Τα μεγάλα έργα πνοής που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης ή έχουν σχεδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα.
H Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας εποχής στην Υγεία, καθώς, μετά την ολοκλήρωση των έργων, οι πολίτες αναμένεται να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες.
Το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο, η πρωτοποριακή Μονάδα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, τα νέα ΤΕΠ στο Ιπποκράτειο και η -υπό κατασκευή- νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών στο Παπαγεωργίου είναι κάποια από τα έργα που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη στη συμπρωτεύουσα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και 8 κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τη νέα πλατφόρμα σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης erga.gov.gr, που παρουσιάστηκε στην ίδια εκδήλωση.
Στον τομέα της Υγείας ειδικότερα αναμένεται να υλοποιηθεί στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) όλης της χώρας η ανακαίνιση, ο εκσυγχρονισμός και η κατασκευή νέων κτιρίων σε 93 νοσοκομεία, αλλά και 157 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.
Σχεδόν όλα αυτά τα έργα έχουν ορίζοντα υλοποίησης τον Απρίλιο του 2025, ενώ το συνολικό κόστος -το οποίο θα καλυφθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- εκτιμάται σε 394 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Τα έργα στην πλειοψηφία τους (στα 60 από τα 93 νοσοκομεία) περιλαμβάνουν την ανακαίνιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και την αναδιαμόρφωση Αιθουσών Αναζωογόνησης με σύγχρονες προδιαγραφές.
Επίσης, έχουν δρομολογηθεί:
- η προμήθεια νέου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, με προϋπολογισμό 78 εκατ. ευρώ,
- η ίδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 40 εκατ. ευρώ,
- η ανέγερση κτιρίου για εξειδικευμένες Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες και Εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 13 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, τα μεγάλα έργα στην Υγεία είναι τα παρακάτω:
Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Το Ογκολογικό (Αντικαρκινικό) Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο από τα δύο νέα μεγάλα νοσοκομεία που αναμένεται να ανεγερθούν στη Βόρεια Ελλάδα.
Η συνολική δαπάνη φτάνει σε ύψος 350,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η κατασκευή του, που εγκρίθηκε την Πέμπτη (29/08) από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα σε τμήμα του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου, κοντά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Το εμβληματικό αυτό έργο για τη Βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό συγκρότημα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Το νέο νοσοκομείο -το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το Θεαγένειο- θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και θα περιλαμβάνει υπηρεσίες ογκολογίας, (διάγνωση, θεραπεία και προαγωγή υγείας), μονάδα ψυχικής υγείας, τομέα αποκατάστασης, μονάδα παρηγορητικής φροντίδας και χώρους φιλοξενίας συνοδών ασθενών.
Επίσης, έχει σχεδιαστεί να έχει 100 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύγχρονα χειρουργεία, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, με δύο μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους και πλήρες εργαστήριο για μοριακό έλεγχο.
Επίσης, στο ίδιο συγκρότημα θα λειτουργήσει μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας και υποστηρικτικής αγωγής για ασθενείς τελικού σταδίου δυναμικότητας 70 κλινών, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθεί και πρότυπο Κέντρο Κλινικών Μελετών για τον καρκίνο.
Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο, που κατασκευάζεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα είναι ένα πρότυπο νοσοκομείο για παιδιά και εφήβους στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό πολλών δεκαετιών στη χώρα μας, αυτό της έλλειψης παιδιατρικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα.
Το νοσοκομείο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος κατασκευής τριών νοσοκομείων από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει συνολικό προϋπολογισμό 443 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως το Παιδιατρικό Νοσοκομείο αναμένεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2027, ενώ μιλώντας συνολικά για τα έργα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα τονίζει στον «Ε.Τ.» πως αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο της περίθαλψης των κατοίκων.
«Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο όλων των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη θα έχει σε λίγο καιρό, δύο από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας», σημείωσε ο ίδιος.
Μονάδα Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο Παπανικολάου
Σημαντικό έργο αναμένεται να είναι και αυτό της δημιουργίας Μονάδας Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο με προϋπολογισμό 13,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει εργαστήρια της Αιματολογικής Κλινικής και ειδική νοσηλευτική μονάδα 11 κλινών.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η οικοδομική άδεια αναμένεται να εκδοθεί πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών.
Επέκταση ΤΕΠ Ιπποκράτειου και Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας στο Παπαγεωργίου
Επιπλέον, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο προγραμματίζεται η επέκταση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με προϋπολογισμό 7,6 εκατ. ευρώ και αναμενόμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2025.
Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου κατασκευάζεται νέα Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Ογκολογικών Ασθενών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2025.
Ιδρυση Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Σωτηρία
Ενα σημαντικό έργο για την υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής αναμένεται να είναι αυτό της ίδρυσης του Κέντρου Ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία, με προϋπολογισμό 40,2 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει φορείς υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και την 1η Υ.ΠΕ.
Θα περιλαμβάνει το υποέργο 1, της κατασκευής ενός νέου τετραώροφου κτιρίου, στο οποίο θα χωροθετηθούν: Τμήμα Ακτινοθεραπείας, Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήμα Χημειοθεραπείας δυναμικότητας 60 θέσεων και Τμήμα Εργαστηρίων.
Και το υποέργο 2, με την ανακαίνιση τμήματος του κτιρίου των 300 ΑΝΔΡΩΝ και τις κλινικές που περιλαμβάνει.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» προσθέτει πως η ανακαίνιση των υποδομών του ΕΣΥ είναι ένα αίτημα χρόνων του ελληνικού λαού, το οποίο υλοποίησε η τωρινή κυβέρνηση.
«Και στα νησιά μας όμως, κι εκεί κάνουμε πολλές παρεμβάσεις και έργα. Σε όλη την επικράτεια. Ολα σχεδόν τα νοσοκομεία είναι σε διαδικασία ανακαίνισης. Βήμα βήμα, το ΕΣΥ αλλάζει σε πείσμα όλων εκείνων που επιμένουν, για αντιπολιτευτικούς λόγους, να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μηχανεύεται τη διάλυση του ΕΣΥ», καταλήγει ο ίδιος.
Αδωνις Γεωργιάδης στον «Ε.Τ.»: «Βήμα βήμα το ΕΣΥ αλλάζει»
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τονίζει πως με την υλοποίηση των έργων αυτών θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρεμβάσεων που έχει δρομολογηθεί στο ΕΣΥ, από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα.
«Η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας έμφαση σε βασικές υποδομές, δαπανώντας τεράστιους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ανακαινίσει νοσοκομεία και κέντρα υγείας, να εκσυγχρονίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και να επεκτείνει τμήματα δημιουργώντας νέες κλίνες. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση 93 από τα 127 νοσοκομεία της χώρας και 157 από τα 318 κέντρα υγείας της περιφέρειας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον 85 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά εκσυγχρονισμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πλήρους κτιριακής και ιατροτεχνολογικής ανακαίνισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του», σημειώνει ο υπουργός.
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΘΕΣΕΩΝ
Προσλήψεις με την παροχή νέων κινήτρων
Ολες οι παραπάνω παρεμβάσεις δεν θα καταφέρουν να ωφελήσουν τους ασθενείς, εάν οι νέες υποδομές δεν επανδρωθούν με το κατάλληλο εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό.
Το υπουργείο Υγείας ευελπιστεί πως θα καταφέρει να επανδρώσει το ΕΣΥ και να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις με τα γενναία -όπως τα χαρακτηρίζει- κίνητρα που θεσπίστηκαν πρόσφατα για να προσελκύσουν νέους επαγγελματίες υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν αυξήσεις μισθών, καθώς και επιπλέον επιδόματα που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 7.200 ευρώ ετησίως για όσους γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων επιλέξουν άγονες περιφέρειες.
Συνολικά, 2.500 νέοι γιατροί αναμένεται να επωφεληθούν, ενισχύοντας τις κρίσιμες ανάγκες του ΕΣΥ, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ, 6.500 θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση των δομών υγείας.
Τέλος, αναμένεται να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, με στόχο την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.