Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Μega, ως πρώτο πρόβλημα αξιολογείται η πανδημία με 38%, έναντι 20% του προηγούμενου μήνα, ενώ η οικονομία και η ακρίβεια, από την πρώτη θέση στη σχετική κλίμακα, υποχώρησαν στη δεύτερη. Εξι στους δέκα εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας, ενώ το 33% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία, από 42% στην προηγούμενη έρευνα. Επίσης το 56% την αξιολογεί αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά τη γενική πολιτική αξιολόγηση, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 40% των πολιτών δίνει θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 14%. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 30%, έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. προσεγγίζει το διψήφιο ποσοστό (9,6%) και ακολουθούν ΚΚΕ 4,9%, Ελλ. Λύση 4,2% και ΜέΡΑ25 3,3%. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 39% ενώ η καταλληλότητα του κ. Τσίπρα υποχώρησε στο 16%, από 19% της προηγούμενης έρευνας, με το 30% να απαντά «κανένας».
Στη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 10%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Ελληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 9,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 7,5% απάντησε «άλλο».
Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. βρίσκεται στο 73%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 66% και του Κινήματος Αλλαγής στο 73%.
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 40%, έναντι 24% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 32%.
Παράλληλα, την ανησυχία τους για τη στάση της Τουρκίας εκφράζουν πάνω από 6 στους 10 Ελληνες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση πόσο τους ανησυχούν η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα γενικότερα, το 62% συνολικά (από 60% συνολικά στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου) απαντά «πολύ» (34%) και «αρκετά» (28%). Το 17% των πολιτών δηλώνει ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 14% συνολικά «λίγο έως ελάχιστα» (6%) και «ελάχιστα έως καθόλου» (8%).
Στην ίδια έρευνα, υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 66%. Ταυτόχρονα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των «αρνητών» του εμβολίου, καθώς το 48% από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί δηλώνει ότι τίποτα δεν θα του αλλάξει τη γνώμη. Ερωτηθέντες ποιος τρόπος ενδεχομένως να τους πείσει να εμβολιαστούν, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% λέει ότι ίσως το κάνουν αν το προτείνουν ιστοσελίδες και Μέσα που εμπιστεύονται και ένα 3% δηλώνει ότι μπορεί να πειστεί με τη λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Αντίστοιχα, ένα ποσοστό 2% απαντά ότι ενδεχομένως να εμβολιαστεί αν επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας ή το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται ή το συστήσουν άνθρωποι της θρησκείας, ενώ το 1% αναφέρει ότι ίσως κάνει το εμβόλιο αν γίνει υποχρεωτικό στην εργασία του.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Βίντεο-σοκ για την τραγωδία στο Κερατσίνι: Κλωτσούσαν το κοριτσάκι για να δουν αν ζει – Εβαλε τα κλάματα η Ζαχαρέα
- Πλαστά rapid test: Συλλήψεις και δικογραφία για αστυνομικούς και στρατιωτικούς – Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη
- Τραγωδία στις Σέρρες: Νέα στοιχεία για τον θάνατο του 13χρονου – Έπαιρνε αντιβίωση
- Κορoνοϊός – Τζανάκης: Τις επόμενες δυο βδομάδες θα δούμε αύξηση και στους ημερήσιους θανάτους
- Μαρτυρία Λιβανού που νοσεί με κορoνοϊό: Σκληρός κι επικίνδυνος αντίπαλος- Μόνη λύση ο εμβολιασμός
- Σεισμοί: Νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα – Πώς να την κατεβάσετε
- Απίστευτο περιστατικό σε καφετέρια της Νάουσας: Δάγκωσε τον ιδιοκτήτη όταν του ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr