ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία και με δεδομένο ότι οι ανάγκες των πολιτών και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις συνιστούν πρώτη προτεραιότητα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη στιγμή είναι εκτός τόπου και χρόνου, και δημιουργεί κλίμα αστάθειας.
Η ανάγκη για σταθερότητα είναι πάντως εκείνη που φέρνει, την ίδια ώρα, στο προσκήνιο σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές -καθώς οι επόμενες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ- στην κατεύθυνση ενίσχυσης του bonus των εδρών για το πρώτο κόμμα ώστε να εξασφαλίζει πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός διαδραματίζουν τα νέα δεδομένα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις των οποίων αγγίζουν, μεταξύ άλλων, και τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και καθιστούν, για το λόγο αυτό, ακόμη πιο αναγκαίο ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας τα επόμενα χρόνια ώστε να μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δημιούργησε η μεταρρυθμιστική δυναμική της τελευταίας τριετίας, οδηγώντας μεταξύ άλλων και σε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στη χώρα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και τις εισηγήσεις για αύξηση του bonus για το πρώτο κόμμα σε περίπτωση που η διαφορά του από το δεύτερο υπερβαίνει τις τέσσερις μονάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων στη ζωή των πολιτών».
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πριν από δύο μήνες ότι έχουμε εκλογικό νόμο και με αυτό τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές τις οποίες θα κερδίσει η Ν.Δ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει ωστόσο το διεθνές περιβάλλον, αυξάνοντας τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και η χώρα μας. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, οι νέες συνθήκες αυξάνουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα, την οποία άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει με τις κάλπες, δηλώνοντας πως «το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες».
«Το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτή τη συγκυρία η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη πάντως στην αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, με πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το μήνυμα που εν όψει αυτής της Συνόδου έστειλε χθες το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως «όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβασης. Και η ώρα αυτή είναι τώρα».
Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποδόμησε τους «αγαπημένους μύθους» που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ανέχεται την αισχροκέρδεια» και ότι «18 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει τον ΕΦΚ ή το ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια».
Οσον αφορά στο πρώτο, υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο πρώτος που έχει καταγγείλει τη διεθνή αισχροκέρδεια και έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση «έχει θεσμοθετήσει “κόφτη κερδών” ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας» και την ίδια στιγμή και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται ακατάπαυστα για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα, η ΔΕΗ, που είναι πάντοτε πρώτη στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υπερκέρδη, έχει μέχρι σήμερα επιδοτήσει τους καταναλωτές με πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ και ο ισχυρισμός ότι το κράτος κερδοσκοπεί έχοντας και αυξημένα έσοδα από τον ΕΦΚ καυσίμων είναι αβάσιμος, καθώς ο φόρος αυτός επιβάλλεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή, και στη φάση αυτή οι ποσότητες δεν είναι αυξημένες, αλλά μειωμένες.
Οσον αφορά στο δεύτερο, επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν 7 ή 8 χώρες που χρησιμοποιούν τα φορολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τόνισε ότι κάποιες από αυτές μπορούν γιατί έχουν μικρότερο βαθμό εξάρτησης των δημοσίων εσόδων τους από αυτούς τους φόρους σε σχέση με την Ελλάδα.
Χαρακτήρισε παράλληλα υποκριτικό να διατυπώνεται πρόταση μείωσης φόρων από εκείνους που επέβαλαν 29 φόρους και επεσήμανε πως «η τρύπα στα έσοδα που θα δημιουργηθεί, αν ακούσουμε τις αλόγιστες κραυγές, θα μπορεί να αναπληρωθεί είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο δανεισμό, προκαλώντας μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για τη στάση του στο ζήτημα του κρατούμενου Β. Δημάκη, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτού του είδους τους ακροβατισμούς και τις επικίνδυνες για το Κράτος Δικαίου προσεγγίσεις».
Στο μεταξύ, ερωτηθείς για δημοσίευμα της τουρκικής «Hurriyet» σχετικά με μια μυστική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Ελλάδας για μια ευρύτερη συνεργασία στα θέματα των ενεργειακών και των πόρων του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε φανερή, ούτε μυστική, μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Ελλάδας».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr