Οι αλλαγές είναι απολύτως στοχευμένες στους δυο ευαίσθητους τομείς και συμπαρέσυραν και το υπ. Εργασίας. Τόσο ο Α. Γεωργιάδης όσο και ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τις «μεταθέσεις» τους. Οι δημοσκοπήσεις, μετά από ένα μέτριο έως κακό πρώτο εξάμηνο, κατέγραφαν τη δυσαρέσκεια. Η ασφάλεια και η υγεία μαζί με την ακρίβεια είναι τα πιο προβληματικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής. Φαινομενικά, η αφορμή του μίνι ανασχηματισμού είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Φαίνεται, όμως, ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια κίνηση win-win.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης πηγαίνοντας στο γνώριμο ΠΡΟ.ΠΟ. εξασφαλίζει πίστωση χρόνου από την κοινωνία, η οποία συνδέει την ασφάλεια όχι μόνο με την εγκληματικότητα και την οπαδική βία, αλλά και με το μεταναστευτικό. Κρίσιμο ρόλο για την τοποθέτηση του «σερίφη» στην Κατεχάκη έπαιξαν ρόλο δυο σημαντικές παράμετροι: Η αύξηση του κινδύνου και της ανησυχίας για τρομοκρατικά χτυπήματα, τόσο εγχώρια όσο και εισαγόμενα λόγω του πολέμου στην Μ. Ανατολή. Και οι επικείμενες κρίσεις για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δομική αλλαγή της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και την απομάκρυνση όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με επιχειρηματικά συμφέροντα και τον κόσμο της νύχτας. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης κρίθηκε ως η πιο ασφαλής λύση για την επίτευξη αυτού του διπλού στόχου.
Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο της λειτουργίας του υπ. Υγείας δεν είχε καλύψει τις υψηλές προσδοκίες για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του ΕΣΥ, που είναι βασική δέσμευση της κυβέρνησης. Κι εδώ επιλέχθηκε μια δοκιμασμένη λύση. Ο Α. Γεωργιάδης όχι μόνο ξέρει το υπουργείο έχοντας θητεύσει ξανά σε αυτό, αλλά θεωρείται και ο άνθρωπος που «σπάει αβγά» κι έχει αποδείξει πως από όποιο υπουργείο πέρασε, άφησε πίσω του μετρήσιμο μεταρρυθμιστικό έργο. Η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στο υπ. Υγείας εκτιμάται από το Μ. Μαξίμου ότι μπορεί να βελτιώσει σε σύντομο χρόνο την εικόνα του ΕΣΥ, με την επιτάχυνση του νέου υγειονομικού χάρτη, την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης του ΕΚΑΒ, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και την επιλογή των νέων διοικητών τους.
Σε ό,τι αφορά το τρίτο σημαντικό μέτωπο της κυβέρνησης που είναι η ακρίβεια, το Μ. Μαξίμου στηρίζει την προσπάθεια του Κ. Σκρέκα να συγκρουστεί με την αισχροκέρδεια και να συνεχίσει την πολιτική των υψηλών προστίμων, με στόχο η ασύδοτη κερδοσκοπία να καταστεί ασύμφορη για τους κερδοσκόπους. Τα περισσότερα από τα πάνω από 13 εκατ. ευρώ πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εκτιμάται ότι είναι σχεδόν διπλάσια από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κερδοσκόποι, καταφεύγοντας στις συγκεκριμένες πρακτικές. Αυτή η πολιτική αναμένεται να ενταθεί, ούτως ώστε να περιοριστεί το μη εισαγόμενο μέρος της ακρίβειας.
Η κίνηση του Κ. Μητσοτάκη συνδέεται ευθέως και με τις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι οποίες αναμένεται να είναι οι πιο πολιτικές ευρωεκλογές της μεταπολίτευσης. Ουσιαστικά οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αφορούν κατά πρώτο λόγο την αντιπολίτευση, όπου αναμένεται να δοθεί μια κρίσιμη μάχη για την «επίσημη» κατάταξη των κομμάτων μετά το παταγώδες εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων διπλών εθνικών εκλογών. Η παγίωση π.χ. του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση ή η συνέχιση των διαλυτικών τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ ή το πού θα φτάσει η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ είναι από τα επίδικα των επικείμενων εκλογών. Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πολιτική κυριαρχία του, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει το «ακροδεξιό τσουνάμι» που χτυπάει την Ευρώπη.
Παίρνει ιθαγένεια ο Παύλος; - Τι απάντησε ο Μάκης Βορίδης - Τι θα γίνει με το επώνυμο
Η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. μεταφράζεται σε πολιτική σταθερότητα. Η οποία ήταν και είναι το διαβατήριο για την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για την αναβάθμιση της χώρας στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των επενδυτών και είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το Μ. Μαξίμου ξέρει καλά ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών περνά αναγκαστικά μέσω της αύξησης των εισοδημάτων τους. Κι αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της ανάπτυξης και της αύξησης του ΑΕΠ.
Παρότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί ή ότι η παραδοσιακά πιο «χαλαρή» ψήφος των ευρωεκλογών θα μεταφραστεί σε «κύμα αποδοκιμασίας» της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιδιώκει τη διατήρηση της κυριαρχίας του, κυρίως για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Αυτό εκ των πραγμάτων, σε συνδυασμό με την εύλογη επιδίωξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καρπωθούν την όποια δυσαρέσκεια για πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, οδηγεί στις πιο πολιτικές ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών.
Το παρασκήνιο για τις… υπουργικές καραμπόλες
Η εναλλαγή ρόλων μεταξύ Μ. Χρυσοχοΐδη-Α. Γεωργιάδη ήταν εξ αρχής λυμένη. Πρόβλημα παρουσιάστηκε με το ποιος -ποια τελικά- θα αντικαθιστούσε τον Α. Γεωργιάδη στο υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δ. Μιχαηλίδου, που τον αντικατέστησε τελικά, δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Ωστόσο η άρνηση του Θ. Ρουσόπουλου -φέρεται να ήταν η πρώτη επιλογή- αλλά και δυο ακόμα βουλευτών που βολιδοσκοπήθηκαν, οδήγησε στην απόφαση να δοθεί στη Δ. Μιχαηλίδου η ευκαιρία να δοκιμαστεί σε πρώτο ρόλο, με την αρωγή του έμπειρου Β. Σπανάκη.
Ανασχηματισμός χωρίς γκρίνιες δεν υπάρχει. Ετσι και τώρα, βουλευτές οι οποίοι έχουν εκλεγεί για δεύτερη φορά, δεν είδαν με καλό μάτι την παράκαμψή τους και την υφυπουργοποίηση της Ιωάννας Λυτρίβη, η οποία είναι βουλευτής 6 μηνών και εξελέγη με το Επικρατείας. Οπως εκτιμούν κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., αν οι αλλαγές περιορίζονταν στις ηγεσίες του τριγώνου ΠΡΟ.ΠΟ.-Υγείας-Εργασίας, χωρίς να υπήρχε αλλαγή σε επίπεδο υφυπουργών, «δεν θα υπήρχε πρόβλημα». Αυτή η κριτική αφορά πρωτευόντως την Ι. Λυτρίβη και δευτερευόντως τον νέο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Α. Νικολακόπουλο, ο οποίος έχει εκλεγεί δυο φορές και δεδομένου ότι είναι εμφανές πως στο ΠΡΟ.ΠΟ. θα αλλάξουν όλα.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Μπαίνει ο Χειμώνας – Πως θα κάνουμε Θεοφάνεια – Τι θα συμβεί μετά