«Το ΔΝΤ θέλει περισσότερη σαφήνεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αν η άλλη πλευρά δεν δεχθεί κάποιο από τα συμφωνηθέντα (σ.σ.: απομείωση του χρέους και αποφάσεις για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018), τότε το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, τα μέτρα για τη διετία 2019 -2020 δεν θα εφαρμοστούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της κυβέρνησης, εκφράζοντας, ωστόσο, παράλληλα, την πεποίθησή του ότι υπάρχει χρόνος για να έχουμε μια συνολική συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα (global agreement) μέχρι και τις 22 Μαΐου.
Η… κόντρα
Ουσιαστικά ο κυβερνητικός παράγων επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Προσπάθησε, ωστόσο, να φανεί αισιόδοξος και να υποβαθμίσει τη σημασία της διαφωνίας, αποδίδοντάς την σε διαπραγματευτική τακτική και των δύο πλευρών. «Οταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση δεν λες από την αρχή ποιο θα είναι το σημείο προσγείωσης», τόνισε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι στο θέμα των αποφάσεων για τα πλεονάσματα μετά το 2018 οι δύο πλευρές βρίσκονται σε φάση σύγκλισης. «Αν είναι να διαφωνήσουν για ένα θέμα αυτό δεν θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Γερμανία σίγουρα δεν θέλει να πάει με το θέμα της Ελλάδας ανοιχτό στις εθνικές εκλογές.
Επαφές
Ο κύκλος των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ολοκληρώθηκε χθες με τα ραντεβού που έγιναν με τον Αντι Μπόκολ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Πιέρ Moσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν. Είχαν προηγηθεί τα τετ α τετ με Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Β. Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις συναντήσεις, η ελληνική πλευρά έλαβε από την πλευρά των δανειστών… διαβεβαιώσεις ότι αφού υποχώρησε τόσο πολύ στις απαιτήσεις τους για σημαντικές περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ΙΙΙ και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2017-2021 είναι πλέον θέμα χρόνου και για το σκοπό αυτό οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.
Χρονοδιάγραμμα
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν μάλιστα ότι τόσο το τεχνικό όσο και το πολιτικό κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου ΙΙΙ καθώς και το κείμενο της συμφωνίας που ενδέχεται να υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ είναι πλέον έτοιμα, και ήδη αποστέλλονται στις ελληνικές αρχές για επεξεργασία και υπογραφή! Επιπλέον, αύριο οι επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των συζητήσεων διά ζώσης με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος είναι να επιτευχθεί η τελική τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και για την ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2017-2021 έως τις αρχές Μαΐου, δηλαδή μέσα σε 5-6 μέρες, ώστε το νέο «πακέτο» των επαχθών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό αλλά και το «πακέτο» των λεγόμενων «αντιμέτρων» να έχουν ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου.
Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης «τρέχει» από σήμερα να προλάβει, ώστε όλα τα μέτρα να έχουν νομοθετηθεί το αργότερο έως τις 14 Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί η έκθεση από την πλευρά των δανειστών (compliance report) και να επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία (το SLA) από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Αβεβαιότητα
Ωστόσο, όπως ήδη προαναφέραμε, αυτό που προέκυψε από τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη κάτι απτό στο μείζον θέμα των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, δεδομένου ότι η διαφορά που χωρίζει ΔΝΤ και Γερμανία παραμένει σημαντική.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Ετσι, είναι πολύ πιθανό στο Εurogroup της 22ας Μαΐου να μη ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το θέμα του χρέους να συζητηθεί στο περιθώριο του επερχόμενου G7 στην Ιταλία στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς εκεί θα βρίσκονται όλοι οι «βασικοί παίκτες».
Σε περίπτωση που η διαφωνία δεν επιλυθεί και το ΔΝΤ αποχωρήσει, τότε η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να μην εφαρμόσει τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα που θα ψηφιστούν εντός του Μαΐου και τα οποία θα περιλαμβάνουν επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Στάση αναμονής
Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποκόμισε την εντύπωση ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί, κάτι που εκτιμά ότι δεν είναι αναγκαία κακό, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση.
Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Aντι Μπόκολ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση με μέλος της κυβέρνησης Τραμπ, η πηγή του υπουργού Οικονομικών τόνισε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και ότι πιο πολύ έγινε ανταλλαγή απόψεων, αλλά υπήρξε η βούληση να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του χρέους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου