Γράφει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Με ρευστές και «αργές» ακόμα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις -όπως φάνηκε και στις Βερσαλλίες- ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει «κλείσει» δυο θέματα:
- Οτι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές τον Μάιο.
- Οτι την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, των αγροτών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο αναμένεται να είναι «ισχυρότερο» του αναμενομένου, καθώς εκτός από το επίδομα στα ευάλωτα νοικοκυριά -στα πρότυπα του επιδόματος που δόθηκε τον Δεκέμβριο- αναμένεται να περιλαμβάνει και «έξυπνα» στοχευμένα επιδόματα, τα οποία θα αφορούν τα καύσιμα, τους αγρότες και τμήμα της μεσαίας τάξης. Το νέο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα και να μην εκτιναχθεί η ανεργία.
Νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ
Εντός της εβδομάδας θα γίνει γνωστός και ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξαντλούνται τα περιθώρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ανακοινωθεί την 1η Μαΐου. Οπως φαίνεται, αυτό το πακέτο δεν λύνει ριζικά το κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να δώσει μια ανάσα, εωσότου διαμορφωθεί η «ευρωπαϊκή ομπρέλα».
Η συγκυρία παραμένει μια άλυτη εξίσωση. Η Ε.Ε. θεωρείται πιθανό να οδηγηθεί αργότερα στη δημιουργία του ταμείου στήριξης -στα πρότυπα της αντιμετώπισης της πανδημίας- αλλά και σε ένα οριζόντιο ευρωπαϊκό πλαφόν για το κόστος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Το γεγονός ότι η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για την επιβολή ευρωπαϊκού πλαφόν στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά ενέργειας έτυχε ευρείας στήριξης και συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βερσαλλιών ερμηνεύεται -από κυβερνητικές πηγές- ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γεγονότος. Πιο χειροπιαστές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν είτε στη Τακτική Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 24-25 Μαρτίου είτε σε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος είναι ο «κρίσιμος μήνας».
Η Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τις διστακτικές αποφάσεις των Βερσαλλιών, πιέζει και ποντάρει στο σχετικά σύντομο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις κυρώσεις στη Ρωσία. Πιέζει μέσω των κυρώσεων για διπλωματική λύση στηρίζοντας οικονομικά και πολιτικά την Ουκρανία, αλλά διατηρώντας ανοιχτή μια διέξοδο για τον Πούτιν. Ετσι εξηγείται και η άρνηση για την ένταξη-εξπρές της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αλλά και η σύμπλευση με το ΝΑΤΟ, ώστε να μη δημιουργηθεί «no flight zone» πάνω από την Ουκρανία.
Πιέσεις
Η νέα πολιτική των αυξημένων κυρώσεων εδράζεται στην πεποίθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται ήδη μεγάλες πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του για διπλωματική διέξοδο, λόγω των τεράστιων συνεπειών που έχουν οι ήδη υπάρχουσες κυρώσεις της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτο θέμα στο μεθαυριανό ECOFIN δεν είναι τα μέτρα στήριξης των κοινωνιών, αλλά το ενδεχόμενο να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις στη Ρωσία. Στο ίδιο μήκος κύματος λειτουργούν και οι ΗΠΑ, που μέσω του Μπάιντεν ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις, με την αύξηση των δασμών σε ρωσικά προϊόντα. Η όποια «διαλλακτικότητα» εμφανίστηκε τις τελευταίες ώρες εκ μέρους του Ρώσου προέδρου -υπάρχουν «θετικές αλλαγές» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία- αποδίδεται στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τις διεθνείς κυρώσεις. Η διστακτικότητα της Ε.Ε. για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης αποδίδεται -εκτός της σύγκρουσης συμφερόντων- στη συντηρητική αλλά ευεξήγητη πεποίθηση πως αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένας ασφαλής και αποτελεσματικός σχεδιασμός για την επιστροφή σε στοιχειώδη κανονικότητα.
ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Σε αυτό πλαίσιο της χρονοβόρου επαναφοράς σε μια νέα κανονικότητα «τελειώνει» και το σενάριο των εκλογών τον Μάιο. Ενώ δείχνει να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος γιατί δεν είναι θεσμικά σωστό και θα εκληφθεί ως «μήνυμα ηττοπάθειας». Και η άλλη που υποστηρίζει ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν περισσότερο παρά ποτέ «πολιτική σταθερότητα». Δυο απόψεις υπάρχουν και μεταξύ όσων υποστηρίζουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η μια υποστηρίζει ότι το μπόνους πρέπει να συνδέεται με τη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Και η άλλη υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί το μπόνους του πρώτου κόμματος, ανεξαρτήτως της διαφοράς.
Ακραίοι στην «κόκκινη πλατεία»
Η Ε.Ε. πρέπει να συνεκτιμήσει και μια «νίκη» που φαίνεται πως έχει πετύχει ο Πούτιν: Ενεργοποίησε τα «αντισυστημικά» αντανακλαστικά σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας συνθήκες ακόμα και πολιτικής αποσταθεροποίησης σε αρκετές χώρες-μέλη. Οπως έχει γίνει φανερό και στην Ελλάδα παρατηρείται πάλι (όπως το 2011-2012, αλλά με άλλη αφορμή) η σύγκλιση ετερογενών δυνάμεων. Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και θρησκόληπτοι αρχίζουν και συναντιούνται ξανά σε μια «κόκκινη πλατεία», όπου κυριαρχούν η φιλορωσική προπαγάνδα και το μίσος στη Δύση. Ο πρώτος που θα «μετρήσει» το μέγεθος αυτής της νέας «αντισυστημικής» τάσης θα είναι ο Ε. Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι πιο πιθανό ο Γάλλος πρόεδρος να πάει στις εκλογές κρατώντας «ευρωπαϊκή ομπρέλα», παρά να πάει «ασκεπής».
Ενεργειακή πύλη της Ευρώπης
Η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει στη διαμορφούμενη «νέα Ευρώπη» της κοινής αμυντικής και ενεργειακής πολιτικής, η οποία χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει και να υλοποιηθεί. Ενας από τους πρώτους στόχους είναι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να μετατρέψει τη χώρα σε «ενεργειακή πύλη της Ευρώπης». Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι πάνω από το 20% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG ανήκει σε Ελληνες εφοπλιστές, η γειτνίαση με χώρες της Αφρικής που παράγουν φυσικό αέριο, αλλά και η ευρωπαϊκή απόφαση να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την επέκταση των Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πηγών, που παράγουν και την πιο φθηνή ενέργεια.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr