Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν υπό την ασφυκτική πίεση των όρων της συζήτησης να αναπτύξουν τις θέσεις τους και μπορείτε να δείτε το τι είπαν για όλα τα θέματα. Από τις λίγες ειδήσεις ήταν το παράθυρο που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το market pass, η ατάκα Ανδρουλάκη περί φυλακής για όσους ευθύνονται για τις υποκλοπές αλλά και η κόντρα Κουτσούμπα-Τσίπρα.
Αναλυτικά
Οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν πρώτα να καταθέσουν τις απόψεις τους για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές οι τιμές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και περισσότερος ανταγωνισμός, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών, μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και μείωση των φόρων είναι οι τρεις τρόποι παρέμβασης. Κεντρική δέσμευση ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Συζητώ επέκταση του Market Pass το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η μείωση του ΦΠΑ δεν είχε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».
Ο Αντώνης Σρόιτερ μίλησε για το πόσο κοστίζει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους κυρίως σε όσους έχουν υπερκέρδη. Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει σε όσους βγάζουν δισεκατομμύρια σε περιόδους κρίσης».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη είπε: «Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή και το πρόγραμμά μας δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας. Ιδιωτικό χρέος. Προστασία της πρώτης κατοικίας. 120 δόσεις για όλους και μείωση 30% του κεφαλαίου. Συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και αποκατάσταση των αδικιών. Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2024. Προτείνουμε αφορολόγητο μέχρι 400.000 και φορολογικά κίνητρα στα νέα ζευγάρια».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη είπε: «Μόνο εμείς έχουμε. Τα προγράμματα των υπολοίπων κομμάτων έχουν 350 προαπαιτούμενα, τα οποία θα γονατίσουν τον λαό την επόμενη μέρα. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει μια σειρά μέτρων στη Βουλή που θα ανακούφιζαν τον ελληνικό λαό, τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν».
Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον κ. Βελόπουλο για το διπλό νόμισμά: «Μια χώρα που θέλει να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες, πρέπει να έχει plan b. Ολες οι χώρες έχουν, όπως η Γερμανία. Και οι επιχειρήσεις αν δεν εχουν, δεν θα είναι έτοιμες για μια ενδεχόμενη καταιγίδα που θα έρθει. Εμείς λέμε αλλαγή στο παραγωγικό και φορολογικό μοντέλο. Λέμε οριζόντιο φόρο στις επιχειρήσεις. Και όποιος φοροδιαφεύγει, να μπει φυλακή. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».
Απαντώντας στην ερώτηση εάν η άποψη ότι δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να είναι κοινή συνισταμένη σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησης κομμάτων της αριστεράς, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 απάντησε: «Είναι άποψη που νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουν όλοι. Υπάρχει κάποιος εδώ που θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να το εξυπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το αντίθετο;», διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ». Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε: «Ακούγοντας τους άλλους ένιωσα deja vu, σαν να είμαι στο 2009. Έχουμε μια οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση και η χώρα αυτή τη στιγμή βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οιικονομίας χωρίς άμυνες απέναντι σε αυτίο που έρχεται. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως το ΜέΡΑ25 δεν κατέθεσε ποτέ πρόταση για παράλληλα νόμισμα. «Ήμουν πάντα κάθετα ενάντιος σε παράλληλο νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η επόμενη ενότητα ήταν η Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Σία Κοσιώνη για τα εξοπλιστικά και τα σύνορα είπε: «Μου δίνεται την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε. Ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ.Μητσοτάκης. Τις φρεγάτες Belhara, τα πρώτα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε προγράμματα που ήταν υπερκοστολογημένα όπως για την Καλαμάτα και τα επιπλέον Rafale γιατί δεν ήρθα από τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά από την πολιτική. Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ΕΑΒ. Δεν μπορεί η Τουρκία να δίνει το 60% στην αμυντική της βιομηχανία και και εμείς όχι. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο και εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση και δεν τον γκρεμίσαμε τον φράχτη. Ομως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, αλλά με νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου από την ΕΕ. Μην κοροϊδεύουμε όπως ο Τραμπ».
Ο Αντώνης Σρόιτερ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: Θα συναντιέστε και αρχηγούς κρατών, είστε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δεν έχετε συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος λέει ότι αρνείστε. Γιατί αυτή η απόσταση;
«Η ερώτηση σας δεν έχει σχέση με το θέμα αλλά θα απαντήσω. Ουδέποτε έχω δεχτεί επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη. Έχω συναντήσει πάνω από έξι αρχηγούς κρατών. Το θέμα είναι τι κάνουμε με την Τουρκία που έχει εκλογές. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε ή Ερντογάν ή Κιλισντάρογλου. Και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Τρεις άξονες για την Ελλάδα. Να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, άρση του βέτο, όσο υπάρχει ομοφωνία δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά. Στήριξη στην πολιτική του ευρωστρατού και βέβαια τα εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία».
Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τον λόγο που το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά: «Οι εξοπλισμοί που έγιναν π.χ. με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, που μπλέκει τη χώρα μας και την κάνει πιθανό στόχο αντιποίνων. Όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει γίνει πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Δεν υπηρετούν ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Όλες αυτές οι συμφωνίες οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο». Ο Παναγιώτης Στάθης επανήλθε και ρώτησε εάν ο λαός σώσει τον λαό και γίνει το ΚΚΕ κυβέρνηση, ποιες χώρες θα είναι σύμμαχοι της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε: «Όλες οι χώρες του κόσμου. Άλλωστε, όταν ο λαός δώσει στο ΚΚΕ την εντολή, δεν θα είναι όλα στάσιμα γύρω γύρω. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους λαούς».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ρωτήθηκε από Γ. Παπαδάκη για τις μονομερείς σχέσεις της χώρας με την Δύση, ότι δημιουργεί μόνο προβλήματα και αν είναι κατά της Δύσης και του ΝΑΤΟ: «Την μοίρα σου δεν την ορίζεις εσύ, αποφασίζεις όμως που θα πας. Με την δυση χάσαμε το όνομα «Μακεδονία» την μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί και την Θράκη. Για μας το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Αν δε κερδίζω δεν είμαι με κανέναν. Ουδέποτε υπήρξε διεθνές δίκαιο. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε». Στην δεύτερη ερώτηση αν είχε το υπουργείο Αμυνας, ποια θα ήταν η πρώτη απόφαση που θα έπαιρνε, ο Κ. Βελόπουλος απάντησε: «Να φέρω τα όπλα που απέσυρε η ΝΔ από τα νησιά πίσω. Και δεύτερο να αλλάξω την Συμφωνία των Πρεσπών».
Μια θεωρητική ερώτηση απηύθυνε η Ράνια Τζίμα στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον δεύτερο γύρο ερωτήσεων του αποψινού debate. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος του Mega ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη τι θα έκανε στην περίπτωση που αύριο το πρωί καταλαμβάνουν οι Τούρκοι κομάντος μια βραχονησίδα που ανήκει στην Ελλάδα, αλλά για την Τουρκία θεωρείται γκρίζα ζώνη.
«Ελπίζω να μη γυρίσουμε στα Ίμια», ανέφερε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Καθήκον όλων μας η προάσπιση του εθνικού χώρου. Έχει τεράστια σημασία να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς, να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δε θα χρειαστούμε την άδεια τους να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα που μας πούλησαν». Ο γραμματέρας του ΜέΡΑ25 συνέχισε: «Ασφαλώς πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο, αυτό που έχει σημασία είναι να μη φτάσουμε εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δημιουργήσουμε μια διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα, τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών. Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν -πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και να ακούσοεις προσεκτικά όσα θα σου πουν το Υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΣ, κτλ για το τι μπορεί να γίνει για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος», ανέφερε, τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Αν βγει ο Ερντογάν ή ο Κιλιντσάρογλου και σας εμπιστευτεί εσάς ο ελληνικός λαός θα αλλάξει κάτι; «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Θεωρώ ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι συστημικά καταγεγραμμένη στο dna των τουρκικών κομμάτων. Θα συνομιλήσω με όποια ηγεσία επιλέξει ο τουρκικός λαός». Η επόμενη ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα ήταν: Η Ελλάδα δαπάνησε 7 δισ για την άμυνα. Το αντέχει δημοσιονομικά η χώρα μας. Θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορούν να είναι εκτός του προϋπολογισμού; Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η στήριξη των ένοπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Υπήρχαν ζητήματα σε στρατό, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία μετά από την 10ετή κρίση. Τα εξοπλιστικά ήταν καλά μελετημένα και με την έγκριση ΓΕΕΘΑ και δρομολογήθηκαν χωρίς καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Επρεπε να διαχειριστούμε μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Διασφαλίσαμε τα σύνορα μας, υπογράψαμε ισχυρές συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και η θέση της Ελλάδας είναι ενισχυμένη στο Κογκρέσο έναντι της Τουρκίας. Προχωρήσαμε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είναι σημαντικό αυτό που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν επιδέχονται τα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευση».
Η τρίτη ενότητα στο debate ήταν: Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στη Σία Κοσιώνη για τις υποκλοπές είπε: «Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κύριε Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε».
Ο Νίκος Κουτσούμπας απαντώντας στον Αντώνη Σρόιτερ για τα οικονομικά του κόμματος είπε: «Παραφιλολογία για την χρηματοδότηση του ΚΚΕ. Δεχόμαστε ελέγχους για όλα και όλα δίνονται δημόσια. Αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει και όχι για τα έσοδα και τα πόθεν έσχες». Για τις κυβερνητικές συνεργασίες είπε:«Διαστρεβλώνεται μία θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ότι είναι ίδια όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά ότι έχουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές στοχεύσεις. Δεν δίνουμε ανοχή σε μία κυβέρνηση με προγράμματα που δεν είναι υπέρ του λαού. Ο λαός ας κρατάει μικρό καλάθι για τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα».
Ο Παναγιώτη Στάθη ρώτησε τον Κυριάκο Βελόπουλο για τις δημοσκοπήσεις και το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις και αναφέρθηκε στο μπλόκο για το κόμμα Κασιδιάρη. Εξήγησε ότι «εφόσον έχει δικαίωμα να ψηφίσει», μόνο ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει θεσμούς δήλωσε ο κ. Βελόπουλος αναφέροντας ότι όλοι έχουν ίσο δικαίωμα απέναντι στον νόμο. «Θέλω να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με την ΝΔ δεν πρόκειται να κάνω ποτέ», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας στον Γιώργο Παπαδάκη είπε: «Το ελληνικό κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, γιατί λείπουν κομμάτια. Οι εφορίες μας δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση. Ποια χώρα έχει υπερταμείο; Σε ένα ταμείο που ελέγχουν οι ξένες δυνάμεις, οι δανειστές», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παράλληλα εξήγησε πως υποτιμάται ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν δεν αρέσει η απόφασή του και μίλησε για συμβούλια στα οποία θα λογοδοτούν οι υπηρεσίες. «Προτείνουμε ένα δικό μας FBI που θα έχει τα μέσα να διώκει την διαπλοκή», ανέφερε και για το εάν έχει λάβει λάθος αποφάσεις σε βάρος της χώρας είπε, «Παρακαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και δεν έκανε την επιτροπή για το 2015».
Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον πρωθυπουργό για το θέμα των υποκλοπών με τον πρωθυπουργό να απαντάει πως από την πρώτη στιγμή ανέλαβε τις ευθύνες του και τόνισε πως η ΕΥΠ δεν έπρεπε να είχε παρακολουθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ράνια Τζίμα: Ο κ.Δημητριάδης δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, εσείς σκεφτήκατε να παραιτηθείτε για τις υποκλοπές ή η Δημοκρατία μας είναι υποδαιέστερη; Κυριάκος Μητσοτάκης: Οχι δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα τις ευθύνες μου. Ανέλαβα δύο δεσμεύσεις στον ελληνικό λαό. Η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση εγώ και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να κάνει παρακολουθήσεις χωρίς φίλτρα. Ανέλαβα την ευθύνη για μία παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει. Θωρακίσαμε την ΕΥΠ και θα λειτουργεί με τη διαφάνεια που της ταιριάζει και η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις υπηρεσίες για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της χώρας. Ράνια Τζίμα: Δεν γνωρίζατε ενώ είχατε επιλέξει η ΕΥΠ να υπάγεται σε εσάς. Γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του Στραταρίσματο, ο πολιτικός αρχηγός και ο εν ενεργεία υπουργός σας; Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ.Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα και δεν έπερπε να ήταν υπό παρακολούθηση, Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά.
Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις συνεργασίες στις κάλπες της απλής αναλογικής. Ο Αλέξης Τσίπρας πριν απαντήσει ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης: «Αν εγώ συνεργαστώ μαζί του αύριο δεν πρέπει να ξέρω αν είναι επικίνδυνος» διερωτήθηκε. «Πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας για να δούμε αν υπάρχουν συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα. Η απλή αναλογική μπορεί να δώσε κυβέρνηση με το πρώτο και το τρίτο κόμμα πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάγκη στα νοικοκυριά. Και περιμένω να δω».
Η τέταρτη ενότητα στο debate ήταν: Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Υπάρχει δέσμη μέτρων από το ΚΚΕ για την αναβάθμιση της παιδείας»., είπε ο κ. Κουτσούμπας. Ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξίσωση των απολυτηρίων των ιδιωτικών σχολών με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Η ουσία όπως εξήγησε βρίσκεται στο ότι δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε πρόγραμμα που είναι κατά της δημόσιας παιδείας.
Ερωτώμενος ο Κ. Βελόπουλος για το ότι δεν έκανε το εμβόλιο για την πανδημία είπε ότι «αυτός αποφασίζει για το σώμα του», γιατί είναι αντίθετος με την αλλαγή φύλου και γάμους ομόφυλων, απάντησε: «Ως πολιτικό πρόσωπο έχω τις απόψεις μου. Δεν δέχομαι υποχρεωτικότητα. Δικό μου είναι το σώμα, το κάνω ότι θέλω». «Οσον αφορά τις αμβλώσεις, ως ορθόδοξος διαφωνώ, αλλά πρέπει να δούμε και το δημογραφικό. Να βοηθήσει η κυβέρνηση τη μάνα να κρατήσει το παιδί, οικονομικά και ηθικά», πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος. «Τις θέσεις μου τις υπαγορεύουν οι αρχές της χώρας μου. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με το παρά φύσιν ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Αυτό που γίνεται δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Υπάρχει εκμετάλλευση της υποχρηματοδότησης του ελληνικού πανεπιστημίου. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την παιδεία που έχουμε στήσει για 150 χρόνια», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Για την ταύτιση με τον Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένα ζητήματα και κατά πόσο αυτό μπορεί να θέσει τα δύο κόμματα σε κοινή πλεύση, εξήγησε ότι έχει ζητήσει να συζητήσουν για τα θέματα στα οποία συμφωνούν. «Η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα».
«Κεντρική προτεραιότητα το ΕΣΥ για την Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το πρόγραμμα ξεκινάει από τα νοσοκομεία. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις για να καλύψουμε τα κενά και να διορθωθούν καθυστερήσεις σε χειρουργεία και προβλήματα που δεν είναι αποδεκτά. Έχουμε σχέδιο για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 156 καινούρια Κέντρα υγείας στην Περιφέρεια αλλά και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία. Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις αποτύχανε, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος. Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση της Ράνιας Τζϊμα για τις συντάξεις. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αυτή την τετραετία οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 7 δισ. λιγότερα και αυτά θα δοθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανερχόμενος στην προηγούμενη συζήτηση για τις υποκλοπές είπε: «Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος». «Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Να γίνει διαγωνισμός με οικονομικά κίνητρα για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν το συμφέρον της χώρας», τόνισε. «Λευκή επιταγή σε αναθεώρηση χωρίς να έχουμε συμφωνήσει ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου ως προτεραιότητα με εθνικό απολυτήριο για να μην κρίνεται σε μία μόνο εξέταση το μέλλον του μαθητή», είπε για την παιδεία.
Η πέμπτη ενότητα στο debate ήταν: Περιβάλλον και Ενέργεια
Ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας για τις εξορύξεις σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη είπε: «Θα περίμενα ερώτηση για εξόρυξη στη χώρα μας προκειμένου να μη χρειαζόμαστε καμία χώρα. Ρωτήστε τον ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τρόφιμα και καύσιμα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο ελληνικός λαός;», διερωτήθηκε. «Εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου και σύνδεση με τους μισθούς και τις συντάξεις για αξιοπρεπή διαβίωση προτείνει η Ελληνική Λύση. Στη Νορβηγία παίρνουν 3.000 ευρώ σύνταξη». Για την πράσινη ενέργεια ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι δεν είναι ωφέλιμη για την χώρα.
«Οι εξορύξεις προκαλούν καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, ανακυκλώσιμες και δεδομένης της έντασης του αέρα θα μπορούν να παράξουν αρκετή ενέργεια για πράσινο υδρογόνο», εξήγησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον Αντώνη Σρόιτερ. «Το θέμα για τη χώρα είναι να μην χάσουμε την «πράσινη βιομηχανική επανάσταση». Τα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να επενδυθούν στην πράσινη ενέργεια», είπε ο κ. Βαρουφάκης. Σε παρατήρηση του Αντώνη Σρόιτερ πως είναι ο πολιτικός με το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα εξαιτίας των οχηματών που έχει αυτός και η σύζυγός του σημείωσε ότι «Αλήθεια είναι, πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα και να μην φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Είμαστε διατεθειμένοι να το πάρουμε και προχωράμε».
«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι υπερήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνουμε μία σημαντική κρατική παρέμβαση, την κάναμε κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και προστατεύσαμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία. Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβά και πρέπει ο κ. Τσίπρας να μας πει που θα βρει τα χρήματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάναμε και αστοχίες αλλά προχωράμε με έργα και στους σιδηροδρόμους και στο μετρό. Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία».
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του τοποθέτηση τόνισε: «Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επικαιρο μετά το δυστύχημα στα ΤέμπηΕμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής.Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους».
«Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Το υπολοιπο μετοχικό σχήμα είναι αδύναμο. Το κράτος κάνει κουμάντο και αυτό είναι μία πρόταση που δεν αλλάζει εάν θέλει το κράτος η ΔΕΗ να είναι πιο φιλική προς τον καταναλωτή», εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση ως κίνηση της οικονομίας με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση για να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και με προτεραιότητα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για προοδευτική κυβέρνηση «μούφα» έκανε λόγο ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «ξύνεται στην γκλιτσα του τσοπάνη».
Η έκτη ενότητα στο debate ήταν: Νέα Γενιά
Για τη φύλαξη των πανεπιστημίων μίλησε ο Γιάννης Βαρουφάκης στη Σία Κοσιώνη: «Ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια και δεν σημαίνει αστυνομοκρατία αλλά διαφύλαξη του ασύλου της διακήρυξης των ιδεών που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Βαρουφάκης. «Η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος, ένα ψέμα», συμπλήρωσε.Για το κατά πόσο υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Είμαι αρωγός της διαφύλαξης της ελευθερίας των ιδεών». «Το κλίμα που θέλει να επιβάλει η Μητσοτάκης ΑΕ δεν μιλάει για ελεύθερη διακίνηση ιδεών» κατέληξε.
Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για την δική του αυτοαξιολόγηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε εξουσία. «Ζήτησα συγγνώμη όπου έκρινα ότι έπρεπε. Ουδείς αλάθητος. Κατά συνέπεια, ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες και θα είναι το ποσοστό στις εκλογές». Παράλληλα κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σημειώνοντας ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα 150 ευρώ ανέφερε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα για ένα συμπληρωματικό μέτρο. Παράλληλα πρότεινε στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους και να κοστολογηθούν. «Δώσαμε 150 ευρώ και στην συμπληρωματική παροχή του freedom pass. Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ», κατέληξε.
Ο Παναγιώτης Στάθης επανέφερε το ζήτημα της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο βαθμός στις εξετάσεις εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων. Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια Από τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τα ιστορικά κινήματα υπάρχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα γιατί η συνθήκη τα κάνει επίκαιρα».
«Οι νέοι είναι αδιάφοροι για την πολιτική ή οι αντιλήψεις σας είναι ξεπερασμένες» ρώτησε ο Γιώργος Παπαδάκης τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για να του απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι: «Το βασικό είναι σοβαρές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς και στήριξη της καθημερινότητας. Στήριξη στα νέα ζευγάρια με την κοινωνική κατοικία, για αξιοπρεπή στέγη που θα βοηθήσει και στην πτώση των τιμών των ακινήτων για τα ενοίκια», εξήγησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για τις υποκλοπές και το θέμα της φυλάκισης των υπευθύνων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Όσοι έχουν ποινικές ευθύνες πρέπει να οδηγηθούν απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν λέω κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα. Πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη που μας συγκίνησαν όλους και έζησαν τραγικές κατάστασεις με την πανδημία», ανέφερε. «Δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή. Η αποχή ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη την ζωή τους. Ζητήσαμε να λυθεί το ζήτημα της ψήφου για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν στα νησιά και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε: Πώς θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που του λένε για 12 χρόνια ψέματα. Διαβάζουν τα παιδιά δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις. Ενοχλήθηκα όταν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη όταν είπε ότι είχαμε φθορά από τα Τέμπη αλλά το ξεπεράσαμε. Ο νέος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και αυτό είναι το χειρότερο έγκλημα. Ο νέος τι όραμα να έχει όταν εξοστρακίστηκαν 700.000 στο εξωτερικό;
Debate: Η τελευταία τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών
Γ. Βαρουφάκης: Από το 2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον Ηρακλή και το Υπερταμείο. Έχουμε ένα εισόδημα κατά 20% μικρότερο από το 2007 λόγω των μνημονίων. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φοβάται την ψήφο της γενιάς των Τεμπών, φοβάται αυτούς που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Ρόδο, στη Σαντορίνη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο από όλα τα μνημόνια που μας έχει καθηλώσει με ΑΕΠ μικρότερο 20% από το 2007 και 50% μεγαλύτερο χρέος. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα καταργήσει το υπερταμείο, τον Ηρακλή και τα κόκκινα δάνεια και των μηχανισμών λεηλασίας.
Κ. Βελόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που να αγάπαει την Ελλάδα. Τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι εκθέσεις ιδεών. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι ακαταδίωκτο. Για εμάς είναι δέσμευση να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους, έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων.
Δ. Κουτσούμπας: «Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποτυπώνει όχι μόνο την αίτια του εγκλήματος στα Τέμπη αλλά και όλη την πορεία της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. «Θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Παρόλαυτα οι παριστάμενοι με τον έναν η τον άλλον τρόπο έχουν ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, ως μέρος του προβλήματος γιαυτό δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης του προβλήματος. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του και να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα που έρχονται», κατέληξε.
Ν. Ανδρουλάκης: 15 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανισότητας, ανεργίας και θεσμικής παρακμής. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε, προς όφελος των συμφερόντων ή του ελληνικού λαού; Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του. Όχι στρατούς μετακλητών και απευθείας αναθέσεις.
Αλ. Τσίπρας: Όλοι οι Έλληνες έχουν στα χέρια τους μία μεγάλη αλλαγή. Οι επιχειρηματίες έχουν θηλιά στον λαιμό, αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν να παράγουν. 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει οτι θα υπάρχει μία κυβέρνηση που θα νοιάζεται για την κοινωνία. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες με εντιμότητα. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, στις αγορές αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μία ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους εκβιασμούς της Τρόικα.
Κ. Μητσοτάκης; Οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες και έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ. Στην κοινωνική Ελλάδα έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη. Η χώρα μας να παραμείνει ισχυρή και να συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που θέλουμε.
Debate: Η άφιξη των πολιτικών και των δημοσιογράφων
Λίγο μετά τις 7 μ.μ. στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έφθασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα.
Καθοδόν για το debate το ΜεΡΑ 25
Σα βγεις στο πηγαιμό για το ντιμπέιτ! #ντιμπέιτ #εκλογές2023 #εκλογές #μέρα25 #βαρουφακης pic.twitter.com/fqIdyvOjUy
— Erik Edman (@edmantweet) May 10, 2023
Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την άφιξή του στο Ραδιομέγαρο είπε: Η τηλεμαχία είναι τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε ζητήσει ελεύθερες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης προσερχόμενος είπε: Ελπίζω να αναλυθούν σοβαρά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προγράμματα των κομμάτων
Τρίτος από τους πολιτικούς αρχηγούς έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας: «Πολλές κάμερες, πολλά κανάλια! Μια συζήτηση θα κάνουμε προεκλογικά σε καλό κλίμα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια, καθώς ρωτήθηκε για τη γραβάτα που φοράει, απάντησε χιουμοριστικά: «Φοράω γραβάτα, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι!»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ακολούθησε είπε: «Οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις από μια τέτοια συζήτηση παρά το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει πάντα σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές»
Χωρίς γραβάτα έφτασε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο ελληνικός λαός αποφασίζει 21η Μαίου για τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρισης να καλπάζουν οι ανισότητες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, όποτε άμυνα. Η επίθεση είναι αναγκαία όταν δεχόμαστε επιθέσεις από fake news. Είμαι μετριοπαθής δεν μου αρέσει να αντιπαρατίθεμαι χωρίς λόγο. Όταν υπάρχουν προβοκατόρικες αντιλήψεις για τη συνεργασία με τον Βαρουφάκη ή ότι είμαστε αντίθετοι με τον φράχτη στον Έβρο… απαντάμε. Μαθήματα φιλοευρωπαικής πορείας και αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα δεν θα πάρουμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε τελευταίους από τους πολιτικούς αρχηγούς και τόνισε: «Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου και ελπίζω ο ελληνικός λαός να γίνει σοφότερος». Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «θα μπει γκολ σήμερα», ο κ. Τσίπρας απάντησε: Στο άλλο κανάλι θα μπει γκολ!».
Debate: Οι δηλώσεις μετά το τέλος της τηλεμαχίας
O Κυριάκος Βελόπουλος κατά την αποχώρηση του δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ελεύθερα να ρωτούν οι δημοσιογράφοι ό,τι θέλουν στο επόμενο. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά επιχειρηματίας».
Δήλωση Βαρουφάκη κατά την αποχώρηση του: «Έχουμε κυβερνητικό σχέδιο που βασίζεται στην κατάργηση του σχεδίου Ηρακλής και την κατάργηση του καρτέλ ενέργειας. Το σύστημα Δήμητρα θα απεγκλωβίσει τον λαό από τα χαράτσια των τραπεζών».
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Κουβαράς ανέφερε: Ήταν πολύ εύστοχες οι ερωτήσεις και το βρήκα ενδιαφέρον. Ελπίζω να μην ξαναγίνει μετά από 8 χρόνια.
Η δημοσιογράφος του ΣΤΑΡ Μάρα Ζαχαρέα κατά την έξοδο της δήλωσε: Ήταν μία καλή συζήτηση, δόθηκαν απαντήσεις, υπήρχε ηλεκτρισμός και καίγονταν να έχουν κουβέντα μεταξύ τους. Στο τέλος είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη να κάνουν το ντιμπέιτ οι δυο τους.
Ο δημοσιογράφος του Alpha Αντώνης Σρόιτερ είπε: Δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο ντιμπέιτ, αυτό ήταν, ελπίζω να βγήκαν συμπεράσματα.
Ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν ο «άτυχος» της βραδιάς κατά την διάρκεια των δηλώσεων του βγήκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσο πρόλαβε ο κ. Παπαδάκης είπε: Ήταν μία διαδικασία χαλαρή πολλές φορές ήθελα να επανέλθω
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του δήλωσε: «Οκτώ χρόνια ήταν πολλά για να γίνει ντιμπέιτ. Ήταν χρήσιμο. Οι πολίτες έβγαλαν συμπεράσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μετά το ντιμπέιτ. «Τετοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται περισσότερες και με μεγαλύτερη συχνότητα», πρόσθεσε. «Προσωπικά μίλησα για μια πιο παραγωγική, πιο ισχυρή, Ελλάδα. Η τελική αξιολόγηση, θα κριθεί σε δέκα μέρες από τώρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Η Ράνια Τζίμα στην έξοδο της δήλωσε: Η ΕΡΤ ήταν υποδειγματική από κάθε άποψη. Ήταν πολύ σφικτό το ντιμπέιτ, προσπάθησαν οι αρχηγοί να ξεφύγουν και αυτό ήθελαν οι πολιτικοί. Οι δημοσιογράφοι είχαμε διάθεση να κάνουμε τη δουλειά μας.
Ο Παναγιώτης Στάθης είπε: Δεν ξέρω αν γίναμε σοφότεροι, ότι στοιχείο ζωντάνιας ήταν εκτός κανόνων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την έξοδο του είπε: Σε κανένα κανονικό κράτος δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας. Ελπίζω να θωρακιστεί η χώρα μας από τέτοιες ανάλογες πρακτικές. Για τις συνεργασίες ανέφερε: Εγώ θα κάνω όσα έχω πει στον ελληνικό λαό για μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση με πρόσωπα κοινωνικής αποδοχής. Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μπει τέλος στον ελιτισμό της ΝΔ και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έξοδο του ανέφερε: Όλοι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι τα ντιμπέιτ είναι όφελος για τη δημοκρατία. Κάποιοι κατάλαβαν το λάθος τους το 2019. Θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με πιο χαλαρούς όρους. Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζω να κατάλαβε το λάθος του που δεν θέλει μία συζήτηση των δύο. Οι παράλληλοι μονόλογοι δεν ωφελούν. Ο λαός θα ψηφίσει για να βγάλει κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές, μην προδικάζουμε ότι θα υπάρξουν και δεύτερες.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε κατά την έξοδο του: Έχουν κοινό πρόγραμμα όλοι αυτοί και εμείς είμαστε ενάντια σε όλους αυτούς. Χρειάζεται καθημερινός αγώνας, καθημερινή πάλη. Το ΚΚΕ υπόσχεται ότι θα είναι εδώ και προεκλογικά και μετεκλογικά.
Debate: Η άφιξη των πολιτικών και των δημοσιογράφων
Αντώνης Σρόιτερ: Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ας ελπίσουμε να ακούσουμε απαντήσεις και να κάνουμε όλοι το καλύτερο για να μάθουμε πράγματα.
Γ. Παπαδάκης: «Για να διαφοροποιηθώ από τους απέναντι, τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν θα φοράνε γραβάτα, ήθελα να είμαι στυλιστικά όπως θα είναι και ο Παναγιώτης Στάθης και ο Αντώνης Σρόιτερ. Έρχομαι γιατί συμμετέχει το κανάλι για το οποίο εργάζομαι. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κριθούμε οι δημοσιογράφοι, γιατί είναι φοβερά περιορισμένες οι δυνατότητες τα χρονικά πλαίσια και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το debate για να δώσει ο καθένας το στίγμα του. Ας ελπίσουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα που θα έχει ενδιαφέρον, κυρίως για τους αναποφάσιστους»
Ρ. Τζίμα: «Στενός ο… κορσές που μας έχουν φορέσει. Αν βγει και κάτι ωφέλιμο θα είναι πολύ σημαντικό»
Σ. Κοσιώνη: Ένα ντιμπέιτ έχει πάντα ενδιαφέρον, όσο αποστειρωμένο και αν είναι. Ελπίζω μέσα από τις ερωτήσεις μου να εκπέμψω την αγωνία των πολιτών.
Π. Στάθης: Είναι σημαντικό που γίνεται ντιμπέιτ μετά από 8 χρόνια. Δεν περιμένω πολλά πράγματα είναι πολύ σφικτό το πλαίσιο αλλά και πάλι είναι σημαντικό
Μ. Ζαχαρέα: Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το πλαίσιο, εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους
Ειδήσεις σήμερα
To μήνυμα Μητσοτάκη στο debate: Η Ελλάδα θα πάει μπροστά