Αυτή είναι η κυρίαρχη αίσθηση της επόμενης μέρας της τελευταίας αναμέτρησης πρωθυπουργού – αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης για το 2022, που από «Bατερλώ Μητσοτάκη», που έλεγαν και έγραφαν οι εντολοδόχοι της Κουμουνδούρου, μετατράπηκε σε κοινοβουλευτική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία έχασε ουσία και εντυπώσεις, καθώς:
Πρώτον, δίστασε για άλλη μια φορά να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, «αδειάζοντας» τον επικοινωνιακό μηχανισμό της Κουμουνδούρου, που είχε προαναγγείλει την κίνηση ως βέβαιη, προβλέποντας μάλιστα και ρήγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
Δεύτερον, δεν έκανε τη… μεγάλη κίνηση στην υπόθεση των υποκλοπών, με την οποία θα «τελείωνε» πολιτικά τον αντίπαλό του, η οποία επίσης είχε προαναγγελθεί από την Κουμουνδούρου.
Τρίτον, άφησε αναπάντητη την αποκάλυψη του «Βήματος» ότι επί ημερών του η ΕΥΠ παρακολουθούσε τρεις υπουργούς, τους Κοτζιά, Καμμένο και Πιτσιόρλα.
Τέταρτον, του γύρισε μπούμερανγκ η προσπάθεια να αναμετρηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πεδίο της οικονομίας, επιχειρώντας να το «παίξει» νουνεχής και ρεαλιστής που «δεν τάζει» και μεταφέροντας το προεκλογικό σλόγκαν «δικαιοσύνη» στην οικονομία. Ειδικά στη συζήτηση για την οικονομία και την επόμενη ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας μεγάλωσε, αντί να μικρύνει, το χάσμα που τον χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον τομέα της διαχείρισης.
Ζημιά…
Η αμηχανία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την καθιερωμένη επίσκεψή του στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών για ευχές, όταν του τέθηκε το θέμα της παρακολούθησης των τριών υπουργών επί των ημερών του, ήταν ενδεικτική της ζημιάς που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ η αποκάλυψη. Οι «κουτσαβακισμοί» περί Greek Mafia και τα μισόλογα Ηλιόπουλου που ακολούθησαν απλώς επιβεβαίωσαν το πλήγμα. Ολοι θυμούνται, άλλωστε, τον Αλέξη Τσίπρα, στην προηγούμενη αναμέτρησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, να δεσμεύεται έναντι του ελληνικού λαού ότι επί των ημερών του η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε εκλεγμένους βουλευτές!!! Αυτή την πονηριά την είχε πει ο κ. Τσίπρας επειδή είχε βγει στη δημοσιότητα η παρακολούθηση των Σαγιά και Πιτσιόρλα, που δεν ήταν εκλεγμένοι. Η αποκάλυψη του «Βήματος», όμως, ότι παρακολουθούνταν και οι εκλεγμένοι Κοτζιάς και Καμμένος, εκτός του κ. Πιτσιόρλα, εκθέτει τον Αλέξη Τσίπρα, που πιάστηκε ψευδόμενος.
Για το «Μarket Pass»
Αμηχανία προδίδει και η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να απαξιώσουν την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την κάλυψη του 10% των αγορών σε τρόφιμα κάθε νοικοκυριού για ένα εξάμηνο, από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο του 2023. Η προβλέψιμη και αναμενόμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «ψίχουλα» προσκρούει πρωτίστως στην πραγματικότητα, καθώς οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι το «Market Pass», σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού», μπορεί να εξοικονομήσει έως και 120 ευρώ το μήνα για μία τετραμελή οικογένεια.
Μείον το ταμείο, λοιπόν, για τον κ. Τσίπρα στο τέλος του 2022, ακριβώς τη χρονική στιγμή που ο ίδιος περίμενε και υπολόγιζε ότι θα ξεκινούσε το 2023, έχοντας ανατρέψει το κλίμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις, με «όχημα» την υπόθεση των υποκλοπών.
Κάμψη ηθικού και αγωνία στους «σοσιαλ-Καμμένους»
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., όπου τα πρώτα σημάδια από το σκάνδαλο Καϊλή είναι πληγές και όχι αμυχές, όπως περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Η επαναφορά στη συλλογική μνήμη της στενής σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τη διαφθορά προκάλεσε πανικό στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος και οι επιτελείς του φοβούνται άμεση αποτύπωση στις δημοσκοπήσεις, καθώς η έμπνευση του Νίκου Ανδρουλάκη να πει πως θέλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση (άρα τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα για τον ίδιο και το κόμμα του.
Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποκάλεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. «σοσιαλ-Καμμένους», μετά τη σαφή στροφή του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έκρηξη του Χάρη Καστανίδη και επεισόδιο με τον Πρόεδρο της Βουλής, ήταν όμως καίριο. Και γι’ αυτό χρειάστηκε και δήλωση – απάντηση του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη, όσο και αν δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη και στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που υπηρετεί με ευλάβεια εις βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Βολές και από μέσα
Τώρα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κάνει προσπάθειες να επιστρέψει στην πρότερη γραμμή των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, είναι στην πιο δύσκολη στιγμή του, μετά από ένα χρόνο αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βάλλεται, πλέον, και εκ των έσω, καθώς μετά το πρώτο αυτογκόλ της απώλειας της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην υπόθεση των υποκλοπών, όπου από κεντρικό πρόσωπο μετετράπη σε παρακολούθημα του Αλέξη Τσίπρα, τώρα ερωτάται γιατί δεν διέγραψε την Εύα Καϊλή εγκαίρως, αφού θεωρούσε πως δήθεν λειτουργεί ως «Δούρειος Ιππος» της Ν.Δ. μέσα στο κόμμα του, αλλά και βάσει ποιας απόφασης κομματικού οργάνου αποφάσισε ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη φράση του «να στείλουμε τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση».