Η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης που επιβεβαιώθηκε εμφατικά σε μία ακόμα έρευνα, αλλά και η ρουκέτα από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που βύθισε το αφήγημα για μέτρα και αντίμετρα που θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και θα εφαρμοστούν στη «βέβαιη», κατά τα κυβερνητικά στελέχη, περίπτωση που επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018, προκαλούν νέα περιδίνηση στην Ηρώδου Αττικού. Οσο, δε, ο κύκλος της αξιολόγησης παραμένει ατέρμονος, με κίνδυνο να χαθεί τόσο το ορόσημο της 20ής Μαρτίου, όσο και η άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, το σκηνικό της παραζάλης εμπλουτίζεται από τα… φάλτσα του υπ. Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Η… ατάκα περί ψήφισης των μέτρων-λαιμητόμου από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκάλεσε… πυρετό στο κεντρικό στρατηγείο της συγκυβέρνησης.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί κόλαφο για τη συγκυβέρνηση. Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται κατά κράτος με 17 εκατοστιαίες μονάδες, την ώρα που σαρωτική είναι και η επικράτησή της στην παράσταση νίκης, όπου έχει προβάδισμα πάνω από 60 μονάδες. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 7,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,5%, η Ενωση Κεντρώων με 2% και το Ποτάμι με 1,5%. Το 73% των πολιτών εκτιμά ότι η οδός Πειραιώς θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ μόλις το 12,5% προβλέπει επικράτηση της Κουμουνδούρου.
Παράλληλα, εμφατική είναι και η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Λαμβάνει 37% έναντι 19% του κ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, το 86% των ερωτηθέντων κρίνει πως τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το 87% των πολιτών δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση (75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ), το 52% τονίζει πως η Ν.Δ. δεν πρέπει να ψηφίσει τα νέα μέτρα (67% των ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης).
Το 71,5% των πολιτών κρίνει, επίσης, πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει στη χώρα.
Στο Μαξίμου, πάντως… κεραυνοβολήθηκαν χθες από έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup, το οποίο κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι τα μέτρα λιτότητας και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Σε έγγραφο που κατέθεσε στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών. «Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Στη λογική του «ήταν στραβό το κλίμα» στο ενδοοικογενειακό επίπεδο της συγκυβέρνησης, ήρθαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις Σκουρλέτη, για να καταδείξουν πως οι γραμμές έχουν μπλέξει για τα καλά. «Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής… Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση, δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερό της μέρος. Αρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση», ανέφερε (Real fm) ο κ. Σκουρλέτης.
Σπεύδοντας να κλείσει άρον-άρον τη νέα μαύρη τρύπα που άνοιξαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά. Δηλαδή, πως η αντιπολίτευση θα πρέπει, υπερβαίνοντας τον εαυτό της, να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει. «Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, κατά τον ίδιο τρόπο που καταψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα επιλέξουν αυτοκαταστρεφόμενοι να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου