Συγχρόνως, περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έσπευσαν να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής που είχαν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής, τροφοδοτώντας το δημόσιο ταμείο με άλλα 150 εκατ. ευρώ. Από το 1,6 δισ. που είναι το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν αποπληρωθεί 450 εκατ. ευρώ.
Καταθέσεις
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ μεγάλο μέρος των πολιτών ανταποκρίνεται και στις φορολογικές του υποχρεώσεις, οι καταθέσεις δεν εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση. Ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το δημόσιο ταμείο με πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί. Δημιουργείται έτσι ένα νέο απρόσμενο «μαξιλαράκι», το οποίο θα επιστρέψει στην κοινωνία σαν κοινωνικό μέρισμα και νέα μέτρα στήριξης, όχι μόνο των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και σημαντικού μέρους της μεσαίας τάξης. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Κ. Μητσοτάκη κατά πάσα πιθανότητα με την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου. Εως τότε κι εφόσον δεν προκύψει κάποιο σημαντικό απρόοπτο θα συνεχιστούν τα ισχύοντα μέτρα (Power Pass, Fuel Pass κ.λπ.), τα οποία, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις, έχουν πιάσει τόπο και έχουν μετριάσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Εξαίρεση ίσως υπάρξει μόνο για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν ανέβει ψηλά στις ανησυχίες των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κινείται σε τρία παράλληλα μέτωπα:
1 Προετοιμάζεται για τα κακά σενάρια σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία. Στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Μ. Μαξίμου με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπ. Ενέργειας υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Χρ. Σταϊκούρα και Θ. Σκυλακάκη, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, εκτός των 5 λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν, να λειτουργήσουν κι άλλες πέντε σε βάθος μερικών μηνών. Ηδη η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη το τελευταίο δίμηνο έχει αυξηθεί από 7% σε 12%. Αποφασίστηκε επίσης η προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG, κυρίως από την Ιταλία, ώστε να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο απόθεμα.
2 Επιταχύνονται οι συνομιλίες κυρίως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ώστε η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη.
3 Διευρύνεται το μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών που πιέζει για την «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση. Η αξιοποίηση των αδιάθετων ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου -που πρωταγωνιστεί η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία- δείχνουν να έρχονται πιο κοντά. Καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες αντιδρούν, ανησυχούν πολύ πλέον από τις συνέπειες της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Δεδομένου ότι σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς από ό,τι στον Νότο, όπως και η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο τα «νέα» αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετά.
ΣΥΡΙΖΑ: Στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες, πάνω απο 60.000 πολίτες ψήφισαν
Η κυβέρνηση προετοιμάζει επίσης την υλοποίηση των εξαγγελιών της για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, όπως και τις αυξήσεις των συντάξεων και του μισθού από 1ης/1ου/2023. Παρά την ένταση και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε δυο σημαντικές παράλληλες κρίσεις (πληθωρισμού και ακρίβειας), η κυβέρνηση εμφανίζεται ψύχραιμη και αισιόδοξη πως θα μπορέσει να ενισχύσει και να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σε αυτό συνηγορούν τόσο η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης όσο και η αποδοχή -έστω με «γκρίνια»- των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα. Χωρίς να δημιουργούν κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Υπεροχή στη μάχη για το Κέντρο
«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για τον “πολακισμό” και τον “βερναδακισμό”. Πίσω από την πολιτική χυδαιότητα βρίσκονται οι Α. Τσίπρας και Ν. Ηλιόπουλος». Στο Μ. Μαξίμου δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το ποιος βρίσκεται πίσω από την κλιμακούμενη τοξικότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και για το ότι συνειδητή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ -«ξέροντας ότι δεν έχει καμία τύχη»- είναι «να το κάνει Κούγκι» πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Δεν ήταν λίγοι όσοι εξεπλάγησαν από την «τραχιά» γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη στη Βουλή για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για «εκτσογλανισμό» του δημόσιου βίου. Ομως, όπως λένε πηγές από το Μ. Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, χωρίς να προσχωρήσει στο «τερέν του βούρκου», να μην αφήνει τις ακρότητες και την τοξικότητα του Α. Τσίπρα να περνούν χωρίς αντίδραση.
Στην κυβέρνηση υπάρχει η βεβαιότητα ότι η κεντρική γραμμή-επιδίωξη της Κουμουνδούρου είναι η μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής με στόχο η εκλογική μάχη να μην δοθεί στο πεδίο των ιδεών και των προτάσεων, αλλά στο πεδίο του εκχυδαϊσμού και των fake news. Δεδομένου ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών το 2023 είναι οριστική, ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η ελληνική κοινωνία να βυθιστεί και να παγιδευτεί στα δόκανα της τυφλής και ακραίας αντιπαράθεσης. Υπ’ αυτήν την έννοια δεν θέλει να μένει αναπάντητο το μπαράζ τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσκοπεί μόνο στη συσπείρωση του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του. Αντιθέτως, επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσει με θεσμικότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, στοχεύοντας στην κατάκτηση του χώρου του Κέντρου και στη συσπείρωση της κεντροδεξιάς βάσης της Ν.Δ. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι και τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι -που είναι η «κρίσιμη μάζα» για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος- δείχνουν απέχθεια στη ρητορική και τον ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τελευταία μέτρηση της Pulse οι αριθμοί δείχνουν ότι μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», ο Κ. Μητσοτάκης έχει την αποδοχή του 35%, με δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη (25%) και μακριά πίσω τον Α. Τσίπρα (16%). Ενώ στο σύνολο των ψηφοφόρων ο Κ. Μητσοτάκης κερδίζει τη μάχη του Κέντρου με 28%, έναντι 23% του Α. Τσίπρα και 20% του Ν. Ανδρουλάκη. Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν με τη διαφορά με την οποία κέρδισε πριν από τρία χρόνια τις εκλογές (8%). Επίσης η μεγάλη πολιτική αναταραχή που προκάλεσε στην Ιταλία η «βόμβα της απλής αναλογικής», δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας. Η γειτονική χώρα έχοντας στο τιμόνι της μια από τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως ο Μ. Ντράγκι, κλυδωνίζεται επικίνδυνα λόγω της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε παράταιρες και θνησιγενείς συμμαχίες, όπως η συμμαχία με το «αντισυστημικό» «Κίνημα 5 Αστέρων».
Ειδήσεις σήμερα
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμέρισε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές