Μόλις ξεχαστεί ο πόλεμος της ατάκας και οι εντυπώσεις θα αρχίσουν να χάνονται στις ώρες που θα ακολουθήσουν, τα κομματικά επιτελεία θα κάνουν λογαριασμό για το πού ήταν πριν από τη συζήτηση και ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και πού θα βρίσκονται όταν θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της καταμέτρησης και τα φώτα της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής θα σβήσουν.
Με την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών να αναμένεται απόψε και με τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα απρόσμενο δώρο. Σε μία δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, ανάλογη της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών του καλοκαιριού, ο κ. Μητσοτάκης βρήκε ευκαιρία για σύγκρουση αλλά κυρίως για σύγκριση με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και πραγματοποιεί ένα restart που η κυβέρνηση έχει ανάγκη.
Συσπείρωση
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή λειτουργεί συσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία, σε στιγμή που ακούγονταν διάφορα για υπουργούς, κυρίως τους εμπλεκόμενους με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να μιλήσει συνολικά για την πολιτική της, να εκθέσει γεγονότα στην οικονομία, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ανοίγοντας την ατζέντα. Συνοπτικά, επιβεβαιώνεται για τον πρωθυπουργό η θέση του πρώτου με απόσταση από τον δεύτερο και η κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, καθώς το… φύγετε, φτάνει πια δεν κυριάρχησε και ήταν άλλος ένας τακτικισμός του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φάνηκε ότι σήμερα η χώρα δεν έχει άλλη εναλλακτική διακυβέρνησης.
Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και αλλιώς καταλήγει.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βάζοντας σειρά από σημαντικούς και λιγότερο ασήμαντους στόχους και γνωρίζοντας ότι δίνει στην κυβέρνηση ένα εξάμηνο χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επανακαταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Ο κ. Τσίπρας ήθελε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως αντίπαλον δέος του πρωθυπουργού, ως ο δεύτερος πυλώνας ενός ισχυρού δικομματισμού που δεν απειλείται και παράλληλα να εμφανιστεί ως ο ηγέτης ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού, αντικυβερνητικού μετώπου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, θα πρέπει να περιμένει, ενώ σε ό,τι αφορά το δεύτερο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει. Θα πρέπει να είναι ίσως η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που αξιωματική αντιπολίτευση ενώ τυπικά βλέπει την πρότασή της να υπερψηφίζεται από την ελάσσονα αντιπολίτευση, την ίδια ώρα δέχεται τόσες επιθέσεις από τα άλλα κόμματα.
Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Και αυτό αποδεικνύει ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στην πολιτική και στην κοινωνία είναι εδώ και είναι ισχυρό, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο. ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 αντιμετώπισαν τον κ. Τσίπρα τόσο εχθρικά, που να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι κτίζει και πολύ περισσότερο ηγείται ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου. Και αν αυτό ήταν περίπου αναμενόμενο για ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, η επιθετικότητα του ΚΙΝΑΛ κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της κυβέρνησης έφερε σε αμήχανη θέση και τα ίδια τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τον ίδιο τον αρχηγό της.
Είναι ερώτημα που θα απαντηθεί το επόμενο διάστημα το αν ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να αναλάβει όπως επιδιώκει την πρωτοβουλία των κινήσεων εκμεταλλευόμενος τη δυσφορία του κόσμου από την ελλιπή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Στην Κουμουνδούρου λένε ότι με την πρόταση μομφής, ο κ. Τσίπρας έβαλε την πολιτική σκηνή σε προεκλογική περίοδο την ίδια ώρα που στο Μαξίμου τονίζουν ότι επιβεβαιώνεται η απόφαση Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει χρόνο σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές αντιδράσεις και εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατάφερε να συσπειρώσει έστω και πρόσκαιρα το κόμμα του. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι το χάσμα στο κόμμα του είναι βαθύ και δεν γεφυρώνεται. Στην Κουμουνδούρου πάντως λένε ότι θα προκαλούν συχνά συζητήσεις στη Βουλή απόντος του κ. Ανδρουλάκη, έτσι ώστε να αποτυπώνεται στην κοινή γνώμη ότι στις επόμενες εκλογές παίζει δίδυμο και όχι τρίγωνο, ενώ δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι οι πόρτες ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 είναι ανοικτές για τον κ. Τσίπρα.
Για τον αναγκαστικά απόντα Νίκο Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ δεν ήταν μία εύκολη συζήτηση στη Βουλή. Ηταν η πρώτη φορά που η γραμμή της πολιτικής αυτονομίας δοκιμάστηκε σκληρά. Το Κίνημα Αλλαγής έπεισε ως προς το επιχείρημά του ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα έγινε κυρίως για να απεμπλακεί ο κ. Τσίπρας από την πίεση που του ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης, όπως έπεισε για την αντικυβερνητική αλλά και για την αντι-ΣΥΡΙΖΑ θέση του. Ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να απαντήσει στην κριτική που του ασκήθηκε παράλληλα από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ περί αντίφασης στη θέση ναι στην πρόταση μομφής, όχι στις πρόωρες εκλογές. Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι το να δέχονται ταυτόχρονα επίθεση από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι μάλλον κάτι καλό κάνουν. Είναι ωστόσο ζήτημα για τον κ. Ανδρουλάκη το γεγονός ότι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή έγινε η αιτία για να μετατραπεί η μέχρι χθες αποδοχή από μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης γραμμή της πολιτικής αυτονομίας και των ίσων αποστάσεων σε κριτική για πολιτική που πατά σε δύο βάρκες.
ΚΚΕ, Μέρα 25 και Ελληνική Λύση επιδίωξαν όπως και το ΚΙΝΑΛ να πείσουν ότι στέκονται με το ίδιο κριτικό και επιθετικό πνεύμα απέναντι από τη Ν.Δ. αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι δεν εμπλέκονται ή εμπλέκονται λιγότερο από το ΚΙΝΑΛ σε σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ. έκανε τη θέση τους πιο εύκολη από αυτήν του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ισχυριστεί από αύριο ότι μπορεί να συνομιλήσει με ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 (αν και το προσπαθεί), όπως και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να συνομιλήσει με την Ελληνική Λύση (κάτι που δεν προσπαθεί).
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr