Οσο η Κουμουνδούρου βιώνει συνθήκες πολιτικής απομόνωσης, καθώς το ποσοστό που συγκεντρώνει σε ακόμα μία έρευνα κοινής γνώμης αποτυπώνει το αυξανόμενο κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επιχειρήσουν απεμπλοκή στη συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου. Τη στιγμή, δε, που το δημοσιονομικό πακέτο που θα φτάσει στην Ολομέλεια, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, θα θέσει σε μέγγενη τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, η συγκυβέρνηση τάζει μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο ως… επικοινωνιακή ασπιρίνη στα αδιέξοδά της. Τα μέτρα-λαιμητόμος, που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου και νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις, βρίσκονται προ των πυλών και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης (παρά τις όποιες εσωτερικές γκρίνιες) θα στηρίξουν και αυτό το σφοδρό πακέτο.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός φαίνεται να επενδύει σε ένα αφήγημα «επανεκκίνησης», στο οποίο δεν αποκλείεται αιχμή να αποτελέσει ακόμα κι ένας ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η απομάκρυνση του κεντρικού διαπραγματευτή και υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα σενάρια, μεγάλες πιθανότητες, καθώς η μέχρι τώρα πορεία με το ένα πόδι στο κυβερνητικό πόστο και το άλλο στο κομματικό (ως άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53) φαίνεται πως δεν έχει… μέλλον.
Αρωμα… εκλογών
Μέσα σε αυτό το κλίμα της πολιτικής και επικοινωνιακής ρευστότητας για τη συγκυβέρνηση, μία κίνηση που, αν μη τι άλλο, αποπνέει άρωμα εκλογών ήρθε στο προσκήνιο, επιβεβαιώνοντας την τακτική του… χτισίματος ενός νέου κομματικού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τη μονιμοποίηση μέσω ΑΣΕΠ 30.000 συμβασιούχων, φέρνοντας το όλο ζήτημα και στις συζητήσεις που θα έχει με τους δανειστές. Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες) θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εργασιακή αποκατάσταση χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ στο όλο ζήτημα θα ζητηθεί και η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Δύσκολη πραγματικότητα
Στα της συμφωνίας με τους δανειστές, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για μία δύσκολη πραγματικότητα, σε τέμπο διαφορετικό, αν μη τι άλλο, από το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Είναι δύσκολη (σ.σ. η συμφωνία) πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε. Δεν έχουν νόημα απόπειρες ωραιοποίησης μιας δύσκολης πραγματικότητας, ούτε έχουμε ανάγκη από ένα αριστερό success story… Στο επίπεδο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μπορεί, κάτω υπό προϋποθέσεις, να αντισταθμιστούν τα μέτρα, όμως η δυσκολία είναι στην επίτευξη ενός κοινωνικά ουδέτερου αποτυπώματος», ανέφερε (Real) ο κ. Σκουρλέτης.
Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας στοχεύει σε στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση, προκειμένου να βγάλει από το κάδρο τη σφοδρότητα των εν αναμονή μέτρων. «Στόχος είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε οι στόχοι να επιτυγχάνονται με μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα», έλεγαν πηγές της κυβέρνησης.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου