Διά ταύτα νούμερο ένα, λοιπόν: Η νέα βίαιη ωρίμανση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου βρίσκεται προ των πυλών, καθώς αχνοφαίνεται ήδη στον ορίζοντα το επόμενο πακέτο-λαιμητόμος, που θα πρέπει να λάβει «πράσινο φως» στην Ολομέλεια, για να βγει λευκός καπνός στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Διά ταύτα νούμερο δύο: Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Γιατί δεν είναι μόνο οι μάχες χαρακωμάτων στην αυλή του Μαξίμου που ορίζονται από τις κόντρες ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο οποίος έχει επανακάμψει δριμύτερος στα τεκταινόμενα εντός του κεντρικού κυβερνητικού στρατηγείου. Δεν είναι μόνο το… πάγωμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που φτάνει μέχρι τη σεναριολογία που θέλει τον κεντρικό διαπραγματευτή με το ένα πόδι εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, όποτε κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές.
Η διαφορετική στάση του κ. Τσακαλώτου ήταν εμφανής για τους έμπειρους παρατηρητές κατά την κοινοβουλευτική παρουσία του υπ. Οικονομικών, όπου ουσιαστικά ισοπέδωσε το «αφήγημα» του Μαξίμου για τα αντίμετρα, τονίζοντας ότι τα κυρίως μέτρα θα είναι υφεσιακά και δύσκολα. Ολα δείχνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα υπογράψει τη συμφωνία και θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα ανοίγοντας το δρόμο για νέο κυβερνητικό ανασχηματισμό, με πιθανή προβίβαση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.
Είναι και οι προσωπικές στρατηγικές και οι φωνές για… ηρωική έξοδο μέσω των εκλογών που διαπερνούν κάθετα την οπτική στελεχών, κυρίως από την ομάδα των «53», αλλά και το εσχάτως εκπεφρασμένο διά στόματος κορυφαίων προσώπων ζήτημα της ψήφισης του νέου δημοσιονομικού πακέτου με αυξημένη πλειοψηφία, που προσθέτουν… νέους πονοκεφάλους στον κ. Τσίπρα και την ομάδα του.
Εάν η πρώτη ματιά των βουλευτών της Κουμουνδούρου πέφτει στη δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος (η δεύτερη θέση στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν, θα μειώσει τουλάχιστον στο μισό τις έδρες εντός του Κοινοβουλίου), η δεύτερη ματιά πέφτει στα μέτρα που θα κληθούν να υπερψηφίσουν, προκειμένου να πάρει το Μαξίμου το deal με τους θεσμούς. Η ανησυχία, ο προβληματισμός, αλλά και η απογοήτευση στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διάχυτα. Και δεν είναι μόνο οι άλλοτε κραταιές στα χρόνια της αντιπολίτευσης κόκκινες γραμμές που πέφτουν η μία μετά την άλλη. Είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια που κρούει εμφατικά καμπανάκια, με αποτέλεσμα να πάει περίπατο ακόμα και η τελευταία προσπάθεια του δίδυμου Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των βουλευτών για το πακέτο που καταφτάνει με βήμα ταχύ.
Η σκληρή στάση των πιστωτών, που έχει ήδη μεταφερθεί από τον κ. Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι η νέα εποχή του ρεαλισμού για την Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης, δημοσίως μίλησε για «έντονο προβληματισμό». Ανησυχία, αγωνία και αμηχανία, λοιπόν, είναι τα συναισθήματα που έχουν κυριεύσει τους βουλευτές, αλλά διακατέχουν και τον υπουργό Οικονομικών. Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις Συμπληγάδες αρχίζουν και τα όργανα…
Οσο κι αν στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης επιχειρούν να θέσουν εκτός ταμπλό τη φημολογία για πρόωρες εκλογές, οι φωνές που κάνουν λόγο για μια συμφωνία μη διαχειρίσιμη πολιτικά και επικοινωνιακά φουντώνουν. Οπως φουντώνουν και όσοι ζητούν να μην τεθεί εκτός τραπεζιού το ενδεχόμενο της κάλπης. Η ομάδα των «53» το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό: «όχι στην κυβέρνηση πάση θυσία».
Προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, χωρίς να τις δηλώνει ευθέως, τάχθηκε (για να μην υπάρχει και καμία παρερμηνεία για τις προθέσεις) ο Πάνος Λάμπρου. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου και εκ των πρωταγωνιστών της τάσης των «53» του κ. Τσακαλώτου. «Υπογράφουμε ανεξάρτητα αν η συμφωνία έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το πολιτικό μας πιστεύω και έχει ο Θεός; Ή μήπως είναι η ώρα επιθετικής πολιτικής πρωτοβουλίας σε ένα νέο, όπως φαίνεται, ωμό εκβιασμό που θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία των πολλών;», δήλωσε.
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται ικανός αριθμός στελεχών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τα σήματα περί της κομματικής πειθαρχίας (έμμεσα ή άμεσα δεν έχει σημασία) κορυφώνονται, με άρωμα και από… αριστερή παρένθεση. «Κανείς από τους 153 βουλευτές δεν σκοπεύει να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για να έλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και «φωτογράφισε» το διακύβευμα της πίεσης που θα ασκηθεί στους βουλευτές, όταν έρθουν τα μέτρα της συμφωνίας για ψήφιση στη Βουλή. Και δεν ήταν ο μόνος, καθώς σε ανάλογη κατεύθυνση έχουν κινηθεί και έτεροι κορυφαίοι της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα (το κλίμα «να μη γίνουμε παρένθεση») έρχονται για να κάνουν ακόμα πιο πιεστικό το περιβάλλον οι προσωπικές φιλοδοξίες. Προσωπικές φιλοδοξίες που φτάνουν μέχρι και το τι μέλλει γενέσθαι μετά την επερχόμενη εκλογική ήττα. Παράλληλα, οι εισηγήσεις και οι ζυμώσεις για… ηρωική έξοδο έχουν αρχίσει να εντείνονται όσο σχηματοποιείται το περιεχόμενο της συμφωνίας. Και μπορεί (προς το παρόν) ο πρωθυπουργός καθόλου να μη συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, αλλά είναι το βλέμμα των «βασικών μετόχων» του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει πως η περιδίνηση και η εσωτερική φαγωμάρα θα συνεχιστούν όσο καταφθάνει το… πικρό ποτήρι του «ναι» σε μέτρα-φωτιά, με το σκηνικό να παραπέμπει σε Αύγουστο του 2015. Τότε που η Κουμουνδούρου διασπάστηκε, ελέω της μνημονιακής στροφής της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής