Η μείωση των φόρων και των εισφορών και οι ευρείες, αλλά και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε, οδήγησαν στη ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη του «Economist Intelligence Unit», μεταξύ 82 χωρών.
Η αύξηση των επενδύσεων, κατά 30% περίπου, τη διετία 2021-2022, σε σύγκριση με το 2019, ήταν η πρώτη ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στις επενδύσεις στην Ελλάδα. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί πολύ περισσότερο στα επόμενα χρόνια, καθώς από την εικόνα που έχουμε από την επενδυτική κοινότητα προβλέπεται ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν, κατακόρυφα, μέσα στην επόμενη τριετία 2023-2025. Σ’ αυτήν την «επενδυτική άνοιξη» καταλυτική είναι, ήδη, η συμβολή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Αναγνωρίζοντας την αξία αυτού του πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου, έχουμε κινηθεί σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεθοδικά και ταχύτερα από την πλειονότητα των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τρίτο που έλαβε τη θετική αξιολόγησή της και την έγκριση του ECOFIN. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που κατέθεσε αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πρώτη που κατέθεσε μερικό αίτημα για την τρίτη πληρωμή (σκέλος δανείων).
Ηδη, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εισρέουν στη χώρα μας πόροι άνω των 11 δισ. ευρώ και μάλιστα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, που κάθε ευρώ μετράει, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας που έχει καλλιεργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.
Πρόγραμμα επιδοτήσεων
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0» έχουν ενταχθεί, μέχρι στιγμής, 440 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 13,7 δισ. ευρώ. Ακόμη, δρομολογούνται δράσεις που αφορούν σε εξοικονόμηση ενέργειας για επιχειρήσεις, ηλεκτροκίνηση (πράσινα ταξί), δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων σε επιχειρήσεις, voucher κατάρτισης για 150.000 εργαζόμενους, απασχόληση σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (ηλικίας 45 ετών και άνω), στρατηγική αριστείας στα πανεπιστήμια, τουριστική ανάπτυξη (π.χ. μαρίνες, καταδυτικά πάρκα, ιαματικές πηγές) κ.ά.
Παράλληλα, είναι εντυπωσιακή η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των δανείων του «Ελλάδα 2.0», που προβλέπει ευνοϊκά, σταθερά, επιτόκια (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες). Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα 2 δισ. ευρώ εξ αυτών προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Χάρη στις επενδύσεις αυτές, αλλά και στη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος προβλέπεται ότι θα παραμείνουμε και το 2023 εκτός ύφεσης. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στην παγκόσμια επενδυτική σκακιέρα βάζουν δυναμικά την Ελλάδα στο «παιχνίδι» του ενδιαφέροντος των μεγάλων δυτικών εταιρειών. Εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, οι μεγάλες εταιρείες δίνουν πολύ μεγαλύτερη -σε σχέση με το παρελθόν- έμφαση στην αξιολόγηση του γεωπολιτικού κινδύνου, όταν καλούνται να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν ή όχι σε μία χώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ανοίγεται μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, που έχει γεωπολιτική σταθερότητα και εντός της Δύσης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ήδη, εταιρείες όπως οι Microsoft, Google, Pfizer, κ.λπ. δίνουν έμπρακτα ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, ενώ με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023, η Ελλάδα θα επιλύσει, οριστικά, το πρόβλημα του «κινδύνου χώρας», που λειτουργούσε έως τώρα ως κρίσιμος ανασταλτικός παράγοντας στις μεγάλες, διεθνείς επενδύσεις.
Το «Ελλάδα 2.0» από την πλευρά του κάνει τις επενδύσεις αυτές ακόμα πιο ελκυστικές και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις ελληνικών εταιρειών, τις οποίες χρηματοδοτεί, μαζικά, ανοίγει το δρόμο για την επενδυτική άνοιξη, που θα αλλάξει πίστα στην ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει, μόνιμα και σταθερά, τα εισοδήματα των Ελλήνων.