Λαμβάνουμε μέριμνα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν τροφές και νερό για τους επόμενους μήνες. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα που έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές με ευθύνη των περιφερειών.
Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις». Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης», ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.
Στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη παρουσιάστηκε επίσης το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών.
Ο Γιώργος Αμυράς ανέλαβε ειδικός σύμβουλος και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος για να «τρέξουν» οι διαδικασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. Στην πράξη, θα λειτουργεί ως συντονιστής για τις επιτόπιες δράσεις, με πρώτες προτεραιότητες τα αντιδιαβρωτικά έργα και τη δρομολόγηση της αναδάσωσης στα καμένα, αλλά με διαφορετικά δέντρα από αυτά που κάηκαν.
Ενα πρώτο στίγμα για τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας. Οι περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, μαζί με μια σειρά άλλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς, θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν από το βήμα της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σάββατο.
Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης, ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Βαγγέλης Γκουντούφας, η γενική γραμματέας Συντονισμού, Εύη Δραμαλιώτη, και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου εν όψει της έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Αυτοδιοίκησης.
ΜΕΤΡΑ
Για ΕΛΓΑ: άμεση ολοκλήρωση των δηλώσεων, ταχεία καταγραφή δεδομένων, άμεση και λεπτομερής έκδοση πορισμάτων για την αποζημίωση ασφαλιζόμενης παραγωγής ζωικού – φυτικού κεφαλαίου
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πυρόπληκτων περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου
Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και οικοσκευή. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Κομισιόν: Στον Εβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά από το 2000
Tη μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης στην ιστορία της Ε.Ε. έχει αναπτύξει στην Αλεξανδρούπολη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Oπως επισημαίνει η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε., το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Eκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη-μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειας δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.
Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η Ε.Ε. ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.
Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της Ε.Ε. εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών, κυρίως στην περιοχή της Αττικής.
Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα που μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές εξέφρασε χθες ο κ. Λέναρτσιτς, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «γεγονός που δείχνει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης».