Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές χρεώνει στην κυβέρνηση την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και κάνει λόγο για λογαριασμό «Τσίπρα- Καμμένου».
Η κ. Ασημακοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λέει επίσης πως το αίτημα για εκλογές δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό και κατηγορεί τους κκ Τσίπρα και Καμμένο, τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν τις καρέκλες τους.
Σε ότι αφορά τα θέματα του τομέα της εξαπολύει προσωπική επίθεση κατά του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά.
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Κυρία Ασημακοπούλου, ζητάτε επίμονα να κλείσει η αξιολόγηση και κατηγορείτε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ακόμα η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Θα έπρεπε δηλαδή η κυβέρνηση να δεχτεί τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές και που όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των πολιτών;
Η σημερινή κυβέρνηση δεν εμπνέει καμία απολύτως εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους εταίρους μας και γι΄ αυτόν τον λόγο ζητούν παράλογα μέτρα με εξαιρετικά δυσβάσταχτο κόστος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει από πέρυσι. Η ιδεοληψία και η ανικανότητα της κυβέρνησης καθυστέρησαν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο λογαριασμός της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ονοματεπώνυμο: Λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορεί το κόμμα σας ότι λειτουργεί περίπου ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα. Πώς μπορείτε να πείσετε για το αντίθετο;
Οι εταίροι μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ στήριξαν την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή, όταν δεν είχε πρόσβαση πια στις αγορές. Προφανώς, όπως όλοι οι δανειστές, επιδιώκουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε αναδείξει τις λάθος προβλέψεις των δανειστών μας και τους λάθος χειρισμούς τους, όπως η αποδοχή της υπερφορολόγησης που επέλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα. Τώρα η ουσία είναι εμείς τι κάνουμε για να βγούμε επιτέλους από αυτή την κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα 7 ολόκληρα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φόρους, εμπροσθοβαρής υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και προσέλκυση επενδύσεων. Αυτή είναι η σωστή συνταγή για να πάμε μπροστά και σε συνδυασμό με την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας μπορούμε να πείσουμε και τους δανειστές μας να την υποστηρίξουν.
Αν εσείς είχατε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης τι διαφορετικό θα κάνατε για να κλείσει νωρίτερα;
Θα συνεχίζαμε την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά. Δηλαδή, θα προτείναμε μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων με κοστολογημένα ισοδύναμα, μείωση των ελαστικών δαπανών του Δημοσίου, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξη των υφιστάμενων επενδύσεων (Ελληνικό, αεροδρόμια κ.λπ.) και προσέλκυση νέων επενδύσεων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια και να οδηγήσουμε τη χώρα σε ανάπτυξη. Το μνημόνιο βάζει στόχους. Το μείγμα πολιτικής είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης.
Εκφράζετε επίσης την ανησυχία σας, αν δεν κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση, να ζήσουμε ξανά μέρες του καλοκαιριού του 2015. Μόνο που τώρα η χώρα είναι σε πρόγραμμα που και εσείς έχετε ψηφίσει. Γιατί δεν προσπαθείτε να βρείτε με την κυβέρνηση ένα κοινό πεδίο συνεννόησης ώστε να συμβάλλετε και εσείς από την πλευρά σας για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές;
Εμείς στηρίξαμε την Ελλάδα όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης την είχαν οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης από εκεί και έπειτα, ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας, αφού συνήλθε από τις «αυταπάτες του» με κόστος 80 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συνεχίζει να εξαπατά τον ελληνικό λαό με το αφήγημα της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Ετοιμάζονται να μειώσουν το αφορολόγητο, να ξανακόψουν τις συντάξεις, και να δεσμεύσουν τη χώρα με ένα 4ο Μνημόνιο χωρίς χρήματα. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο, τους υπουργούς και τους βουλευτές τους είναι να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Δεν υπάρχει κοινό πεδίο συνεννόησης, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεννοηθούμε για το πότε θα γίνουν εκλογές.
Λέτε επίσης ότι την όποια συμφωνία εσείς δεν πρόκειται να την ψηφίσετε. Δεν είναι αντιφατικό από τη μία να ζητάτε συμφωνία με τους δανειστές χθες και από την άλλη να σπεύδετε να ανακοινώσετε ότι δεν θα την ψηφίσετε ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της;
Εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευση (και όχι μόνον), η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εμείς ζητάμε να κλείσει η αξιολόγηση για να μην οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι επικροτούμε το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει «όχι» στο πακέτο μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Οι βουλευτές τής κυβερνητικής πλειοψηφίας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό.
Και επειδή ζητάτε συνεχώς εκλογές, κατά πόσο θεωρείτε ότι θα βοηθούσαν όταν είμαστε στην μέση της προσπάθειας;
Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει καταλάβει πλέον ότι όσο μένει αυτή η κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει η ζημιά για την πατρίδα μας. Το αίτημα για εκλογές δεν είναι κομματικό, είναι εθνικό. Δεν συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης. Ακόμη και εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με την κυβέρνηση Τσίπρα, η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται στην ύφεση και στη μιζέρια. Η κυβέρνηση αυτή δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Να έρθω και στα ζητήματα του τομέα σας. Με δεδομένο όσα προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, πότε επιτέλους θα μπει τάξη; Πότε και με ποιο τρόπο θα έχουμε ουσιαστική εξέλιξη πια; Πώς κρίνετε την πορεία του κ. Παππά στο νέο του υπουργείο;
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στα χέρια του ΕΣΡ, μιας ανεξάρτητης αρχής που θα πρέπει να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά της στο πλαίσιο του νόμου.
Η τοποθέτηση του κ. Παππά στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε ως στόχο να τον απομακρύνει από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την παταγώδη αποτυχία του με τον αντισυνταγματικό νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Από τη νέα του θέση, ο κ. Παππάς υπηρετεί την καθεστωτική προσπάθεια άλωσης και χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και την ανάδειξη μιας νέας διαπλοκής που θα παρατείνει την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία.
Η χάραξη εθνικής ψηφιακής στρατηγικής είναι μια σοβαρή υπόθεση η οποία πρέπει να είναι ακομμάτιστη και να έχει διαχρονικότητα. Εξού και σε χώρες όπως το Ισραήλ, ο αρμόδιος υπουργός έχει θητεία η οποία είναι ανεξάρτητη από τη θητεία της κυβέρνησης. Απαιτεί γνώση του αντικειμένου, μια λιτή επικουρική δομή και ενίσχυση καλά στελεχωμένων ανεξάρτητων αρχών. Ο κ. Παππάς δυστυχώς, ούτε γνωρίζει αλλά ούτε ενδιαφέρεται για την Ψηφιακή Πολιτική.