Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει να πάει στη δοκιμασία του συνεδρίου και την αναμέτρηση με την «Ομπρέλα» έχοντας μειώσει αισθητά την ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις και έχοντας δώσει σάρκα και οστά στο σενάριο της συγκρότησης ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου, τουλάχιστον με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.
Μικρή φθορά
Το δύσκολο καλοκαίρι, αλλά και η τροπή της υπόθεσης Αποστολάκη, μπορεί να μην έκλεισαν την ψαλίδα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι μετρήσεις του Σεπτεμβρίου κατέγραψαν μικρή φθορά στην κυβέρνηση. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, το εύρημα αυτό ήταν αρκετό για τον κ. Τσίπρα και τους υποστηρικτές του, αφενός να… στριμώξουν την εσωκομματική αντιπολίτευση που γκρινιάζει για λάθος πορεία και ανύπαρκτη αντιπολίτευση και αφετέρου να στείλουν μήνυμα προς τα έξω ότι το παιχνίδι δεν είναι χαμένο, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βαδίζει σωστά, η κυβέρνηση αρχίζει και χάνει έδαφος και είναι ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν τα δημοσκοπικά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνει την πολύμηνη διαπραγμάτευση και στρατηγικής σημασίας αμυντική συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται στη θέση να αναμετρηθεί με μία μεγάλη πρόκληση. Συναινεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα και κτυπά το χέρι στο τραπέζι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή διαφωνεί διασφαλίζοντας μεν εσωκομματική ηρεμία, αλλά διαταράσσοντας περαιτέρω τη σχέση του με το μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας;
Επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του να βρεθεί στη σωστή πλευρά αυτές τις μεγάλες στιγμές που ένας πολιτικός ηγέτης κλείνεται στο γραφείο του για να πάρει μία μεγάλη απόφαση, ο κ. Τσίπρας έκανε πάλι λάθος. Καταψήφισε στη Βουλή την ελληνογαλλική συμφωνία -π.χ. η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε μεν ενστάσεις αλλά υπερψήφισε αντιλαμβανόμενη τη σημασία της για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή-, δεν έπεισε ποτέ την ελληνική κοινή γνώμη για την ορθότητα της επιλογής του και επιβεβαίωσε την κριτική που του ασκείται ότι «δεν είναι για τα μεγάλα». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, το 59,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά την αμυντική συμφωνία, προκαλώντας εκ νέου αναταραχή στο επιτελείο της Κουμουνδούρου.
Πανικός…
Τις επόμενες ημέρες, έχοντας αντιληφθεί ότι η ελληνογαλλική συμφωνία έχει πολύ μεγάλο γκελ στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και το διεθνές σκηνικό καθώς έχει επίδραση στους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης, στην Κουμουνδούρου κυριάρχησε πανικός. Για να μετριαστούν, κάπως, οι εντυπώσεις, «έπεσε» η ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει ερωτήματα για το κατά πόσο η ελληνογαλλική συμφωνία επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αν δηλαδή οι ΗΠΑ ήταν δυσαρεστημένες από την εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση του State Department για την ελληνογαλλική συμφωνία ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί γαλλοαμερικανική διένεξη, λόγω της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας που ακύρωνε παλαιότερη γαλλο-αυστραλιανή συμφωνία.
Λίγες ημέρες μετά, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ «έφαγε» δεύτερη σφαλιάρα. Ελλάδα και ΗΠΑ προχωρούν σε νέα, πενταετούς διάρκειας συμφωνία -με την πρόβλεψη να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου- που φέρνει απέναντι στην Αγκυρα και την ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου και της ΝΑ. Μεσογείου Αμερικανούς και Γάλλους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ , εκείνες τις ημέρες, γίνονται δύο συνεδριάσεις. Μία του Πολιτικού Κέντρου και μία του Πολιτικού Συμβουλίου. Και στις δύο εκφράζεται η γνώμη των δημοσκόπων που βοηθούν την Κουμουνδούρου στην πολιτική ανάλυση ότι η ελληνογαλλική συμφωνία, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων (φοροελαφρύνσεις κ.λπ.), είναι γεγονότα ικανά να ξαναφέρουν την ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα που ήταν πριν από το καλοκαίρι.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Δημοσκοπήσεις
Το ενδεχόμενο οι δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου αντί να ρίξουν τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο να την ξανανεβάσουν, σκόρπισε εκ νέου απογοήτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και κάπου εκεί ήρθε η πολιτική «επιφοίτηση» να ζητηθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Ελλάδα, επειδή στην Αυστρία ο καγκελάριος Κουρτς -όντως εις εκ των πολιτικών φίλων του Κυριάκου Μητσοτάκη- ελέγχεται για διαφθορά, δηλαδή για «στημένες» δημοσκοπήσεις που τον ανέβαζαν, όχι τώρα, αλλά την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, πριν γίνει καγκελάριος.
Και μέσω αυτού του αιτήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις, να ξαναμιλήσει για «στημένο σκηνικό», να ξαναπεί δηλαδή πως «δεν αρμενίζουμε στραβά αλλά είναι στραβός ο γιαλός», με λίγα λόγια, να καταγγελθεί το… σύμπαν, προκειμένου να μην ενισχυθεί η αμφισβήτηση που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τις ικανότητες, τις ευθύνες και τους χειρισμούς του αρχηγού.
Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα όλες οι δημοσκοπήσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση -και δεν εξαιρούνται ούτε αυτές που παρουσιάζονται σε ΜΜΕ που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και δεν δημοσίευαν πρόθεση ψήφου-, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να επιστρέψει στον δρόμο του κόμματος του 3%. Το… κόλπο για να μπορέσει να βάλει στο παιχνίδι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής- ήταν να στοχεύσει στην εταιρία OPINION, την οποία είχε βάλει στο στόχαστρο και το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, επειδή έβγαζε τον Ανδρέα Λοβέρδο πάνω από την ίδια στις μετρήσεις που έκανε για την κούρσα της αρχηγίας του Κινήματος Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν, έσπευσε να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση -και με τη σύμφωνη ψήφο της Ν.Δ.- μπορεί να συσταθεί και με 120 ψήφους. Επίσης, όλη η αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξαν να βρουν… σωσίβιο στην αναβίωση του αφηγήματος που λέει ότι αφού όλη η αντιπολίτευση και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα της εξεταστικής, μπήκαν οι βάσεις για το ενιαίο αντικυβερνητικό μέτωπο και τη συγκρότηση κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ 25 την επομένη των επόμενων εκλογών, ώστε να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προβάλλοντας καθαρές λύσεις και επιλογές και κατάργηση της απλής αναλογικής και του καθεστώτος ακυβερνησίας της χώρας.
Ψάχνει στηρίγματα…
Με μεγάλο ερώτημα το αν η κ. Γεννηματά θα «έπαιζε» το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδεχθεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές και ψάχνει στηρίγματα σε ασταθή κυβερνητικά σχήματα για να συντηρήσει την προοπτική εξουσίας και να μην καταρρεύσει, ήρθε η πολύ δυσάρεστη εξέλιξη της επιδείνωσης της υγείας της κ. Γεννηματά και της αναγκαστικής απόσυρσής της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής.
Μία εξέλιξη που αφενός αλλάζει το σκηνικό για το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα, αλλά κυρίως δεν επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει ότι έχει στο χέρι τους συμμάχους που χρειάζεται για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και όταν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.
Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν εκδηλώσει ήδη την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την αρχηγία έξι υποψήφιοι. Η στάση τους στη συζήτηση και ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιη, πολλώ δε μάλλον που η πλειοψηφία δέχεται την έρευνα για όλα, αρκεί αυτή να επεκταθεί και στη σκοτεινή περίοδο 2015-2019 που επιχειρήθηκε πολλάκις η χειραγώγηση των ΜΜΕ, η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και η δημιουργία ενός νέου συστήματος ισχυρών εκδοτικών συμφερόντων που θα… ζούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στήριζαν ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τον κόσμο
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά μηχανεύονται όλους τους τρόπους προκειμένου να μην έρχεται και να μην έρθει ενώπιος ενωπίω με την πιο ισχυρή πεποίθηση της κοινής γνώμης. Οτι δηλαδή παρά τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις κρίσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και τις επιλογές που έχει κάνει, σε κανένα κυβερνητικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή.
Είναι χαρακτηριστική η έρευνα της εταιρίας Metron Analysis που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου από τον επικεφαλής της εταιρίας κ. Στράτο Φαναρά. Μία έρευνα που τα ΜΜΕ που ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν με τον τίτλο «57% υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας και 39% υπέρ της επανάληψης των εκλογών», αλλά το… ζουμί βρίσκεται αλλού. Μία προσεκτική ανάγνωση αυτής της έρευνας αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε, οι απαντήσεις του 57%, που φέρεται να προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, είναι κόλαφος για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ: Το 29% εννοεί σχήμα Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛ., το 14% σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ., το 12% σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25 και το 9% σχήμα Ν.Δ.-Ελληνική Λύση. Οπως επίσης το 64% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εμφανίζεται να επιθυμεί δεύτερες εκλογές ώστε να εξασφαλιστεί σε αυτές η αυτοδυναμία της Ν.Δ. και το 33% συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με κορμό τη Ν.Δ.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φωτιά στον Κολωνό: Η στιγμή που ένας ένοικος πηδά στον από κάτω όροφο – Συγκλονιστικό βίντεο
- Θρήνος στα Τρίκαλα: Πέθανε 29χρονος από κορονοϊό – Η σπαρακτική ανάρτηση του δημάρχου
- Το «αποτύπωμα» της φύσης: Οι καταστροφικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα
- Κακοκαιρία «Μπάλλος» – Άγιο Όρος: Συναγερμός για δύο αγνοούμενους – Έρευνες από Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ
- Τηλεθέαση: Τι έπαθαν φέτος οι Άγριες Μέλισσες και δεν «τσιμπάνε»
- Κορονοϊός – Χάπι Μolnupiravir: Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί στο Eleftherostypos.gr τι είναι και πώς λειτουργεί
- Η Δόμνα Μιχαηλίδου αποκαλύπτεται στο Εleftherostypos.gr: Το πρόγραμμα «Κυψέλη», οι μεταρρυθμίσεις για παιδιά και ανάπηρους και το προσωπικό στοίχημα
- Πόσες φορές υπήρξε κλιματική αλλαγή και γιατί να ανησυχήσουμε τώρα;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr