Παράλληλα όμως επιχειρεί να αναδείξει και την ύπαρξη άλλου δρόμου για τη χώρα με την υιοθέτηση διαφορετικών πολιτικών. Ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αφήσει τις υπεκφυγές και να νομοθετήσει τώρα τα μέτρα που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μείωση από φέτος του ΕΝΦΙΑ και επιστροφή 0,5% του ΑΕΠ από το υπερ-πλεόνασμα του 2016 στην ελληνική κοινωνία». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχολίασε μετά τις κυβερνητικές αντιδράσεις ότι «ο κ. Τσίπρας αρνείται να επιστρέψει μέρος του πλεονάσματος πίσω στην κοινωνία» και επέμεινε στην πρότασή του καλώντας τον πρωθυπουργό «να την υιοθετήσει τώρα».
Στην Πειραιώς εκτιμούν πως η πρόταση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και σημειώνουν ότι «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος». Διακρίνουν μάλιστα στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών και αμφιβολία για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 παρά τη συνεχιζόμενη «υπερφορολόγηση και τη στάση πληρωμών». Οπως και την παραδοχή ότι «το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, για το οποίο κατά τα άλλα πανηγυρίζει, είναι προσωρινό, μη επαναλαμβανόμενο», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ.
Τα μέτρα που προτείνονται από τη Ν.Δ. δεν θα εφαρμοστούν μόνο μία χρονιά, αλλά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Τουλάχιστον για τη Ν.Δ., καθώς αποτελούν μέρος του οικονομικού της προγράμματος και ως επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να τα εφαρμόζει, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους όχι από υπερβολικά πλεονάσματα, αλλά από περικοπή κρατικών δαπανών. Οι πηγές αυτών των περικοπών, ύψους περίπου 2 δισ., έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά στην περσινή ΔΕΘ και θεωρούνται επαρκείς για να αντισταθμίσουν, μεταξύ άλλων, και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μία διετία.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Η ηγεσία της Ν.Δ. δηλώνει πεπεισμένη πως η υλοποίηση της πρότασής της κινείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν με τους εταίρους. «Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε πλήρη αρμονία με τις προβλέψεις του τρίτου και συμπληρωματικού Μνημονίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
«Αν ήθελαν να ανακουφίσουν στοιχειωδώς και οριζόντια τον ελληνικό λαό, θα έπρεπε να υιοθετήσουν – τώρα και όχι το 2019 – την πρόταση», επιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, απορρίπτοντας τα κυβερνητικά αντίμετρα ως «φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων». Οπως λένε χαρακτηριστικά, «τα πλεονάσματα 5,5% που θα χρειαστούν για τα αντίμετρά τους, είναι ένας άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία».
Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 από 3,5% σε 2% αποτελεί άλλωστε κεντρικό ζήτημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει σε όλες τις επαφές στο εξωτερικό και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να το κάνει διεκδικώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να τονωθεί περαιτέρω η ανάπτυξη. Αντιθέτως, η λογική των υπερβολικών πλεονασμάτων, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από τις πολιτικές υπερφορολόγησης και από το «στέγνωμα» της πραγματικής οικονομίας, προκαλεί ανησυχία στην Πειραιώς. Λόγω υφεσιακής επίδρασης, αλλά και διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από όσους επιδιώκουν να επιβάλλουν στη χώρα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
«Αυτογελοιοποιείται»
Η Ν.Δ. έδωσε χθες σκληρή απάντηση και στην ανακοίνωση με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να αμφισβητήσει τις… γνώσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το… πώς λειτουργεί η οικονομία!
«Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται μαθήματα από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η οικονομία της αγοράς και που εκλέχτηκαν με λαϊκίστικες υποσχέσεις παροχών 12 δισ. ευρώ για να πάρουν τελικά μέτρα λιτότητας 12,5 δισ. ευρώ», τόνισε ο Β. Κικίλιας.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι η διάθεση του 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 2016 επιβαρύνει τον τρέχοντα Προϋπολογισμό», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η πρότασή του να διατεθεί το 2017 «μικρό αλλά ουσιαστικό μέρος» (865.000.000 ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ) μίας υπέρβασης που ήταν 3,9% του ΑΕΠ ή 6,937 δισ. ευρώ, έγινε ακριβώς «για να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017 που ανέρχεται σε 1,75% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ περίπου»!
Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. καταλόγισε εξάλλου στην κυβέρνηση ότι «αυτογελοιοποιείται, καθώς δήθεν “εγκαλεί” την αντιπολίτευση, γιατί δεν ψήφισε το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, στο τέλος του 2016, όταν το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι τα αποτελέσματα του 2016 θα τα ξέρουμε στο… τέλος του 2017!».
Σε ερώτηση, τέλος, εάν η Ν.Δ. ζητά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών υπενθύμισε ότι ο ίδιος με δηλώσεις του είχε πει για το αφορολόγητο (θα παραιτηθεί εάν πέσει κάτω από τα 9000 ευρώ). «Εμένα ρωτάτε; Εγώ ξέρω ότι ένας πολιτικός άνδρας πρέπει να τηρεί τον λόγο του», συμπλήρωσε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου