Το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πως «τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας», ενώ στην κυβέρνηση αναμένουν την εισήγηση που θα κάνει μετά και την αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις για την περίοδο μετά τις 16 Ιανουαρίου.
Με τα έως τώρα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και ενώ αναμένεται η αξιολόγηση και των σημερινών επιδημιολογικών στοιχείων, στο τραπέζι της συζήτησης φαίνεται να βρίσκεται μόνο το ενδεχόμενο επιστροφής της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, χωρίς πάντως να διαφαίνεται σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε επέκταση στο ωράριο λειτουργίας μετά τις 24.00. Συζητείται επίσης η αύξηση του αριθμού θεατών στα γήπεδα, ενώ μετά την οριστικοποίηση όσων θα ισχύσουν μετά τις 16 του μήνα, αναμένεται να ληφθούν και οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχήθηκε «καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία», υπογράμμισε ότι «με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως και από τη δική του πλευρά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν προβλήματα, εκτίμησε όμως ότι «θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να αντιμετωπίσει τα κενά που θα προκύπτουν από την απουσία εκπαιδευτικών λόγω κορονοϊού, βασιζόμενη σε ένα τρίπτυχο: αναδιάταξη δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες, προσλήψεις επιπλέον προσωπικού οι οποίες ήδη δρομολογήθηκαν, αλλά και αξιοποίηση της δυνατότητας της τηλεκπαίδευσης που είναι άμεσα διαθέσιμη σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Η προσδοκία της κυβέρνησης ότι θα καταστούν δυνατές η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας στην οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση στηρίζεται στο δίπτυχο εμβολιασμοί και αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε χθες ότι η Ελλάδα «είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους», καθώς «μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών και έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη προσέλευση που είχαμε ποτέ, της τάξης του 90%, όταν τις προηγούμενες φορές το maximum ήταν το 70%. Οπως είπε, «υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν τα self tests και σε αυτούς διατέθηκαν από τις σχολικές μονάδες».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «για τη διενέργεια δωρεάν self, rapid και PCR tests έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει πραγματοποιήσει δωρεάν πάνω από 9.000.000 διαγνωστικά rapid και PCR.
Oσον αφορά τον εμβολιασμό, ο υπουργός Επικρατείας, Aκης Σκέρτσος, περιέγραψε μια επικοινωνιακή εκστρατεία που θα είναι πλέον πιο στοχευμένη και θα απαντά με ειδικά μηνύματα, επιχειρήματα και τεκμηρίωση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν χαμηλότερο μερίδιο εμβολιασμού. Αυτές αναδεικνύονται και από τα τρία νέα σποτ που απευθύνονται στους πολίτες άνω των 60 ετών που ζουν σε ημιαστικές περιοχές και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, στους γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης, αλλά και στα νέα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν ή περιμένουν παιδί και διστάζουν να εμβολιαστούν.
Από την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου προκύπτει εξάλλου και η θετική αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συμβολή στην αύξηση του εμβολιασμού τόσο του freedom pass για τις ηλικίες 18-25 ετών όσο και του data pass για τις ηλικίες 15-17 ετών.
Την ημέρα ανακοίνωσης του freedom pass, στις 28 Ιουνίου, μόλις το 15% των νέων 18-25 ετών ήταν εμβολιασμένο, ενώ έξι μήνες μετά έχει ξεπεράσει το 73% και περίπου 560.000 νέοι και νέες έχουν εκδώσει το freedom pass (δηλαδή το 87% των εμβολιασμένων 18-25 ετών έως τις 31/12).
Οσον αφορά το data pass, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 που ανακοινώθηκε, εμβολιασμένο ήταν το 20,5% των μαθητών 15-17 ετών, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021 το 55% έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και περίπου 108.000 έχουν αξιοποιήσει το data pass.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr