Με τη Ν.Δ. να παρακολουθεί αφ΄ υψηλού αλλά όχι αδιάφορη τις έντονες διεργασίες και το παρασκήνιο, τα τέσσερα κόμματα θα δώσουν σκληρό αγώνα -για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά πολλοί λένε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι και αγώνας επιβίωσης- για να μοιραστούν το περίπου 35%-45%, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στη Ν.Δ. ως δεύτερος πόλος εξουσίας, ώστε στα τρία χρόνια που θα ακολουθήσουν ως τις εθνικές εκλογές να αμφισβητήσει ξανά την παντοδυναμία της στο πολιτικό σκηνικό.
Το… πείραμα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν προχωρά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κατέληξε στην Εφη Αχτσιόγλου, που ήταν ο βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα που τον συμβουλεύει δείχνουν απομονωμένοι, εμμονικοί με τη μειοψηφική ατζέντα και ανήμποροι να επικοινωνήσουν με την πλειονότητα της κοινής γνώμης και το πολυπληθές κέντρο και να βάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, με μικρή αλλά σταθερά αυξανόμενη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Πολλοί λένε ότι ακόμα και αν στις ευρωεκλογές κινηθεί στο 15%-17% που είναι και ο ομολογημένος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη, δύσκολα θα κάνει το άλμα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει πιθανότητες να γίνει κυβέρνηση, τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.
Κάτω από τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγονται πολλά που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι πολλοί δεν πιστεύουν ότι με τον ίδιο στο τιμόνι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει το άλμα που απαιτείται. Ακόμα και όσοι διαφωνούν μαζί του, θα τηρήσουν στάση ανοχής τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές.
Η Νέα Αριστερά έχει ως πρώτο στόχο να κινηθεί πάνω από το 2,5% που της δίνουν οι μετρήσεις, για να μπει στην Ευρωβουλή και να συνεχίσει με κάποιες αξιώσεις. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στην ανησυχία και τον προβληματισμό, ενώ η μικρή αναγνωρισιμότητα του Αλέξη Χαρίτση που έχει τεθεί επικεφαλής όσο και η έλλειψη συντονισμού και επικοινωνιακού σχεδίου είναι εμφανείς. Στις τάξεις της Νέας Αριστεράς υπάρχει πάντως και κάποια αισιοδοξία, που βασίζεται στο ποσοστό των ψηφοφόρων στις μετρήσεις που δηλώνουν ότι παρακολουθούν το κόμμα και είναι πιθανό να το ψηφίσουν στις ευρωεκλογές που κυμαίνεται πάνω από 10%, αλλά και στο γεγονός ότι οργανωτικά το κόμμα τώρα ξεκινά.
Στην εξίσωση για το ποιος θα καταλάβει το 35%-45% της κεντροαριστεράς και της αριστεράς μπαίνει με αξιώσεις και το ΚΚΕ. Το οποίο δείχνει να παίρνει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά το 10% στις δημοσκοπήσεις μετά από πολλά χρόνια, έχει γενικό γραμματέα με υψηλή δημοφιλία και μέχρι στιγμής η επιλογή του να συνεχίζει απέναντι στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα χωρίς διάθεση διαλόγου ή συνεννόησης με τα όμορα κόμματα, δεν του στοιχίζει, αντιθέτως του προσθέτει.
Εσωκομματικές κόντρες και συνεχείς αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόβλεψη Κασσελάκη ότι μόλις ολοκληρωθεί η έξοδος των διαφωνούντων ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει την ηρεμία του, τον βηματισμό του και θα αρχίζει να ανακάμπτει, προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ατυχών δηλώσεων του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε πολύ χειρότερη φάση από αυτήν που ήταν αμέσως μετά την οδυνηρή ήττα των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, που οδήγησε και στην παραίτηση Τσίπρα. Είναι πλέον τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις με ένα ποσοστό οριακά πάνω από το 10% και κονταροχτυπιέται με το ΚΚΕ για την τρίτη θέση.
Με κυρίαρχη την αίσθηση ότι καθοδηγείται από τον Παύλο Πολάκη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χάσει την αρχική του λάμψη και έχει καταφέρει να βρίσκεται στο στόχαστρο όλων, πλην της μικρής ομάδας που τον στηρίζει.
Και για αυτά που λέει αλλά και για αυτά που κάνει.
Τον κατηγορούν ότι με τη στάση του στα εθνικά θέματα προσεγγίζει την ατζέντα των κομμάτων με ακροδεξιό ακροατήριο, ότι δεν έχει εκφραστεί καθαρά για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ότι πρόβαλε τον εαυτό του με το θέμα του δανείου στο κόμμα προκαλώντας μεγάλη ηθική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έφυγε για τις ΗΠΑ σε ένα κρίσιμο διάστημα όταν πολλοί του έλεγαν να μην το κάνει κ.λπ.
Οι αποχωρήσεις συνεχίζονται και πληγώνουν το κόμμα, το συνέδριο του Φεβρουαρίου είναι ήδη στον αέρα γι΄ αυτό και βγαίνουν προς τα έξω σκέψεις για διαρκές-πανηγυρικό συνέδριο, χωρίς ουσία και ψηφοφορίες, ενώ η αυτοπροβολή του κ. Κασσελάκη στα social media δίνει την ψευδή αίσθηση ότι καταφέρνει να ασχολείται μαζί του η κοινή γνώμη, όταν στην πραγματικότητα ασχολείται ένα μικρό κοινό.
Η πραγματικότητα έχει γίνει πλέον αντιληπτή από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει λάβει τις αποστάσεις του, ελπίζοντας ότι στο τέλος δεν θα χρεωθεί το πείραμα Κασσελάκη και θα υπάρξει πεδίο -μετά τις ευρωεκλογές- για να υλοποιήσει το σχέδιο επιστροφής του στα πράγματα.
Ζυμώσεις για την επόμενη μέρα της ευρωκάλπης
Εκ των πραγμάτων, οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε σημείο μηδέν για τα κόμματα της κεντροαριστεράς-αριστεράς, πλην ΚΚΕ, που δεν μπλέκει σε κουβέντες για συνεννοήσεις, συνεργασίες κ.λπ. και ακολουθεί τον δικό του, μοναχικό δρόμο.
Πλήθος φημών και πληροφοριών συνθέτουν ένα εξαιρετικά έντονο παρασκήνιο για τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δική του πολιτική κίνηση, εκμεταλλευόμενος το ότι υπάρχουν πολλοί μη ενθουσιασμένοι από τον Νίκο Ανδρουλάκη και δυσαρεστημένοι με το κλίμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και πέριξ του ΠΑΣΟΚ.
Το ρεπορτάζ οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και την επίπλευση του ΠΑΣΟΚ σε «ρηχά νερά» ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνταξης όλης της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με τη συμμετοχή όλων, πλην ΚΚΕ. Λέγεται ότι σχεδιάζει να κινηθεί όπως κινήθηκε ο Φρανσουά Μιτεράν το 1971 με το συνέδριο ΕΠΙΝΕ μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, όπου ένωσε την κεντροαριστερά και συνήψε συμφωνία με τη γαλλική Αριστερά, μέχρι που έφτασε στη νίκη.
Λέγεται ότι αυτά είχαν κατά νου οι εμπνευστές του video που ανάρτησε ο Στέφανος Κασσελάκης με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Για να δείξουν ότι Κασσελάκης και Τσίπρας συνεχίζουν μαζί. Κρίσιμη λεπτομέρεια το ότι όλα τα πλάνα του κ. Τσίπρα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το video εν αγνοία του…
Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συναντήσεις του εκτός αλλά και εντός Ελλάδας -συμπεριλαμβανομένων και συνομιλητών του Ελλήνων επιχειρηματιών- ο κ. Τσίπρας φέρεται πεπεισμένος ότι τα υπάρχοντα κόμματα στον χώρο αριστερά της Ν.Δ. δεν μπορούν στις προβλεπόμενες συνθήκες μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές να απειλήσουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και μόνο ένα νέο κόμμα, όχι κατ΄ ανάγκη με τον ίδιο επικεφαλής, ένα κόμμα που θα ιδρυθεί μετά τις ευρωεκλογές, ταυτόχρονα με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και όσων κινήσεων θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, θα μπορέσει να συνενώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς απέναντι στη Ν.Δ. και να δώσουν αμφίρροπο χαρακτήρα στις εθνικές εκλογές του 2027.
Το σενάριο αυτό, το οποίο ήδη σπρώχνεται από στελέχη πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, και συζητείται από πολλούς, έχει δύο αστερίσκους.
Πρώτον, ότι ακόμα και αν όντως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και έχουν καταρχήν συμφωνήσει στην ανάληψη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, μετά τις ευρωεκλογές, υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη -πέραν της πλειονότητας της κοινής γνώμης- σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που θεωρούν και τους δύο παρελθόν, άρα και ασύμβατους με μία πρωτοβουλία που θα βλέπει στο μέλλον.
Δεύτερον, οι πολύ πιθανές, έκτακτες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αν η καθοδική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις συνεχιστεί Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Λέγεται ότι σε αυτήν την περίπτωση, το συνέδριο του Φεβρουαρίου μπορεί να μετατραπεί σε συνέδριο ανατροπής του Στέφανου Κασσελάκη και ανάδειξης νέου προέδρου και όλοι καταλαβαίνουν πως αν αυτό συμβεί, τότε θα δυσκολέψει κατά πολύ τα σχέδια Τσίπρα.