Το έργο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας δεν ήταν εύκολο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, την οποία, όμως, την αντιμετώπισε «με κύρος, υπευθυνότητα και αδιαμφισβήτητη επιτυχία», όπως είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Οι συνταγματάρχες κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία το 1967 και είχαν καταπατήσει κάθε μορφή ελευθερίας.
Η καταστολή, η λογοκρισία και η πολιτική καταπίεση ήταν το τρίπτυχο που χαρακτήριζε τη χούντα των συνταγματαρχών, με τη λαϊκή οργή να συσσωρεύεται χρόνο με το χρόνο. Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση του καθεστώτος ξεκίνησε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Ιούλιο του 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο – μια πληγή η οποία, δυστυχώς, παραμένει ακόμα ανοικτή.
Μέσα σε αυτό το οξυμμένο κλίμα η ανάγκη για δημοκρατική διακυβέρνηση ήταν επιτακτική και τότε ο πολιτικός κόσμος της χώρας στράφηκε στη λεγόμενη «λύση Καραμανλή». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ακριβώς μισό αιώνα πριν, τον Ιούλιο του 1974, ορκίστηκε πρωθυπουργός και ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, υπό συνθήκες κρίσιμες για την ίδια, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στο ιστορικό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
Μπακογιάννη: Η Ευρώπη ήταν το κακομαθημένο παιδί που το φύλαγε η μαμά Αμερική και το τάιζε ενέργεια η μαμά Ρωσία
Το 1974 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τη Δημοκρατία μας, καθώς στο πλαίσιο αυτής συντελέστηκαν μια σειρά από σημαντικές ενέργειες, για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών. Ενδεικτικά: τον Ιούλιο εκείνου του έτους συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Εθνική Ενότητας και απελευθερώθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Τον Αύγουστο τέθηκε σε προσωρινή ισχύ το Σύνταγμα του 1952 και εκδόθηκε συνταγματική πράξη για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εκδόθηκε συνταγματικό διάταγμα που αφορούσε τη σύσταση και την επαναλειτουργία πολιτικών κομμάτων και αποκαταστάθηκε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Τον Οκτώβριο έγινε προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, τον Νοέμβριο η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτο κόμμα με 220 έδρες και τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβρη του 1974, πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, με το 69,2% των πολιτών να επιλέγει την αβασίλευτη δημοκρατία. Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο πιο δημοκρατικό κείμενο της εποχής, σε όλον τον δυτικό κόσμο, στο Σύνταγμα του 1975.
Ολα αυτά τα σπουδαία και καθοριστικά για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συντελέστηκαν ακριβώς πριν 50 χρόνια και φέρουν έντονη την πολιτική σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι δημοκρατικοί θεσμοί ενισχύθηκαν, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος αποκαταστάθηκε και μπήκαν τα θεμέλια για τον οικονομικό και τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.
Σε όλη αυτή την εκσυγχρονιστική πορεία της χώρας η Νέα Δημοκρατία, η οποία επίσης γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, ήταν το κόμμα εκείνο το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση, να αντιμετωπίσει η χώρα τις προκλήσεις της περιόδου εκείνης και να οδηγηθεί, παράλληλα, σε μια νέα δημοκρατική εποχή. Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τη σπουδαιότερη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία μας, έως και σήμερα 50 χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και είναι ταυτισμένη στη συνείδηση των Ελληνίδων και των Ελλήνων με τη δημοκρατία, την ελευθερία και την πρόοδο.
Η φετινή επέτειος των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έρχεται να μας θυμίσει, πιο έντονα από ποτέ, ότι η Δημοκρατία απαιτεί συνεχή εγρήγορση από όλους τους πολίτες, καθώς δεν είναι πολίτευμα που πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως αυτός στον οποίο ζούμε, με συνεχείς πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, χρειάζεται προστασία, συνεχή φροντίδα και ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Διότι, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «λίγοι καταλαβαίνουν τη Δημοκρατία και ακόμα πιο λίγοι έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την εφαρμόσουν. Δημοκρατία θα ήθελαν να έχουν όλοι οι λαοί. Αλλά δεν την έχουν παρά μόνο εκείνοι που εκτός από τη συνειδητοποίηση των προτερημάτων της σέβονται και τους όρους της λειτουργίας της».
Ειδήσεις σήμερα
MYCOAST: Σαν τη Χαλκιδική δεν… έχει ούτε στις καταγγελίες
Ελληνοτουρκικά: Επιστροφή στη ρητορική προκλήσεων από Ερντογάν
ΠΑΣΟΚ: «Μυρίζει» μπαρούτι για το μητρώο
ΣΥΡΙΖΑ: «Να φύγετε, να πάτε αλλού…», τους φώναζε ο Κασσελάκης