έχει επιτυχία μια τέτοια πολιτική πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και προσφέρουμε τη δυνατότητα οργάνωσής του, κατά τέτοιο τρόπο που να δίνει ασφάλεια στους αγρότες και να τους προσφέρει δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγικών τους δυνατοτήτων.
Για το λόγο αυτό από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, θέσαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες, που η υλοποίηση καθενός εξ αυτών αποτελεί ένα στοίχημα για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Διαχείριση
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Πρώτη προτεραιότητα είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Οι πλημμύρες τη Θεσσαλία επιτάχυναν την εξ αρχής διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης Υδάτων, ανά Περιφέρεια. Ηδη σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει συσταθεί ο Ενιαίος Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 53 ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ της περιοχής. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός, που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση του Κάμπου, θα λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, ήδη βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού η ίδρυση αντίστοιχου Οργανισμού και στην Κρήτη, μια περιοχή που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Είναι παράλογο η χώρα να χάνει υδάτινους πόρους στη θάλασσα, ή να σπαταλώνται απρόκλητα, ιδιαίτερα σε περιοχές που απειλούνται με ερημοποίηση.
Εκσυγχρονισμός
Δεύτερη προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες πρέπει να ξεκινούν την παραγωγή τους χωρίς να νιώθουν αβεβαιότητα. Ο νέος κανονισμός, που θα κινείται σε τρία επίπεδα ένα υποχρεωτικό και δύο προαιρετικά, θα καλύπτει νέους κινδύνους και περισσότερα προϊόντα και στόχος είναι να προσφέρει ασφάλεια στους αγρότες.
Εξυγίανση
Τρίτη προτεραιότητα είναι η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενός Οργανισμού που διαχειρίζεται ετησίως 2,8 δισ. ενισχύσεις από την Ε.Ε. και του οποίου η σωστή λειτουργία ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στους παραγωγούς. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε σωστή ούτε δίκαιη λειτουργία υπάρχει ούτε διαφάνεια, με απόλυτη ευθύνη του προέδρου του και κεντρικών διοικητικών υπηρεσιακών στελεχών. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειακών τμημάτων του Οργανισμού με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία. Θέλουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ εναρμονισμένο στους κανόνες και το πλαίσιο της Ε.Ε., που θα λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των αγροτών και μόνο.
Τέταρτη, προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του επαγγελματία αγρότη. Σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Σκρέκα και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Μασσούτη, δημιουργούμε Αγροτικά Τμήματα εντός των Επιμελητηρίων. Η πρόσβαση των αγροτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα είναι πιο εύκολη. Και η γνώση είναι το ισχυρότερο όπλο στη σύγχρονη εποχή.
Παράλληλα με αυτές τις τρεις προτεραιότητες, το μεγάλο, εθνικό στοίχημα για το ΥπΑΑΤ και για την κυβέρνηση, αποτελεί η αναγέννηση της Θεσσαλίας, όπου η ανάταξη της πρωτογενούς παραγωγής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Ειδήσεις σήμερα
Σταϊκούρας στον ΕΤ: Τα εμβληματικά έργα και οι τοπικές δράσεις σε υποδομές και μεταφορές
Εποχή Φατίχ Τερίμ και επίσημα στον Παναθηναϊκό – Αντιδρά ο κόσμος του τριφυλλιού
«The Crown»: Τί αποκαλύπτει πρωταγωνιστής για τον πρίγκιπα Χάρι – Ο λόγος που δεν μιλάνε
Κρήτη: Ξανά σε καταστολή η 17χρονη μαθήτρια που υπέστη αλλεργικό σοκ και ανακοπή