Δημοκρατικό, Στεγαστικό, συνταγματική αναθεώρηση ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση, ενώ δεν ειπώθηκε λέξη σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το ραντεβού είχε οριστεί στις δώδεκα το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη με χαμόγελο και μια εγκάρδια χειραψία. «Καλώς τον», είπε ο πρωθυπουργός και μόλις κάθισαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε πώς πήγε η επίσκεψη στο Λονδίνο και η συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του.
«Πήγε καλά. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση. Τον γνωρίζω καλά τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε θεσμικά. Συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης και για το γνωστό ζήτημα και αναμένουμε τώρα εξελίξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Πάντως, εγώ χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ κατ’ αρχάς και επίσημα, καθώς τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας. Και, προφανώς, δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση. Θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα. Ομως, νομίζω, έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε πάντα με ειλικρίνεια ζητήματα τα οποία πρέπει, νομίζω, να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζήτησης. Και προσβλέπω στο να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία, όποτε αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση, ανέφερε: «Κατ’ αρχάς, για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρός ο συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρχει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένας αγώνας τον οποίο ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και πραγματικά θα βοηθήσουμε και εμείς όπως μπορούμε για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος.
Τώρα, για το ζήτημα της συναίνεσης, εγώ, και λόγω της πρότερης εμπειρίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω πως ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο, όπου θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική πώς μπορεί να συμβάλει. Αλλωστε, νομίζω πως αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον».
Η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου άνοιξε στις 13.20, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Ηταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το Δημογραφικό και το Στεγαστικό. Εγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».
Θετικό κλίμα «βλέπει» η Χαρ. Τρικούπη
Το αν «έσπασε» ο πάγος ή όχι μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φανεί το επόμενο διάστημα, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν ικανοποιημένοι μετά τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη.
Οι δύο άντρες συζήτησαν τετ α τετ για αρκετή ώρα εφ’ όλης της ύλης, όμως την πραγματική έκβαση της συζήτησης τη γνωρίζουν μόνο οι δυο τους. Αυτό που μπορούμε εν πρώτοις να παρατηρήσουμε είναι ότι πριν τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε στην ατμόσφαιρα πολύ έντονη επιθετικότητα για τον πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντηση, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και στάση αναμονής.
Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση είχε ως κύριο πιάτο τα εθνικά θέματα, τη διεθνή κατάσταση, αλλά συζητήθηκαν επίσης και άλλα θέματα.
Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα θεσμών και διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής των ανώτατων δικαστών και να έθεσε ζήτημα στελέχωσης των Ανεξάρτητων Αρχών με αξιοκρατικές διαδικασίες. Επιπλέον, κατά τη συζήτηση για το μείζον ζήτημα του Δημογραφικού, πρότεινε τη σύσταση εθνικής επιτροπής αντιμετώπισής του.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποκλοπών, σύμφωνα πάντα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη την εφαρμογή της απόφασής του, όπως ζήτησε να μάθει και τους λόγους της παρακολούθησής του.
«Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο. Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στη Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις. Θα πούμε τα “όχι” που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά “ναι” γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές. Χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στους δημοσιογράφους.
«Συζητήσαμε για τους θεσμούς, την ακρίβεια, θέσαμε τις προτάσεις για το θέμα των τραπεζών, τη μείωση του ΦΠΑ βασικά αγαθά. Είπαμε για την πρόταση μας να δημιουργηθεί ενιαία αρχή καταναλωτών. Μιλήσαμε για τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρότασή μας για αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Θα συνεχίσουμε τις προτάσεις μας στη Βουλή», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση παραγωγική.
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση», είχε απαντήσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ευγενική υποδοχή του πρωθυπουργού, σημειώνοντας γενικότερα για το πώς αντιλαμβάνεται τη συναίνεση: «Ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση, αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε ο καθένας, από τη δίκη του ιδεολογική οπτική, πώς μπορεί να συμβάλει. Αλλωστε, νομίζω ότι αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία, που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον».