Στο κείμενο που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε υπό τον Στέφανο Κασσελάκη η διάσπαση χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανές γεγονός και πως «μόνη διαφωνία είναι αυτή με τη βούληση της βάσης».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας
Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό.
Είναι όμως ένα γεγονός πρωτοφανές, αφού όσοι κι όσες επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης, δεν το έκαναν μέσα σε κάποια κομματική διαδικασία ή σε κάποιο όργανο του κόμματος. Ούτε και στήριξαν την απόφασή τους σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική διαφωνία.
Αυτό που ο καθένας μπορεί να συμπεράνει, είναι ότι η μόνη διαφωνία όσων εγκαταλείπουν σήμερα το κόμμα, είναι η διαφωνία με τη βούληση της βάσης. Η άρνησή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή την επιλογή των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εξέλεξαν δημοκρατικά τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του κόμματος.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική στάση, η οποία ξεκίνησε ήδη από την επαύριο των εκλογών.
Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να ριζώσει ακόμα περισσότερο στην κοινωνία, να αφουγκραστεί τους πολίτες, να γίνει ξανά κυβερνώσα αριστερά.
Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να προτείνουν κοινωνικά δίκαιες λύσεις και να δώσουν συγκεκριμένες και συνολικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Στην ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους Πρόνοιας, την απαξίωση των δημόσιων δομών και υποδομών, την επίθεση ενάντια στο κράτους Δικαίου.
Αυτό ακριβώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του προοδευτικού κόσμου.
Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων «προθύμων».
Απευθυνόμαστε στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, στους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και σε αυτούς που προσδοκούν σε εμάς, για μια προοδευτική προοπτική για τη χώρα.
Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Με συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά.
Στο πλάι του ελληνικού λαού, στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, όπως μας αξίζει».
Ο Χαρίτσης επικεφαλής της νέας Κ.Ο. – Ο ρόλος της ομάδας Αχτσιόγλου και «Ομπρέλας»
Πρεμιέρα για την νέα ομάδα θα είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν με βαρύ «οπλοστάσιο», σε επίπεδο πολιτικής και τεχνοκρατικής κριτικής.
Τη διανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων αναμένεται να αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μετά την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών της τάσης «6 συν 6», ακολουθεί η οργάνωση τους σε Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Οι συσκέψεις είναι ήδη πυρετώδεις, καθώς συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη σήμερα το μεσημέρι η «Ομπρέλα», οι δύο βουλευτές της οποίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα αναμένεται να ενωθούν τις επόμενες ώρες με τους 9 αποχωρήσαντες της τάσης «6 συν 6», συγκροτώντας νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, η τελική διάταξη μάχης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να καθοριστεί, κατά πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε από Δευτέρα να έχουν λυθεί όλες οι σχετικές εκκρεμότητες.
Επικεφαλής ο Χαρίτσης
Σε όσα θα αποφασιστούν στο Σαββατοκύριακο είναι και το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο προγραμματίζεται να αποφασιστούν τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που θα αναλάβουν οι βουλευτές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επικεφαλής της οποίας, κατά πληροφορίες, θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.
Οι ρόλοι στη Βουλή
Ζητούμενο αποτελεί ο ρόλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του οποίου η δημόσια παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες ημέρες, καθώς αφενός προανήγγειλε πως υπάρχουν 11-12 βουλευτές στα μέσα της εβδομάδας για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ απάντησε σε υψηλούς τόνους χθες στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, με φόντο τη δήλωσή του για τους «νοικυραίους». Δεν αποκλείεται ο κ. Τσακαλώτος να λάβει θέση του Γραμματέα της ΚΟ, αν δεν επιλέξει ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, σηματοδοτώντας και την παρουσία της «Ομπρέλας» στο σχήμα.
Αυξημένο φόρτο θα έχουν και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε αναμένεται να φανεί αν θα δοκιμαστούν σε αυτό το ρόλο πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί στο πόστο, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου ή η Θεανώ Φωτίου, με μεγάλη κυβερνητική εμπειρία.
ΣΥΡΙΖΑ: Ηλιόπουλος και Τεμπονέρας γύρισαν την πλάτη στον Κασσελάκη που δεν δηλώνει… χαρούμενος
Τις τελευταίες ώρες του διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης απέτυχε οικτρά να διατηρήσει την ενότητα στο εσωτερικό της παράταξης.
«Με την πολιτική άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, δεν ξέρω τι μού ξημερώνει», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα την αποχώρηση της ομάδας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου από το κόμμα, μιλώντας σήμερα (23/11) στο OPEN.
«Θέλουμε ένα πολιτικό σχέδιο, προκειμένου να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Το μόνο πλαίσιο που αξίζει να αγωνισθείς, πρέπει να φτιάξει το “σήμερα” των ανθρώπων. Στον προοδευτικό χώρο σήμερα, υπάρχει ένα πολιτικό κενό», υπογράμμισε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων.
ΣΥΡΙΖΑ-Τεμπονέρας: Δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα
«Απαιτείται ειλικρίνεια, ωριμότητα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μετά τη διάσπαση, σχολίασε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Διονύσης Τεμπονέρας, δηλώνοντας την άρνησή του να μετέχει σε «μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα», όπως είπε.
Κατά την τοποθέτησή του στην σημερινή συνεδρίαση, «ο σεβασμός στο καταστατικό για παράδειγμα δεν συνάδει με την δημιουργία παράκεντρων και παρα-οργάνων που αντιστρατεύονται τα θεσμοθετημένα όργανα. «Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το πολιτικό κέντρο» θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με την συμμετοχή τους, αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στον «πρωινό καφέ». Η Π.Γ. συνεδρίαζε περίπου μια φορά, κάθε 40 μέρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη, παραλείψεις και συνεπακόλουθα, δημόσιες διαφωνίες» περιέγραψε ο κ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας πως «όταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Όταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε».
«Από θέση αρχής συνεπώς δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος την συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα», κατέληξε.
Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία: Δεν είναι χαρούμενη μέρα, αλλά κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας
Η σημερινή συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποιείται με σχεδόν τα μισά μέλη, καθώς μετά τις αποχωρήσεις από τα συνολικά 42 στελέχη, θα δώσουν το παρών 24 από αυτά.
Στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι με τις αποχωρήσεις κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την επιλογή της βάσης να εκλέξει τον ίδιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικότερα, ο κ. Κασσελάκης στην εισήγησή του είπε μεταξύ άλλων:
«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς
Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».
Πρώτος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ο Παύλος Πολάκης και ακολούθησαν οι Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Θ. Τζάκρη, Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Τεμπονέρας, Σ. Φάμελλος, Ν. Παππάς. Από τη συνεδρίαση θα απουσιάσει ο Γ. Ραγκούσης λόγω προσωπικού κωλύμματος, όπως λένε πληροφορίες.
Η χλιαρή αντίδραση Τσίπρα μετά τις αποχωρήσεις – Δηλώνει στενοχωρημένος, αλλά χαρακτηρίζει «ψυχολογικού χαρακτήρα» το φευγιό!
Κόμμα σε αποδόμηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι παραιτήσεις βουλευτών, ευρωβουλευτών και στελεχών διαδέχονται η μια την άλλη τις τελευταίες ώρες.
Η διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί γεγονός κάτι που έκανε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάρει μία χλιαρή θέση.
Εχοντας καταγράψει ακόμη μία αποτυχία καθώς το «μασάζ» που έκανε για να κατευνάσει τα πνεύματα με τις διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη όσο και με στελέχη που αποχώρησαν πήγε στράφι, κάνει λόγο για αποχωρήσεις με ψυχολογικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο.
«Είναι ψυχολογικού χαρακτήρα οι αποχωρήσεις αυτές και όχι πολιτικού», έλεγαν το απόγευμα της Πέμπτης πηγές του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού – σε προφανή συμφωνία με το πνεύμα της επίσημης απάντησης της Κουμουνδούρου.
Από τη μία, συμπλήρωναν, οι αποχωρήσαντες «χαρίζουν το κόμμα στον Στέφανο Κασσελάκη» και από την άλλη «κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη παντοδύναμο».
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα στεναχωρημενος από τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και συνάμα «ανήσυχος για της πολιτικές εξελίξεις στη χώρα».
Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στις προσπάθειές του προ ημερών, με σειρά συναντήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση, ζητώντας από τους διαφωνούντες, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «να μείνουν στο κόμμα και να παλέψουμε από μέσα να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά δυνατό»…
Eπίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα Αχτσιόγλου: Διάσπαση χωρίς πολιτικό επίδικο – Η Ιστορία θα τους κρίνει
Ανακοίνωση-επίθεση προς την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και τον Δημήτρη Παπαδημούλοη που αποχώρησαν από κόμμα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του αναφέρει:
«Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.
Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής.
Η Ιστορία θα κρίνει. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».
Ένα κόμμα σε αποδόμηση ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο σήμερα έφυγαν Παπαδημούλης, Αχτσιόγλου και 8 ακόμα βουλευτές
Μετά την αποχώρηση της ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένονται κι άλλες ηχηρές έξοδοι στελεχών.
Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχουν τελειώσει, καθώς ανακοίνωσε την αποχώρησή του και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κ. Παπαδημούλης ενημέρωσε πως παραιτήθηκε και από επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος, θέση που κατέχει από το 2014.
Οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου:
- Αναγνωστόπουλου Σία
- Αχτσιόγλου Έφη
- Ζειμπεκ Χουσεΐν
- Ηλιόπουλος Νάσος
- Τζανακόπουλος Δημήτρης
- Τζούφη Μερόπη
- Φερχάτ Οζγκιουρ
- Φωτίου Θεανώ
- Χαρίτσης Αλέξης
Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα.
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης λίγες ώρες μετά την έξοδο από το κόμμα της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου. Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά ευρωβουλευτή που θέτει εαυτόν εκτός του κόμματος καθώς είχαν προηγηθεί ο Στέλιος Κούλογλου στις 23 Οκτωβρίου και ο Πέτρος Κόκκαλης. στις 16 Νοεμβρίου. Μετά την εξέλιξη αυτή Οι δύο ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν στο κόμμα είναι η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης.