Στην συνέλευση αγροτών του μπλόκου Αλμυρού στον ΠΑΘΕ Αθηνών- Θεσσαλονίκης, με την πρώτη αντίδραση να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο στην Αθήνα με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Ωστόσο τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη από όλα τα μπλόκα της χώρας.
Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει εκτόνωση των αντιδράσεων με τα τρακτέρ να αποσύρονται από τους δρόμους και τους αγρότες να επιστρέφουν στα χωράφια τους, με εξαίρεση τους Θεσσαλούς αγρότες.
Ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Πλατύκαμου, Ρίζος Μαρούδας στις δηλώσεις του βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις 3.30 μετά το μεσημέρι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των αγροτών και πως οι τελικές και οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις.
Ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι «ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσουν τα μπλόκα μας», προσθέτοντας πως «σε πανελλαδικό συντονισμό, θα καθορίσουμε τα βήματά μας και θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Από σήμερα ξεκινάμε την ενημέρωση».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής , δήλωσε πως για πρώτη φορά η κοινωνία στέκεται σύσσωμη απέναντι στο βάναυσο σύστημα που πλήττει την πρωτογενή παραγωγή.
Σε μία διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε τον διάλογο εποικοδομητικό και ουσιαστικό, αναγνώρισε ότι υπήρξαν δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο όπως είπε τις απαντήσεις θα τις δώσουν όλοι οι αγρότες, παραπέμποντας στα μπλόκα.
H κυβέρνηση, προκειμένου να πιέσει, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνάντηση για τα αγροτικά αιτήματα, αλλά μόνον για τα προβλήματα στη Θεσσαλία λόγω της καταστροφής Daniel. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πάντως ότι το κλίμα στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η συνάντηση της Τρίτης ήταν ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση.
Μητσοτάκης-αγρότες: Το παρασκήνιο της συνάντησης, οι 13 ερωταπαντήσεις για τα μέτρα και η απόφαση στα μπλόκα
Δύο ώρες και ένα τέταρτο διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταφέρθηκαν σε μία άλλη αίθουσα του Μαξίμου. Επί μία ώρα συζητούσαν μεταξύ τους οι 15 εκπρόσωποι των αγροτών για να αξιολογήσουν τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τους άκουγε προσεκτικά κρατώντας σημειώσεις. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και με καλή διάθεση και μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά και ότι τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένες» τόνισε εισαγωγικά ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών.
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Συνέχισε λέγοντας πως: «Γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και η κυβέρνηση πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αυτά είναι τα μέτρα για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στους αγρότες σε 13 ερωτήσεις και απαντήσεις
Μέσα σε δεκατρείς ερωτήσεις και απαντήσεις το υπ. Ενέργειας εξηγεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το αγροτικό ρεύμα κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τους στο μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ θα δίνεται φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες μέσω νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια. Πρόκειται για μια «δίκαιη και ουσιαστική ρύθμιση καθώς καλύπτει τόσο τους συνεπείς αγρότες όσο και για αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές».
1 Ποιους αφορά το πρόγραμμα και πώς θα εφαρμοστεί;
Στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.
Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής (εκτιμήσεις τιμών):
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα
Οι παραπάνω τιμές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.
2 Τι θα ισχύσει για τα επόμενα 8 έτη;
Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.
3 Πώς θα μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ένας ενδιαφερόμενος; Πότε θα αρχίσει η υποβολή;
Η έναρξη τιμολόγησης για το πρόγραμμα χαμηλών τιμών, που αφορούν στο αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, ξεκινάει από την 1η.4.2024. Το χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατά το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί προσεχώς.
4. Δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα είναι διαφορετικές για δικαιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης αυτών των εκκρεμοτήτων και με ποιους όρους;
Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.
Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι χρεώσεις της συμφωνίας θα είναι ισοκατανεμημένες στη διάρκεια της δεκαετίας.
5 Ποιοι πάροχοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και με ποιον τρόπο;
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.