Σήμερα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σε Λασίθι και Ηράκλειο στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας.
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, στο γαλάζιο επιτελείο κυριαρχεί έντονος προβληματισμός, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει την περασμένη Πέμπτη στους συνομιλητές του στη βελγική πρωτεύουσα (Γ. Στόλτενμπεργκ, Φ. Μογκερίνι, Μ. Κωσταράκο) πως είναι απαράδεκτο η ηγεσία της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιεί εσωτερικούς λόγους, όπως το δημοψήφισμα, για να προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
«Η απόσταση Ευρώπης-Τουρκίας όλο και μεγαλώνει. Οφείλουμε επειγόντως να επανεκτιμήσουμε το πλαίσιο διαχείρισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημείωνε χθες σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος. Αποψη της Ν.Δ. είναι πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που όπως φαίνεται επιδιώκει η τουρκική πλευρά, αλλά δεν θα πρέπει να αφήνει και οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη.
Κλιμάκωση
Η συντριπτική υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε στη μέτρηση της Opinion Poll για τον «Ε.Τ.», στις 16,5 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργεί αισιοδοξία στη Ν.Δ., ωστόσο στόχος παραμένει η αυτοδυναμία, προκειμένου την επόμενη μέρα η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο κ. Μητσοτάκης να μη λειτουργεί υπό περιορισμούς και να εφαρμόσει απερίσπαστη το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται για τη μείωση της φορολογίας.
Παράλληλα, πρόκειται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τόσο κοινοβουλευτικά όσο και σε επίπεδο πρωτοβουλιών, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να επισημαίνει, όπως θα κάνει και σήμερα στην κεντρική ομιλία του στο Ηράκλειο, τις τεράστιες ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης που κοστίζει πολύ ακριβά στους Ελληνες πολίτες. Αλλωστε, και στη δημοσκόπηση της O.P., το 86,7% των πολιτών θεωρεί ότι όσο αργεί η αξιολόγηση τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για τη χώρα.
«Δεν θα ήμασταν τώρα σε αυτό το σημείο αν ήμασταν εμείς στην εξουσία. Οι δανειστές ζητούν παράλογα πράγματα και η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την ύφεση στη χώρα. Ουσιαστικά 14 μήνες προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση και δεν είναι ικανή. Αντί να πάρει το καλύτερο από τον καθένα, πήρε τα χειρότερα!, σημείωσε χθες ο Νίκος Δένδιας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση είπε στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να τα καταφέρει και ότι μπορεί να εκβιάσει και δείτε τα αποτελέσματα. Από τα νταούλια του κ. Τσίπρα πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;».
Στο γαλάζιο επιτελείο μελετούν και άλλα ποιοτικά στοιχεία, όπως την άνοδο των ποσοστών «μιας κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη» στο ερώτημα ποια κυβέρνηση θα ήταν πιο αποτελεσματική για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και το 75,1% των πολιτών που εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση. «Τα αντίμετρα αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Θα έπρεπε να μην υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη των πολιτών», τόνιζε στον «Ε.Τ» της Κυριακής ο Βασίλης Οικονόμου.
Το στίγμα του κόμματός του αναμένεται πάντως να το δώσει ο κ. Μητσοτάκης και στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου θα αναφερθεί και στην ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης. Αλλωστε, την περασμένη εβδομάδα έκλεισαν με πρωτοβουλίες τόσο της οδού Πειραιώς όσο και της Παναγή Κυριακού τα όσα εσωκομματικά μέτωπα είχαν ανοίξει σχετικά με τη στρατηγική της Ν.Δ. από μερίδα στελεχών.
Εκτός από τα κεντρικά ζητήματα της οικονομίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες και σε επιμέρους τομείς που αφορούν την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε το Σάββατο την έκθεση «Οινόραμα 2017» στο Ζάππειο. Συνομιλώντας με οινοπαραγωγούς, χαρακτήρισε την αμπελουργία «δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο» και δήλωσε πως αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. η στήριξή της.
Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος, όπως είπε, ούτε έσοδα απέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ προσέθεσε και γραφειοκρατία, και συνέδεσε την αμπελουργία με τον τουρισμό και την πολιτιστική παράδοση για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ελληνική περιφέρεια.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου