Με 29 συγκεκριμένες προτάσεις εξειδίκευσε χθες η Νέα Δημοκρατία το Εθνικό της Σχέδιο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό επικαλούμενη την πολιτική των κυβερνήσεων της περιόδου 2012-2014 και λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, στον απόηχο της έντασης που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε τρεις δομές φιλοξενίας.
Ο φόβος κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα προτείνονται καλύτερη διαχείριση (ένας κεντρικός υπεύθυνος ανά νησί ή νομό) και ουσιώδεις αλλαγές στη συμφωνία ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επανεισδοχής στην Τουρκία όχι μόνον όσων μένουν στα νησιά αλλά και των 50.000 που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Η παρουσίαση έγινε χθες από τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια από το βήμα του συνεδρίου που διεξάγει η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) στη Σάμο όπου το προηγούμενο βράδυ είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια στο hotspot του νησιού, όπως είχε συμβεί και μία νύχτα νωρίτερα στη Λέσβο. Δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν στη Σάμο -πριν επέμβουν τα ΜΑΤ- εκ των οποίων ένα σοβαρά ενώ έγιναν 25 συλλήψεις με αφορμή, όπως λέγεται, τη σειρά στο φαγητό και τις διαμάχες μεταξύ Πακιστανών από τη μια πλευρά και Αλγερινών-Μαροκινών-Αφγανών από την άλλη.
Ενταση προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης και στο κέντρο φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μετά από καβγά για ένα φορτιστή κινητού και ένας 18χρονος μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο Ιπποκράτειο.
Τις βασικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας είχε παρουσιάσει το προηγούμενο βράδυ ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά στην αναλυτική παρουσία ο κ. Κικίλιας πρότεινε μεταξύ άλλων:
● Διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.
● Οι πρόσφυγες να μένουν σε ελεγχόμενες ανοικτές δομές όπου θα μπαίνουν με ειδική κάρτα και δεν θα παρεισφρέουν άλλα στοιχεία.
● Οι μετανάστες να μένουν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
● Να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να αξιοποιηθούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις για να μη δημιουργούνται «παράλληλες πόλεις» μέσα στις πόλεις.
● Να διεκπεραιώνονται ταχύτατα οι αιτήσεις ασύλου με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας. Από τη στιγμή που η αίτηση ασύλου απορρίπτεται να υποβάλλεται αμέσως αίτημα επανεισδοχής στην Τουρκία για όλους και όχι μόνον για όσους είναι στα νησιά.
● Να δημιουργηθούν ειδικές τάξεις υποδοχής στα σχολεία για τα παιδιά των αναγνωρισμένων προσφύγων με εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων από την Ε.Ε.
● Να δημιουργηθεί αμέσως ένα αξιόπιστο μητρώο για τις ΜΚΟ ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.
● Να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων όπως τη διετία 2012-2014 διότι, αλλιώς, θα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες ακόμη από τις ροές που θα προκύψουν και πάλι από την Τουρκία εάν καταρρεύσει η συμφωνία της με την Ε.Ε.
● Να ασκηθεί πίεση για να συνάψει η Ε.Ε. συμφωνίες επανεισδοχής όπως εκείνη που έχει η Βρετανία με το Πακιστάν για να επιστρέφει εκεί παράνομους οικονομικούς μετανάστες.
Κεντρικό ζητούμενο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο μιας μελέτης που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ενωσης Γιώργο Πατούλη. Η μελέτη καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις 54 δομές φιλοξενίας και διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι:
● Υπάρχει έλλειμμα 12.000 θέσεων φιλοξενίας εάν υλοποιηθούν οι αποφάσεις για εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά.
● Σε ένα σύνολο επιμερισμένων από την Ε.Ε. πόρων ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ, μόνον 4,9 εκατ. καταλήγουν στους δήμους της χώρας και την πλειονότητα διαχειρίζονται οι ΜΚΟ.
● Δεν χρειάζονται έκτακτες λύσεις αλλά μακροπρόθεσμες πολιτικές ένταξης και κοινή στρατηγική των χωρών της Ε.Ε.
● Οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν σημαντικό ρόλο ώστε οι κοινωνικές επενδύσεις και τα μέτρα ένταξης να καλύπτουν επαρκώς τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους τοπικούς πληθυσμούς.
● Οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να ενταχθούν στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
● Η κατανομή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια να γίνει με ορθολογικά κριτήρια.
● Ο κανονισμός της Ε.Ε. για τη χρηματοδότηση θα πρέπει να αλλάξει διότι τώρα εφαρμόζεται αυτός που ισχύει σε διαλυμένες χώρες (π.χ. Υποσαχάρια Αφρική) και η διαχείριση γίνεται μόνο μέσω των ΜΚΟ.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθρου Τύπου