Κατ’ αρχάς, η συμμετοχή έφτασε στο 52,50% και ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2019, που βρισκόταν στο 58,96%, και το 2014 με 61,56%, αλλά θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις διεξάγονταν ταυτόχρονα και ευρωεκλογές, ενώ τώρα είχαν προηγηθεί και οι διπλές εθνικές κάλπες τον Μάιο και τον Ιούνιο, προκαλώντας «κόπωση» στην κοινωνία. Αρα, προφανώς και αυξήθηκε η αποχή, αλλά δεν συνέβη κάποια συνταρακτική μεταβολή, ενώ ίσως θα έπρεπε να μπει ξανά στο τραπέζι η «επιστροφή» σε ταυτόχρονη διεξαγωγή με τις ευρωεκλογές.
Οσον αφορά στη θεωρία πως βιώνουμε μια εποχή αποτυχημένης και απαξιωμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε αυτό επιβεβαιώνεται. Σε 76 δήμους, οι νικητές της πρώτης Κυριακής συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο από 60%, κάτι που δείχνει υψηλή αποδοχή, αλλά αποδεικνύει πως το βασικό κριτήριο της ψήφου των πολιτών εξαρτάται από τα πρόσωπα και όχι από την κομματική προέλευση. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι 165 νυν δήμαρχοι κέρδισαν νέα θητεία, άρα, προφανώς και επιτέλεσαν έργο, για το οποίο οι πολίτες τους επιβράβευσαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι δήμαρχοι έλαβαν το απόλυτο, το 100% των ψήφων, κυρίως σε μικρά νησιά, όπως ο Β. Μαράκης στη Σίκινο, ο Φ. Μάγγος στους Λειψούς, ο Κ. Βρατσάνος στα Ψαρά, ο Α. Φαρούπος στην Αντίπαρο, ο Γ. Γκίκας στην Ιο και ο Θ. Μίχογλου στον Τόπειρο Ξάνθης.
Αυτές οι περιπτώσεις είναι αναμενόμενες, καθώς σε τόσο μικρούς δήμους συμβαίνει να μην κατέρχεται δεύτερος υποψήφιος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για κάποια αποτελέσματα που εντυπωσίασαν το πανελλήνιο.
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
Τα δύο κορυφαία παραδείγματα είναι ο Ανδρέας Παχατουρίδης, που εξελέγη για έκτη φορά δήμαρχος στο Περιστέρι με 77,98%, και ο Γιώργος Παπανικολάου, που κέρδισε την τρίτη θητεία του στη Γλυφάδα με το ρεκόρ του 83,75%. Σαρωτική επικράτηση σε μεγάλους δήμους πέτυχαν ακόμα ο Εμ. Καρράς στη Νέα Προποντίδα, ο Π. Πλακέντας στην Εορδαία, ο Λ. Κυρίζογλου στη Μενεμένη, ο Χρ. Παππούς στη Φυλή, ο Σ. Δανιηλίδης στη Νεάπολη, ο Ι. Κωνσταντάτος στο Ελληνικό και ο Γ. Κωνσταντέλλος στη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη με ποσοστά από 71% έως 90% και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών επανεξελέγησαν.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως αν ίσχυε ακόμα το «50%», την πρώτη Κυριακή θα είχαν εκλεγεί 196 δήμαρχοι. Αρα, από το νέο σύστημα του «43%» ευνοήθηκαν μόλις 51 δήμαρχοι και φτάσαμε στον συνολικό αριθμό των 247 εκλεγμένων δημάρχων με την «πρώτη», ενώ μόνο σε 85 δήμους θα γίνει β’ γύρος.
Συμπερασματικά, προφανώς και κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τη συμμετοχή των πολιτών, ούτε για τις παθογένειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά οι πολίτες στέλνουν το μήνυμα πως δεν πρέπει να στεκόμαστε αφοριστικά απέναντι στο σύνολο των δημάρχων. Υπάρχουν τοπικοί άρχοντες ικανοί και αξιόλογοι, που αλλάζουν τις πόλεις τους τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και κοινωνικής πρόνοιας. Η συνολική εικόνα δείχνει ένα μισογεμάτο ποτήρι, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των νεοεκλεγμένων δημάρχων και από εκείνους εξαρτάται αν στα τέλη του 2028 η εικόνα των ΟΤΑ θα είναι ακόμα καλύτερη.
Ειδήσεις σήμερα
Ανησυχία για την σεισμική δραστηριότητα στο Λαύριο – Τι λέει στον ΕΤ ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πού θα κλείσουν τα σχολεία για β’ την Κυριακή