Σε αυτό το πλαίσιο, διεμήνυσε την ανυποχώρητη θέση της χώρας μας για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και τόνισε πως «τον εσωτερικό εκνευρισμό της η κυβέρνηση της ‘Αγκυρας δεν θα τον μεταγγίσει στην Ελλάδα», χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη συνεργασία και τη χημεία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας. «Υπάρχει μια πλήρης ταύτιση απόψεων και θέσεων μεταξύ του τριγώνου πρωθυπουργού, υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας και υπουργού Εξωτερικών. Και μην προσπαθεί να νομίζει κανείς ότι αυτό το τρίγωνο μπορεί να έχει αλλοιωμένες γραμμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις πρόσφατες προκλητικές επιθέσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρατήρησε πως ο Προκόπης Παυλόπουλος «δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάττει το σύνταγμα και να υπενθυμίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τη Συνθήκη της Λοζάνης». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών, σημειώνοντας πως «όποιος θέλει σεβασμό των διεθνών συνθηκών πρέπει να τις σέβεται ο ίδιος».
Εκτίμησε επίσης ότι «οι Τούρκοι επιζητούν στο να τσιμπήσουμε εμείς στο Αιγαίο και να μπούμε σε κάποιο θερμό επεισόδιο». Σε αυτό το πλαίσιο, επέστησε την προσοχή στα ελληνικά ΜΜΕ «να μην τσιμπάνε», αλλά να είναι προσεκτικά σε ό,τι αναμεταδίδουν τα τουρκικά. «Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ή τουλάχιστον κάποια από αυτά είναι όργανα της κυβέρνησης της ‘Αγκυρας και παίζουν ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης και προβοκάτσιας, όπως αυτό ότι έπεσε ελικόπτερο στο Ίμια. Όπου τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να το μεταδώσουν και τσίμπησαν δικά μας, ελληνικά ΜΜΕ και το αναμετέδωσαν. Αυτό υπερβαίνει τα όρια. Χρειάζεται προσοχή τι μεταδίδουμε όταν έχει προέλευση την ‘Αγκυρα», συνέστησε.
Κάλεσε δε την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας να συστρατευθεί με την κυβέρνηση «στο πόσο ψύχραιμα χειρίζεται την υπόθεση του Αιγαίου». Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, χαρακτηρίζοντας τον πολύ ψύχραιμο, καλό, νηφάλιο, σώφρονα, άγρυπνο, αλλά και στους αρχηγούς των τριών όπλων.
Σε ό,τι αφορά την απειλή της Τουρκίας προς την ΕΕ να ακυρώσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό αν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ένωσης, ο κ. Κουίκ είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει η Τουρκία, αλλά από το φθινόπωρο» και υπογράμμισε πως δεν είναι θέμα της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. «Θα πρέπει η Ευρώπη επ’ αυτού να είναι πολύ συγκεκριμένη στην απάντηση της απέναντι στην ‘Αγκυρα», επισήμανε και παρατήρησε «πως μέχρι στιγμής αυτός που μιλάει ιδιαίτερα είναι ο γερμανικός παράγοντας, η κ. Μέρκελ, δεν ακούω άλλους εταίρους να μιλούνε με τέτοια ένταση και έμφαση εναντίον των προκλήσεων του κ. Ερντογάν».
Στη συνέχεια ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε σε θέματα απόδημου ελληνισμού, που είναι αντικείμενο της αρμοδιότητάς του ως υφυπουργού Εξωτερικών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ομογένεια είναι στο πλευρό μας, αλλά δεν πρέπει να καπελώνεται από την Ελλάδα. «Πρέπει να σταματήσει η ιστορία η Ελλάδα να ποδηγετεί την ομογένεια μέσα από κόμματα και κυβερνήσεις. Το δικό μου το δόγμα είναι ότι δεν μπορούμε να καπελώνουμε τους ομογενείς. Δεν μπορούμε εμείς να λέμε στους ομογενείς τι θα κάνετε, αλλά θα πρέπει να ρωτάμε τι θέλετε να κάνετε εσείς για την πατρίδα. Να τους αξιοποιήσουμε ως δεξαμενή σκέψης», υπογράμμισε. Υπό αυτό πρίσμα, υποστήριξε πως διά νόμου πρέπει να επιβάλλουμε ότι η Ελλάδα δεν θα επεμβαίνει στις δράσεις τους και έκανε ειδική μνεία στο πώς πρέπει να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. «Το ΣΑΕ έχει πεθάνει, το 2013 μπήκε η ταφόπλακα. Πρέπει όμως συνταγματικά να υπάρχει. Μπορεί να λειτουργεί ως μια δεξαμενή σκέψης», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα έχουμε μια καλή σηματοδότηση στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου για να μπορέσουμε να κλείσουμε αναστάσιμα την αξιολόγηση και με πολιτικές παρεμβάσεις τον Απρίλιο». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε υπουργούς που δεν μετέχουν των διαπραγματεύσεων και δεν έχουν άμεση και ξεκάθαρη γνώση των λεπτομερειών, «να μην εκφράζονται στις συνεντεύξεις, γιατί δημιουργούν σκιές και παραμέτρους που δεν βοηθούν». Καλό είναι να μιλούν εκείνοι που είναι στη διαπραγμάτευση και οι υπόλοιποι να μιλάνε για την ύλη τους, συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης για προανακριτική επιτροπή για τα εξοπλιστικά, επισημαίνοντας: «Ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι οπουδήποτε υπάρχει σκιά, υποψία ότι μπορεί να μπήκε το δάκτυλο μέσα στο μέλι και να κλάπηκε από την τσέπη του φορολογούμενου έστω και ένα ευρώ, θα παραπέμπεται η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Έχει στείλει 19 φακέλους. Ανάμεσα σε αυτούς και του κ. Παπαντωνίου. Φαντάζομαι ότι θα έρθουν και άλλα πράγματα. Προαναγγέλλω και άλλα». Επίσης, αναφέρθηκε στις 43 υποθέσεις κακοδιαχείρισης από ΜΚΟ που έχει στείλει στον εισαγγελέα ο Ν. Κοτζιάς και σημείωσε: «Το ταξίδι μου στην Αφρική συμπεριελάμβανε και λεφτά που έχουν φύγει από την Ελλάδα για καλό σκοπό μεν, χωρίς την έγκριση της Βουλής. Μαζεύουμε τα λεφτά που σκορπούσαν και δεν είχαν αξιοποιηθεί πουθενά».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Κουίκ είπε ότι «όσοι ονειρεύονται εκλογές γιατί νομίζουν ότι ερχόμενοι θα κουκουλώσουν ξανά αυτά που κουκούλωναν τόσο χρόνια, εκλογές δεν θα δούνε. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Και μέχρι το 2019 θα έχουν ξεκουκουλωθεί πολλά πράγματα».