Δυστυχώς η χώρα μας παραμένει ουραγός στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεπερνώντας μόλις την Ρουμανία και τη Βουλγαρία (η περίπτωση της Σουηδίας που επίσης υπολείπεται της Ελλάδας είναι διαφορετική). Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μια αξιοσημείωτη πρόοδος στη δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Οταν την τελευταία τετραετία σε όλη τη χώρα έχουν δημοπρατηθεί 30 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και βιοαποβλήτων, ενώ σήμερα κατασκευάζονται 15 τέτοιες μονάδες, η Αττική δεν μπορεί να μείνει πίσω.
Είναι η στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να ιεραρχήσει τα υφιστάμενα προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας και να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το γραμμικό μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στο πρότυπο «παράγω – καταναλώνω – πετάω» δεν είναι πλέον βιώσιμο. Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Πάνω σε αυτή την παραδοχή, η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να εργαστεί με έναν τριπλό στόχο: πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, αύξηση της ανακύκλωσης, μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή.
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
Σε μια Αττική, όπου με βάση το «Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής» οι αποκλίσεις, εντός των περιοχών της, στους δείκτες ανακλώσης μπορεί να φτάσουν και τετραπλάσια επίπεδα (π.χ. 17% Βόρειου Τομέα και 3,5% Νήσων Αττικής, είναι ζωτικής σημασίας η παροχή κινήτρων προς τους δήμους για τη μείωση των αποβλήτων τους, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» ή «Κερδίζω όσο διαχωρίζω».
H δημιουργία νέων υποδομών αλλά και η αναβάθμιση παλαιότερων αποτελεί προτεραιότητα. Δύο σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, που βρίσκονται σε δημοπράτηση, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας. H υλοποίηση των μονάδων αυτών στην Αττική έχει πολλαπλά οφέλη για την περιφέρεια και τους πολίτες της. Η αποκέντρωση των μονάδων αυτών θα ανακουφίσει τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος αναγκάζεται να επωμίζεται το βάρος της ταφής σχεδόν του συνόλου των αποβλήτων της περιφέρειας, προσδίδοντάς του περισσότερα χρόνια ζωής και τη δυνατότητα να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Ακόμα, με το διαμοιρασμό των μονάδων και σε άλλες περιοχές της Αττικής εξυπηρετούνται οικονομίες κλίμακος και μειώνονται κατά πολύ οι αποστάσεις εντός του αστικού ιστού που πρέπει να διανύσουν τα βαρέα και με υψηλές εκπομπές ρύπων οχήματα μεταφοράς αποβλήτων. Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι θα μπει ένα τέλος στην απαγορευμένη από την Ε.Ε. ταφή αποβλήτων, χωρίς αυτά να έχουν υποστεί προηγουμένως επεξεργασία.
Παράλληλα, κρίνεται επιτακτικό να αξιοποιηθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, ώστε να δημιουργηθούν νέα πάρκα κυκλικής οικονομίας και γωνιές ανακύκλωσης προωθώντας τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, πρόβλημα που παραμένει το σημαντικότερο, τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική όσο και σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει ένα από τα μείζονα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Με στοχευμένες δράσεις, σύγχρονες υποδομές, εδραιώνουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στην κλιματική κρίση.