Λίγες μόλις ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κουμουνδούρου, όπου αναμένεται να καταγραφεί η υπόγεια… γκρίνια των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τα μέτρα-λαιμητόμο, χωρίς τα σωσίβια του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε για πολλοστή φορά το περιλάλητο τέλος της λιτότητας. Τι κι αν το δημοσιονομικό πακέτο των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ θέτει στην προκρούστεια κλίνη συντάξεις και μισθούς των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, φέρνοντας, ουσιαστικά, τέταρτο Μνημόνιο μέχρι το 2020; Ο πρωθυπουργός, που βλέπει μια συμφωνία ισορροπημένη και βιώσιμη, πανηγύρισε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για το τέλος της εποχής των Μνημονίων, αν και παραδέχεται πως το deal ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές είναι μέρος αυτού.
«Παρά την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις μετά τη λήξη του προγράμματος ύψους 4,5 δισ., πετύχαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Θέλω, όμως, να επισημάνω το εξής, για να μην ξεχνιόμαστε: και η τωρινή συμφωνία δεν παύει να είναι κομμάτι του πλαισίου από το οποίο αγωνιζόμαστε να απεμπλακούμε», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Σωσίβιο στα αντίμετρα
Μη έχοντας να προτάξει κάτι από όσα τοποθέτησε σε θέση πρωταγωνιστική το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως το ζήτημα του χρέους και της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, ο πρωθυπουργός αναζήτησε σανίδα πολιτικής σωτηρίας στα περιβόητα αντίμετρα της κυβέρνησης. Αντίμετρα, βέβαια, που θα τεθούν σε εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα πιάσει τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η τεχνική συμφωνία που καταλήξαμε βρίσκεται στο πνεύμα της πολιτικής απόφασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, με την τροποποίηση του δημοσιονομικού μίγματος το 2019 και το 2020, με περιοριστικά μέτρα ύψους 1% συν 1% αλλά και ισόποσα μέτρα ελάφρυνσης. Με λίγα λόγια το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δηλαδή, δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι είμαστε εντός των στόχων του προγράμματος… Για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης, περιγράφονται και τα ισόποσα αντίμετρα για το 2019 και το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Φάμελλος προσερχόμενος για το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση
Επίθεση σε Ν.Δ.
Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν έλειψαν και οι τετριμμένες επιθέσεις στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, για την απόφασή του να μην υπερψηφίσει η οδός Πειραιώς τα αντίμετρα της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, που στα χρόνια της αντιπολίτευσης μετέτρεψε σε σημαία του τη ΔΕΗ, σηκώνοντας σημαίες για το δημόσιο χαρακτήρα της, παρουσίασε ως… νίκη το σκέλος της συμφωνίας που αφορά στην εταιρία. «Κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής, που ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», υποστήριξε, ενώ πανηγυρικά υποδέχθηκε την κυβίστηση της Κουμουνδούρου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Εκεί που η απαίτηση ήταν η καθολική απελευθέρωση, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θα αφορά Κυριακές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές», σημείωσε.
Νουθεσίες
Στην ομιλία του κ. Τσίπρα περιλαμβάνονταν και νουθεσίες προς τους υπουργούς, αναφέροντας πως δεν υπάρχει πλέον για κανέναν το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Επιχείρησε, δε, να θέσει νέο ανάχωμα στη σεναριολογία των πρόωρων εκλογών, αλλά και να στήσει εικόνα νίκης, παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις «Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί. Από την επόμενη μέρα και της τυπικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ξεκινάμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας. Τα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και η τετραετία που θα ακολουθήσει αυτή την αναμέτρηση, η οποία θα είναι η πρώτη περίοδος έπειτα από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγκενης της επιτροπείας», ανέφερε.
Σύμφωνα με υπουργό που συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ψηφοφορία των μέτρων της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου. Ετερες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τα αντίμετρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστά άρθρα, γεγονός που αποκαλύπτει την επιδίωξη του Μαξίμου να στριμώξει επικοινωνιακά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να πετάξει από πάνω του το… μουτζούρη του σφοδρού πακέτου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου