Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει ήδη ένα νέο σχέδιο δομής και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, ενώ επιταχύνεται η αξιοποίηση των χρημάτων του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,76 δισ. για τη χρηματοδότησή της. Ωστόσο, υπάρχουν οι πρώτες αποφάσεις για τη δημιουργία κάθετης επιχειρησιακής δομής, η οποία θα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας, αλλά και όλες τις μορφές φυσικών καταστροφών.
Η βασική αλλαγή είναι η δημιουργία μιας σταθερής κεντρικής δομής, η οποία ανάλογα με τη μορφή της φυσικής καταστροφής θα πλαισιώνεται από συγκεκριμένες εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες. Δηλαδή, ένα σταθερό πολιτικό επιτελείο θα πλαισιώνεται από άλλες επιστημονικές ομάδες, ανάλογα με το εάν πρόκειται να αντιμετωπιστεί σεισμός, χιονοθύελλα, πυρκαγιά, βομβιστικό-τρομοκρατικό χτύπημα κ.λπ. Κομβικό στοιχείο της νέας δομής είναι η δημιουργία σύγχρονης Αίθουσας Ελέγχου-Επιχειρησιακού Κέντρου, όπου θα βρίσκονται όλοι μαζί οι εκάστοτε διαχειριστές των κρίσεων. Στόχος της δημιουργίας της Αίθουσας Ελέγχου είναι να σταματήσει το χρονοβόρο «σπασμένο τηλέφωνο», το οποίο όπως έχει αποδειχθεί κοστίζει όχι μόνο σε χρόνο για τη λήψη αποφάσεων, αλλά και στην ορθότητα των αποφάσεων. Στην Αίθουσα Ελέγχου προβλέπεται να υπάρχει συνεχής και ακριβής πληροφόρηση και εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Στην περίπτωση της Αττικής Οδού π.χ. η εταιρία που τη διαχειρίζεται είχε ακριβή εικόνα του τι και πώς γινόταν σε realtime, ενώ το κράτος (η Πολιτική Προστασία) ενημερωνόταν… τηλεφωνικά.
Οι επιστημονικές ομάδες που θα συγκροτηθούν ανάλογα με τη μορφή της προς αντιμετώπιση κρίσης, θα είναι και εκείνες που θα μεταβαίνουν επί τόπου, ευρισκόμενες σε τεχνολογικά προηγμένη διαρκή επικοινωνία με την Αίθουσα Ελέγχου. Για την εξασφάλιση πλήρους εικόνας στο συντονιστικό κέντρο, η Πολιτική Προστασία θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα όπως drones και ειδικούς αισθητήρες, που θα την τροφοδοτούν συνεχώς με ακριβή δεδομένα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα.
Ενίσχυση
Πέραν του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, τη νέα δομή και τις επιστημονικές ομάδες, η Πολιτική Προστασία θα ενισχυθεί και με ανθρώπινο δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή το νεοσυσταθέν υπουργείο έχει μόλις… 58 υπαλλήλους. Ενώ αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συμβασιοποίηση της κατασκευής 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το έργο έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ Α.Ε. και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την έναρξη της κατασκευής.
Η απόκτηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Πολιτικής Προστασίας αποτελεί κι ένα προσωπικό στοίχημα για τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε τις αλλαγές στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ζήτησε και την «ειλικρινή συγγνώμη». Ηδη ένα επιτελείο συνεργατών του μελετά τα καλύτερα manual διαχείρισης κρίσεων, που υπάρχουν ανά τον κόσμο, ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη λύση. Με το νέο μοντέλο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν τα δυο μέγιστα προβλήματα, που είναι ο συντονισμός και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Η απόφαση για τη ριζική αλλαγή του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας είναι ειλημμένη. Και ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωσή του. Το Μ. Μαξίμου γνωρίζει και εξ εμπειρίας πλέον, πόσο παρωχημένο είναι το υπάρχον μοντέλο, όπως και πόσο μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Σχεδόν 30 χρόνια καθυστερήσεων στον εκσυγχρονισμό και ελλείψεων μέσων στην κρατική υποδομή, σε συνδυασμό με τις αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό «έλλειμμα ασφάλειας», το οποίο δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη χώρα. Ηδη στους 30 μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν γίνει βήματα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού, όπως και της εκπαίδευσης, αλλά αυτά είναι μόνο οι βάσεις και όχι το επιθυμητό και αναγκαίο οικοδόμημα.
«ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ» ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023
Με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη της Βουλής και με συσπειρωμένη τη Ν.Δ. απόψε το βράδυ, μετά την πρόταση μομφής-γκάφα του Αλ. Τσίπρα, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται έτοιμος να προχωρήσει τον σχεδιασμό του, με βασικό όπλο την οικονομία και στόχο τις εκλογές του 2023. Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι από την άνοιξη και μετά θα φανεί η νέα αναπτυξιακή δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας. Η μεγάλη επένδυση της JPM -η Νο1 συστημική τράπεζα στον κόσμο- στην Ελλάδα (Viva Wallet) θεωρήθηκε ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι παρά η αρχή νέων επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα η JPM θα «πατήσει» και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αποτελώντας την 5η τράπεζα. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η Bank of America, η Bank of China, η Nomura, η ICBC (Commercial Bank of China) κ.ά., οι οποίες θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Δεδομένη θεωρείται επίσης και η παρουσία της Goldman Sachs στη χώρα.
Η κυβέρνηση διεκδικεί επίσης με αξιώσεις να φιλοξενήσει μερίδιο των μεγάλων εταιριών, οι οποίες μετά το Brexit φεύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και αναζητούν ευρωπαϊκή έδρα. Αρκετές απ’ αυτές θεωρείται πολύ πιθανόν να μη στραφούν στις «κορεσμένες» κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία, αλλά να αναζητήσουν περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές. Εκεί η Ελλάδα φέρεται να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Καθώς εκτός από πολιτική σταθερότητα, αξιόπιστη κυβέρνηση και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο: Είναι στα Βαλκάνια και κοντά στη Μ. Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική και την Τουρκία. Ολες αυτές οι αγορές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μεγάλους επενδυτές.
Τουρισμός
Ο καθαρός ορίζοντας που αναμένεται να υπάρξει μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας, δημιουργεί κι έναν καθαρό διάδρομο απογείωσης για τον ελληνικό τουρισμό. Ολα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν οικονομική άνθηση, αλλά και ενδεχόμενη «ανάπτυξη-έκπληξη» για το 2022. Με αυτά τα δεδομένα ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ξεδιπλώσει το σχέδιό του, προκειμένου να ενισχύσει τις προϋποθέσεις, οι οποίες φέρνουν πιο κοντά τη νέα οικονομική πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι για να φανεί και να αποδώσει η νέα πραγματικότητα χρειάζεται χρόνος. Κι αυτό σημαίνει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για εκλογές το 2023 εκτός από θεσμικούς λόγους, έχει και προφανείς πολιτικούς λόγους. Το 2023 αν δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, η σύγκριση της Ελλάδας του 2019-2023 με την Ελλάδα του 2015-2019 εκτιμάται ότι δεν θα είναι απλώς πολύ καλύτερη, αλλά «συντριπτική».
Επομένως η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 14-17 μήνες για να ξεδιπλώσει το σχέδιό της. Ενα διάστημα σταθερότητας για την ίδια, αλλά και περιπετειών για την αντιπολίτευση, η οποία θα έχει να λύσει τα έντονα εσωτερικά προβλήματά της. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι ανεξαρτήτως του πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές του 2023, ο πολιτικός χρόνος μετά το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ντε φάκτο προεκλογικός χρόνος.
Δομές, πρόσωπα
Θεωρείται εύλογο απ’ αυτήν την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές σε δομές και πρόσωπα πριν από το επερχόμενο καλοκαίρι, ούτως ώστε η «εκλογική κυβέρνησή» του να έχει τουλάχιστον 12 μήνες για να ετοιμαστεί για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Οι αλλαγές σε πρόσωπα που θα κάνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν όχι υπό πίεση, αλλά σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος και σίγουρα πριν από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές θα είναι «χειρουργικές», χωρίς να παραπέμπουν σε ριζικό ανασχηματισμό. Το πιθανότερο είναι να αφορούν πολύ λίγα υπουργεία, κάποιους γενικούς γραμματείς και ίσως αναδιάταξη δυνάμεων στο επιτελικό κράτος.
Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας με τη συσπείρωση της Κ.Ο. της Ν.Δ. που θα προκαλέσει είναι φανερό ότι διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη. Του δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών και τον αποφορτίζει από πιέσεις, προερχόμενες είτε από την κοινωνία είτε από το εσωτερικό του κόμματός του. Η πρόταση μομφής μετέφερε τον κοινωνικό θυμό -λόγω της διαχείρισης της «Ελπίδας»- σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο, εκτονώνοντάς τον σε σημαντικό βαθμό.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr