Οι νέες πτυχές και τα νέα βάρη που αποκαλύπτονται ώθησαν χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε νέα δημόσια παρέμβαση με την οποία κατήγγειλε το διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας διά της προσπάθειας να αλλάξει ατζέντα, ανοίγοντας τη συζήτηση για σημαντικά ζητήματα όπως η Παιδεία, χωρίς σχέδιο και προετοιμασία.
Αναφερόμενος στα «νέα επώδυνα μέτρα που», όπως είπε, «αποκαλύπτονται κάθε ώρα που περνά», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι εκτός «από τη μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές των συντάξεων», προκύπτουν: «Δραματική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών».
Σε αυτά πρόσθεσε και τις ομαδικές απολύσεις, σχολιάζοντας μάλιστα για τους κυβερνώντες ότι «ενώ παρίσταναν ότι δεν τις δέχονταν, τώρα υπογράφουν πρόθυμα τις σχετικές ρυθμίσεις».
«Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ανοίγοντας άλλα ζητήματα, αλλά πάντα χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς καμία προετοιμασία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα Μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις πανελλαδικές εξετάσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «ανεύθυνα και επιπόλαια παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους».
«Με ποιο σύστημα θα τις αντικαταστήσει; Σε ποιες πανεπιστημιακές αίθουσες θα μπουν οι φοιτητές, με τι βιβλία και καθηγητές;», διερωτήθηκε και αντιπαρέβαλε στην προχειρότητα της παρούσας κυβέρνησης στην Παιδεία την «ευθύνη και ευαισθησία» με την οποία την αντιμετωπίζει ο ίδιος. «Ως εθνικό θέμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτήν».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Ως βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου της Ν.Δ. υπέδειξε «τη στήριξη των εκπαιδευτικών που αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα», τη «σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και για να βρουν μετά δουλειές οι απόφοιτοι», καθώς και «την αξιοποίηση των νέων δεξιοτήτων της ψηφιακής εποχής». Εδωσε επίσης έμφαση στην «ενίσχυση της ελευθερίας και αυτονομίας κάθε εκπαιδευτικής μονάδας». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το σχέδιο της Ν.Δ. «συγκεκριμένο και τολμηρό» και γνωστοποίησε ότι θα έρθει σύντομα σε δημόσιο διάλογο με στόχο «τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».
Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε και η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Χωρίς αναλογιστική μελέτη, χωρίς ίχνος τεκμηρίωσης, προσπαθεί να δεσμεύσει τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση σε μειώσεις συντάξεων», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «φορτώνει τα βάρη στους αδύναμους, τσακίζει τη μεσαία τάξη, περιφρονεί το Σύνταγμα».
«Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας και μοναδικό του μέλημα να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας», κατέληξε.
Τρεις βασικές προϋποθέσεις για να έρθουν νέες επενδύσεις
Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα «έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο, όπου θα στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιριών στην πρεσβεία της Ολλανδίας.
Καθοριστική για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρεί την ανάδειξη του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, η προσέλκυση των οποίων «απαιτεί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Πολιτική σταθερότητα, μείωση της φορολογίας, εφαρμογή αυστηρών κανόνων και ορισμό συγκεκριμένου πλαισίου, καθώς και στοχευμένες κλαδικές παρεμβάσεις».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνο-ολλανδικής Ενωσης Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων του Orange Grove και στην ομιλία του υπογράμμισε πως «η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό», καθώς «οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι περίπου στο 10%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20%».
Επισήμανε πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα που «πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, στην ελεύθερη λειτουργία της οικονομίας και στον περιορισμό του κράτους στον απολύτως απαραίτητο ελεγκτικό του ρόλο», επανέλαβε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών και αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να εφαρμόσει «τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».
Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., διατύπωσε «την απόλυτη αντίθεσή του σε φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης επιχειρηματιών από την πολιτική εξουσία».
«Κάτι τέτοιο», είπε, «θα έδινε το εντελώς λάθος μήνυμα για τη χώρα σε όλους τους πιθανούς επενδυτές στο εξωτερικό. Εμείς δεν θέλουμε να ανταλλάσσουμε χάρες με τους επιχειρηματίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε μια αμοιβαία επικερδή συνεργασία».
Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάγκη τόνωσης των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου