Γράφει ο Απόστολος Χονδρόπουλος
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός εξέπεμψε, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, μήνυμα ότι «πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλωματία, πόσω μάλλον όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις από μια περαιτέρω κλιμάκωση θα είναι δραματικές».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αρκετά συγκεχυμένη» κατάσταση στην ουκρανική μεθόριο, σημειώνοντας πως «το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων και δεν έχουμε ακόμη κάποιες απτές ενδείξεις ότι έχουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης».
Ενότητα της Ε.Ε.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ενότητα της Ε.Ε. και σημείωσε ότι «το πλαίσιο έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια. Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Οσον αφορά τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Δένδια στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι «μετέφερε αυτό που νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται. Οτι σε πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα υπάρχουν νικητές, θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι».
«Προσβλέπουμε σε απτές κινήσεις και ενδείξεις αποκλιμάκωσης, διατηρούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, είτε μιλάμε για διμερείς επικοινωνίες χωρών-μελών της Ε.Ε. είτε μιλάμε για το σχήμα της Νορμανδίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία είτε μιλάμε για τον ΟΑΣΕ και ελπίζουμε για το καλύτερο, να πρυτανεύσει η λογική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα συνεργασίας
Ερωτηθείς τέλος για το μήνυμα που πρέπει να στείλει η Διάσκεψη του Μονάχου, υπογράμμισε ότι «το επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ, που προφανώς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, είναι τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν το καλύτερο δυνατόν».
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον γερουσιαστή Lindsey Graham, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις.
Για επίσκεψη στις ΗΠΑ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία όπου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και αναμένεται να προσδιοριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 -όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ- για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσής του, ενώ εξέφρασε την επιθυμία ορισμένα από τα μέλη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1 που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, ο οποίος υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο.
Δυτικά Βαλκάνια
Στο Μόναχο συνεχίστηκαν όμως και οι συναντήσεις του με ηγέτες βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο της στρατηγικής περαιτέρω ενίσχυσης της ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και με έμφαση από την πλευρά της Αθήνας στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατά τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή. Υπογράμμισε επίσης την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης σύντομες συναντήσεις με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, καθώς και με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.
Επαφές
Συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, αλλά και με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, Φρίντριχ Μερτς. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατίας, υπό τη νέα τους ηγεσία, και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε εκτίμηση για τις θετικές απόψεις που έχει διατυπώσει ο κ. Mερτς για ευρωπαϊκά θέματα και ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.
Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το βράδυ συμμετείχε σε συζήτηση για την «παγκόμια πρόκληση διάβρωσης της Δημοκρατίας» μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, και την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ.
Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού θα αποτελέσει, την προσεχή εβδομάδα, το Βουκουρέστι.
Πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για το Μόναχο, ο κ. Μητσοτάκης συμπροήδρευσε χθες το πρωί, μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Micheál Martin, σε συζήτηση με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Αφρικανικής Ενωσης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr