Το 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι σε εξέλιξη. Περισσότερες από 250 προσωπικότητες από τον πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο έχουν ως στόχο, στις 4 μέρες που διαρκεί, να φωτίσουν, να εξηγήσουν, να προτείνουν ιδέες και λύσεις για θέματα που αφορούν τόσο στην Ελλάδα και το μέλλον της όσο και στο περιβάλλον -περιφερειακό και διεθνές- εντός του οποίου η χώρα κινείται.
Οι ομιλητές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύουν εκτενώς το σημερινό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζεται δραματικά κυρίως από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη στασιμότητα που η τελευταία αντιμετωπίζει, αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φέρνουν η δυναμική επιστροφή της Ρωσίας και η σταθερά ενισχυόμενη θέση της Κίνας, εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ενώ ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός βρίσκονται σε διαρκή ενίσχυση, με τη λάμψη της παγκοσμιοποίησης να θολώνει.
Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, από ένα άλλο βήμα, αυτό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαιρετίζοντας την ομιλία του καθηγητή Φέργκιουσον, είχε επαναλάβει την προειδοποίησή του ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού είναι σε άνοδο, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου απειλούνται από νέες δυνάμεις που προέρχονται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που παρασύρθηκε από τις ψευδαισθήσεις και τις υποσχέσεις του πιο ακραίου λαϊκισμού. Εμείς θα μπορούσαμε να γίνουμε επίσης η πρώτη χώρα όπου ο λαϊκισμός θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα. Χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση» πρόσθεσε. Ο ίδιος στο επόμενο κρίσιμο διάστημα που πρόκειται να διανύσει η Ελλάδα στη σκιά των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, δεν αποσύρει το αίτημα για εκλογές από το τραπέζι. Αντιθέτως, το θέτει με μεγαλύτερη ένταση, αποσυνδέοντάς το από την εξέλιξη της αξιολόγησης, καθώς, όπως λέει σε συνομιλητές του, έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, που στο προηγούμενο διάστημα είχε ζητήσει ούτε λίγο ούτε πολύ πάγωμα της αξιολόγησης και προσφυγή στις κάλπες, εμφανίστηκε πολύ πιο ήπιος στο CNBC, «μαζεύοντας» ουσιαστικά τις προηγούμενες δηλώσεις του (εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και απεύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις), ενώ τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 περί «παρεξήγησης», θεωρούνται στο εσωτερικό της Ν.Δ. αν όχι άδειασμα προς τον κ. Γεωργιάδη, τουλάχιστον «μη κάλυψη».
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς το καλοκαίρι είναι κοντά και οι υποχρεώσεις της χώρας μέχρι τον Ιούλιο αγγίζουν τα 10,5 δισ. ευρώ. Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκαλεί στον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμεύσει ήδη και την επόμνη κυβέρνηση με πρόσθετα μέτρα.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Διαμάχη
Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στην εκπνοή της εβδομάδας για τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στα μέτρα κατέληξε σε διαμάχη με τον Μάκη Βορίδη, την οποία ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης έληξε με διπλωματικό τρόπο, το βράδυ της ίδιας μέρας, χωρίς όμως να αποφύγει το σκωπτικό ύφος. «Είναι ξεκάθαρο από την τοποθέτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι η Ν.Δ. έχει σαφή θέση», δήλωσε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι ο πρώην
πρόεδρος του κόμματος δεν αμφι-σβήτησε τη στρατηγική της Ν.Δ., ενώ επεσήμανε ότι μοναδική λύση για τη χώρα είναι οι εκλογές.
Από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, συνεργάτες του απαντούσαν σε όσους τον κατηγόρησαν ότι με τα περί πολιτικής συνεννόησης προσφέρει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, ως εξής: «Δεν ισχύει ότι ο Τσίπρας υπάρχει λόγω Μεϊμαράκη, αλλά ότι υπάρχει η χώρα και το ευρώ λόγω Μεϊμαράκη», αναφερόμενοι φυσικά στη στάση που κράτησε η Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2015. Επίσης, την εβδομάδα που πέρασε, υπήρξαν διαρροές για αντιρρήσεις «καραμανλικών» βουλευτών με την κεντρική στρατηγική της Ν.Δ., στις οποίες έβαλαν φρένο την ίδια ώρα οδός Πειραιώς και Παναγή Κυριακού, κόβοντας κάθε συζήτηση. Αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές πάντως, αναφέρονταν και στη χρονική συγκυρία που επέλεξε να παρέμβει ο κ. Μεϊμαράκης, μην κρύβοντας την ενόχλησή τους, καθώς, όπως έλεγαν, μια τέτοια αναφορά δεν συμβάλλει στο ενωτικό κλίμα και έρχεται κόντρα στο θετικό momentum για τη Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πάντως σε συνομιλητές του: «Είμαι πρόεδρος ενός μεγάλου κόμματος, το οποίο φιλοδοξώ να το κάνω πολύ μεγαλύτερο. Χρέος μου είναι να συν- θέτω και να ενώνω, αλλά δεν αισθάνομαι ότι έχω νερώσει τον πολιτικό μου λόγο και σίγουρα δεν έχει νερώσει καθόλου η διάθεσή μου για πολύ τολμηρές αλλαγές».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η Ν.Δ. απέναντι στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση τα νέα μέτρα: «Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν ψηφίζουμε το όλο δημοσιονομικό πακέτο. Είμαι τελείως ξεκάθαρος. Ο κ. Τσίπρας μόνος του θα φέρει το βάρος της υπερψήφισης των μέτρων με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει ο ίδιος. Δικός του είναι ο λογαριασμός, ο ίδιος θα πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα».
Γιώργος Ευθυμίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής