Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά στις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν είχε αντιρρήσεις αλλά τις εξέφρασε σε πολύ πιο ήπιο τόνο.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Συμφώνησαν για τον νέο γύρο των διαβουλεύσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα γίνει στην Άγκυρα ενώ σε ότι αφορά την Ουκρανία υπήρξε κοινή στάση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους του πολέμου. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την βοήθεια τουρκικών Αρχών φυγαδεύτηκε μια Ελληνίδα από την εμπόλεμη περιοχή της Χερσώνας.
«Mετά από πολύ καιρό, οι δύο χώρες συνομίλησαν ως σύμμαχοι για τις μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας που βάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.
Με βάση τα όσα συζητήθηκαν συμφωνήθηκαν: α) Η πραγματοποίηση ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) τον επόμενο μήνα, στην Άγκυρα, β) Η φιλοξενία του 5ο Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών το προσεχές φθινόπωρο, αν ευοδωθούν τα ΜΟΕ, στη Θεσσαλονίκη, γ) αλλά και ο στόχος για διμερές εμπόριο όγκου 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των δύο χωρών.
Μάλιστα είναι πιθανό να έρθει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το φθινόπωρο, ενώ υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα να επισκεφτεί την Αθήνα τον Ιούλιο.
Το παρασκήνιο, οι γραβάτες που λύθηκαν και ο χαλβάς
Πριν από το γεύμα, οι δύο ηγέτες είχαν έναν μικρό διάλογο μπροστά στις κάμερες, με θέα τον Βόσπορο και τη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Ερντογάν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά λέγοντας πως έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές στην πόλη και πως του αρέσει πολύ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε στον πρωθυπουργό τις γέφυρες του Βόσπορου και του μίλησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης, σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Από τη μεριά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε πολύ καλό και χαλαρό κλίμα, το οποίο μάλιστα υποδήλωνε και η έλλειψη της… γραβάτας. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο γεύμα με τον Ερντογάν φορώντας τη γραβάτα του, ωστόσο την έβγαλε καθώς το κλίμα ήταν ιδιαίτερα χαλαρό.
Ο διάλογος αναλυτικά:
Ερντογάν: Υπάρχει και μια υπόγεια διάβαση κάτω από το Βόσπορο.
Μητσοτάκης: Που είναι προς τα πίσω…
Ερντογάν: Πάει κάτω από τη θάλασσα.
Μητσοτάκης: Επιστρέψατε από την Αττάλεια πότε;
Ερντογάν: Χθες το βράδυ… Ηταν μια πάρα πολύ καλή επένδυση οι συναντήσεις στην Αττάλεια. Ηταν ένα πολύ καρποφόρο Φόρουμ. Ηταν μια παρα πολύ καλή ομάδα.
Μητσοτάκης: Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή μας
Ερντογάν: Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά, τώρα.
Μια ακόμη λεπτομέρεια, επίσης σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ενδεικτική του καλού κλίματος, είναι πως με το πέρας του γεύματος, ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπροβόδισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περπατώντας μαζί του περίπου 200 μέτρα προς το αυτοκίνητό του. Οι ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας έφαγαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ λαβράκι αλατισμένο, χαλβά πολίτικο, με στραγάλι και όχι με σιμιγδάλι και σαλάτα ρόκα. Ο χαλβάς μάλιστα, εντυπωσίασε ιδιαίτερα όλη την ελληνική αποστολή.
Οι ανακοινώσεις μετά την συνάντηση
Σχεδόν μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε ανακοίνωση η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, ενώ αναμένεται αυτή της ελληνικής πλευράς.
Όπως αναφέρει, κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από τη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.
Δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».
Μητσοτάκης για γεύμα με Ερντογάν: Μπήκαν θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων μας – Τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες
Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεύμα με τον Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπήκαν θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
Ήταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα.
Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.
Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.
Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.
Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια. Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο.
Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή. Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.
Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.
Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν».
Τι είπε ο Ερντογάν
Όπως δήλωσε ο Ερντογάν μετά τις συνομιλίες, οι δύο χώρες φέρουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία άλλαξε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η αυξημένη συνεργασία τους θα έχει και περιφερειακά οφέλη.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του να σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να ανέβουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.
Μητσοτάκης σε Βαρθολομαίο: Έγινε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Την πεποίθησή του ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πως συμφωνήθηκε Ελλάδα και Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, ως δύο χώρες – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Οικουμενικού Πατριάρχη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παναγιώτατε, καταρχάς να σας πω πόσο χάρηκα και πόσο συγκινήθηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, να βρεθώ στην κοίτη της Ορθοδοξίας, μαζί σας, στο Φανάρι. ‘Hταν πράγματι για εμένα μία ξεχωριστή στιγμή.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Και για εμάς μεγάλη χαρά και τιμή κ. Πρωθυπουργέ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, για τα λόγια ενότητας και ειρήνης που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός, τόσο επίκαιρα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες εποχές τις οποίες διανύουμε. Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά επισκέφθηκα τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου παραθέσει το γεύμα με μία λαμπρή θέα του Βοσπόρου. Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες. Kαι εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια,- είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις. Είδατε πάλι και σήμερα τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν…
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Χτύπησαν και ναούς και μοναστήρια.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος για Ουκρανία: Να τερματιστεί εδώ και τώρα ο πόλεμος και να υπάρξει διάλογος
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυστυχώς τίποτα δεν εξαιρείται της φρίκης του πολέμου.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Και εμείς, εξοχότατε, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο χαιρόμεθα πάρα πολύ για την εδώ παρουσία σας για την συνπροσευχή μας το πρωί στον Πατριαρχικό ναό, αυτήν τη μεγάλη μέρα της Πίστεώς μας, αλλά χαιρόμεθα για την επικοινωνία που είχατε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πάντοτε λέμε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αντίκτυπο και στη ζωή και τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ στη χώρα πού βρίσκεται. Και αντίθετα οι κακές σχέσεις -που καμιά φορά συμβαίνει να υπάρχουν μεταξύ των δύο γειτόνων και συμμάχων χωρών- και αυτές έχουν αρνητικό φυσικά αντίκτυπο τον οποίον, όπως λέγει ο λαός μας, “αισθανόμεθα στο πετσί μας”. Γι΄ αυτό κάθε βήμα που γίνεται για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, μάς γεμίζει από χαρά και από ικανοποίηση. Εμείς με αυτά τα αισθήματα ήρθαμε κοντά σας σε αυτό το σπίτι της Ελλάδος. Ευχόμεθα να έχετε καλή επιστροφή στην Ελλάδα και επιτυχία σε όλα τα επόμενα ταξίδια σας. Υπάρχει μία μεγάλη διεθνής κινητικότητα λόγω και του πολέμου φυσικά στην Ουκρανία και ευχόμεθα όλες οι προσπάθειές σας να είναι επιτυχείς και η συμβολή της Ελλάδος, όπως πάντοτε, να είναι προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της ευημερίας των ανθρώπων και των λαών.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτα πλήγματα και στη δυτική Ουκρανία – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο
- Μητσοτάκης-Ερντογάν: Χωρίς αυταπάτες και χαμηλές προσδοκίες η σημερινή συνάντηση στην Πόλη
- Καιρός: Υποχωρεί ο «Φίλιππος», αλλά το κρύο επιμένει – Δείτε την πρόγνωση για σήμερα και αύριο
- Μετρούν ακυρώσεις οι ξενοδόχοι – Ποιοι προορισμοί αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr