Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Δένδιας μετείχε στη διάλεξη με θέμα «Εφαρμογή της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας: το Αιγαίο και η ΕΕ – Η Μεσόγειος ως μελέτη περίπτωσης».
Όπως τόνισε, η Ελλάδα θεωρεί την περιοχή της Α. Μεσογείου ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου όλες οι χώρες και οι λαοί θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια.
Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του έσπευσε να επισημάνει το παράνομο του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Όπως είπε, «η οριοθέτηση, σύμφωνα με τη συμφωνία UNCLOS, πραγματοποιείται μόνο μεταξύ κρατών με απέναντι ή γειτονικές ακτές. Η Τουρκία και η Λιβύη δεν είναι κράτη με αντίθετες ή γειτονικές ακτές. Δεν έχουν κοινά όρια. Οι διατάξεις του παράνομου Μνημονίου στερούν τα ελληνικά νησιά από τις θαλάσσιες ζώνες τους».
I met earlier today with Chair, Ine Eriksen Søreide & Members of @Stortinget Standing Committee onForeign Affairs & Defence, with & DFM @CFragoyiannis. Talks on deepening political & economic bilateral ties with focus on shipping, investment & environment. (1/2) pic.twitter.com/TBC65jfODH
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία αρνείται να προσχωρήσει στην UNCLOS, καθώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες. Ούτε αναγνωρίζει το δικαίωμά μας που απορρέει από την UNCLOS να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.
Delimitation, according to UNCLOS, takes place only between States with opposite or adjacent coasts. Turkey and Libya are not States with opposite or adjacent coasts. They have no common boundaries. The provisions of illegal MoU deprive Greek islands of their maritime zones.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ23/12/2024|14:27Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για τη διευθέτηση τυχόν διαφορών και φυσικά ναυτικών διαφορών. Θύμισε ότι η χώρα μας είναι Κράτος Μέρος της UNCLOS από το 1995. «Και ο παγκόσμιος χαρακτήρας της UNCLOS αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 168 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ καθεαυτή, δεσμεύονται από τις διατάξεις της».
Turkey refuses to adhere to UNCLOS as it does not recognize that islands are entitled to maritime zones. Neither it recognizes our right stemming from UNCLOS to extend our territorial waters.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Ωστόσο, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία, που ήταν παρών στη διάλεξη στην οποία μετείχε ο Ν. Δένδιας, έκρινε σκόπιμο να πάρει τον λόγο και να απαντήσει στα όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ισχυρίστηκε ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο δεν είναι παράνομο και πως το casus belli επανήλθε από την Τουρκία επειδή η Ελλάδα απειλεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο, είπε ο πρέσβης, ενώ στο σημείο εκείνο ξεπερνώντας κάθε όριο είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια ότι Το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία, υπονοώντας προφανώς τα γεγονότα του 1922.
Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας είπε ο πρέσβης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο, θέτοντας τέλος και στο τραπέζι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης, αγνοώντας όμως προφανέστατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τη διατήρηση της στρατιάς του Αιγαίου στα παράλια της Μικράς Ασίας, με την παρουσία μάλιστα ισχυρών αποβατικών δυνάμεων, και τη μόνιμη απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.
Ο κ. Δένδιας έσπευσε να ανταπαντήσει, επισημαίνοντας ότι όλες οι πράξεις της Ελλάδας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ο Τούρκος πρέσβης επιχείρησε να τον διακόψει στο σημείο αυτό. Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας σε ψύχραιμο τόνο, απάντησε πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η απειλή casus belli.
???????? views the E. Mediterranean region as an area of stability& prosperity where all countries & peoples should be able to enjoy peace and security (lecture on “Implementing the UN Conv. on the Law of the Sea: the Aegean Sea and the E.Mediterranean as a case study”). #NUPI #Oslo pic.twitter.com/TdH8ZwojzG
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 16, 2022
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Η Ρωσία ανακοίνωσε το τέλος των στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία – Αποχωρούν στρατεύματα
- Πάτρα: Απειλητικά μηνύματα δέχεται η οικογένεια των 3 παιδιών που πέθαναν σε 3 χρόνια
- Δραματική διαμαρτυρία στο Μεξικό: Μετανάστες ράβουν τα στόματά τους
- Απογραφή 2021: Παράταση επτά ημερών – Ποιες είναι οι 12 «προβληματικές» περιοχές
- Δολοφονία Άλκη: Οι επιζήσαντες της επίθεσης απέναντι στους δώδεκα χούλιγκαν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr