«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».
«Στο δίλημμα ψωμί η κανόνια η χώρα μας επιλέγει να έχει και τα δυο», τόνισε. Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος αμφισβητεί την αγορά των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων».
«Η νέα φρεγάτα θα πλεύσει στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας μέσα στο 2025. Εκεί που κάποιοι άπλωναν κόκκινα χαλιά και έκαναν τελετές για τους Σαλαμινομάχους», είπε αναφερόμενος στον τότε υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όποιος αμφισβητεί την αγορά των φρεγατών είναι από την πλευρά του επιτιθέμενου. Η επιτυχία αυτή υπερβαίνει τα όρια των συνταγματικών θητειών και είναι παρακαταθήκη για τον τόπο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και είπε ότι η ιστορική αυτή συμφωνία θα πρέπει να έχει ιστορική υποδοχή».
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε τον ίδιο και τους βουλευτές του να αναθεωρήσουν την στάση τους: «Μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάνατε στην συμφωνία με την Αίγυπτο, μην μας πείτε πάλι ότι θέλατε αλλά δεν προκάνατε και μην οχυρωθείτε πίσω από το αμήχανο παρόν που ψηφίσατε στην συμφωνία με τα ΗΑΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναρωτήθηκε τι ακριβώς έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ και από το ναι, πήγε στο ίσως και μετά στο όχι και εμφανίστηκε στην Βουλή ως εθνική εξαίρεση. Αναφερόμενος στους δυο λόγους που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μια εθνική συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν και πως ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Για την δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τρόπο ή αφορμή είπε ότι η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι σαφής. Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ακόμα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι μηδενίζει πλεονεκτήματα που αποκτά η χώρα για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά μια ισχυρή σύμμαχος βρίσκεται δίπλα στην πατρίδα μας εν όπλοις. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, είναι κρίμα, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής αναρωτήθηκε αν είναι σοβαρή θέση να καλείται μια χώρα να μας συνδράμει αλλά εμείς όχι.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε».
«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. «Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».
«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.
«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος» τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».
«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να την στηρίζει».
Βουλή – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2021 έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει
«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφεται είναι του 2015, απόκοτο της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώνεται η ανεργία, προσελκύει επενδύσεις, όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνοντας όπως είχαμε δεσμευτεί, Ελλάδα περήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. «Και μια Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».
«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.
«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».
Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «κάνατε μία αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale. Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν».
«Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.
Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.
Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».
Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Βουλή – Μητσοτάκης (Δευτερολογία): Η Ελλάδα του 2021 έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις που πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει
«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφεται είναι του 2015, απόκοτο της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώνεται η ανεργία, προσελκύει επενδύσεις, όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνοντας όπως είχαμε δεσμευτεί, Ελλάδα περήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. «Και μια Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».
Μητσοτάκης: Πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα
«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.
«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».
Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».
Μητσοτάκης: Είστε εκτεθειμένος κ. Τσίπρα και πρέπει να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020 τώρα το απορρίπτετε
Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «κάνατε μία αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale. Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν».
«Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.
Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.
Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».
Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διαγραφή του γαλάζιου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «όταν ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού, δεσμευθήκαμε πως δεν θα ξύνουμε πληγές του παρελθόντος. Οποιος ξεπεράσει τα όρια θα γνωρίζει ότι δεν έχει θέσει στην ΚΟ της ΝΔ».
Βουλή – Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε – Ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε.
«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.
Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε. Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».
Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τότε ήταν περισσότερο αναγκαία η αμυντική ενίσχυση.
Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;
Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του. Έκανε μια ομιλία εμπρηστική που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, σχολιάζοντας τη δευτερολογία του πρωθυπουργού.
Είπε μεταξύ άλλων ότι δεν απάντησε στο «γιατί δεν επέλεξε αυτή την αμυντική συμφωνία την Άνοιξη του 2020», «γιατί η αγορά των φρεγατών 3,3 δισ. την Άνοιξη του ‘20 ήταν ακριβή αγορά που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα αντέχουμε τη συμφωνία των 5 δισ που είναι και οι κορβέτες μαζί, επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale και τα 2 δισ. για τη συμφωνία για την Καλαμάτα».
«Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά που έχετε, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες, από τη μία στη βάρκα της κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της ακροδεξιάς», σχολίασε.
«Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεία πλοίων του τούρκικου πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας έξω απ’ το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός για να κάνουν έρευνες», σημείωσε. Τόνισε πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κατά απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί».
Βουλή – Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια
Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό «ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου. Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά «στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή».
Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «Χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας. Ας καθίσουμε επιτέλους σε ένα τραπέζι κ. Μητσοτάκη να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν πρέπει να δικαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Γαλλία θυμίζει ανάλογες συμφωνίες του 19ου αιώνα που έμειναν στα χαρτιά».
Στην αρχή της ομιλίας της, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως με ευθύνη του πρωθυπουργού δεν έχει χαραχθεί η νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα, ενώ μίλησε για τρία σημαντικά προβλήματα που είναι σε εξέλιξη: Την πανδημία που «δεν έχει τελειώσει κ. Μητσοτάκη και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν την χειριστήκατε σωστά. Θα είναι ρίσκο αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος μέτρων», όπως είπε.
Την ακρίβεια, γιατί «έρχεται βαρύς χειμώνας και η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χώρα μας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση» σημείωσε και «τρίτον η απειλή της ακροδεξιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα» επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Βουλή – Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία
«Με το “όχι” μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας -Γαλλίας, για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
«Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι είναι μια Συμφωνία που πάει τη χώρα σε σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά μακριά, το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πάει πολύ μακριά, αλλά στην λάθος κατεύθυνση. Εκείνης της κούρσας των εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά, ως ο ορισμός του φαύλου κύκλου, δεν κερδίζεται», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η εθνική μας άμυνα απαιτεί την κατεδάφιση της φυλακής του χρέους. Όμως η κυβέρνηση πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάει από δάνειο σε δάνειο, ψηλώνοντας τα τείχη της χρεοδουλοπαροικίας, τα οποία σκαρφαλώνουν οι νέες και οι νέοι καθ’ οδόν για τα ξένα. Η εθνική άμυνα απαιτεί συμμάχους που να θέλουν και να μπορούν να σου συμπαρασταθούν τη δύσκολη στιγμή. Όμως δεν είναι τέτοιος σύμμαχος ο κ. Μακρόν, ο οποίος λειτουργεί ως έμπορος όπλων με απατηλές ονειρώξεις. Είναι ένας κυνικός έμπορος που για να πάρετε την πραμάτεια του, σας τάζει σήμερα βοήθεια, την οποία, την κρίσιμη στιγμή, ούτε θα θέλει, ούτε θα μπορεί να σας προσφέρει», υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μύθο ότι η Συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά προς την τουρκική απειλή, τονίζοντας ότι «κάνει το αντίθετο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις είναι αναξιόπιστες, κενού περιεχομένου».
«Η αλήθεια είναι ότι μετά την AUKUS, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην ΕΚΤ να τυπώσει άλλα 5 με 10 δισ. να τα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μακρόν, και βέβαια να τα χρεώσει στη “χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», ώστε να διασκεδάσουν μέρος του θυμού του Μακρόν για το κάζο που του έστησαν με τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς», ανέφερε.
«Χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνετε την Ελλάδα στο υπόκωφο Βιετνάμ του φαρσο-τραγικού γαλλικού Ιμπέριουμ», είπε και συμπλήρωσε:
«Αυτή η συλλογιστική, του όσο πιο πολλά όπλα τόσο πιο καλά, όχι μόνο είναι λανθασμένη -είναι κι επικίνδυνη για την εθνική μας άμυνα. Εντείνετε τις εντάσεις με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές.
Το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει κι άλλο κίνητρο στην ‘Αγκυρα να τραβήξει το σχοινί για να επιβεβαιώσει παραδειγματικά πως η συμφωνία σας με τον Μακρόν είναι μια τρύπα στο Αιγαίο. Αυτό είναι η Συμφωνία. Μια τρύπα στο Αιγαίο. Είναι το περιτύλιγμα μιας κυνικής αγοράς όπλων που υπονομεύει την εθνική άμυνα, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και εκκινώντας μια νέα μάταιη εξοπλιστική κούρσα».
«Σήμερα, στο ολιγαρχικό φαγοπότι το οποίο ανέστησε το αριστερό σας μνημόνιο, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η “Μητσοτάκης ΑΕ” έρχεται να προσθέσει το πιο παραδοσιακό φαγοπότι των εξοπλισμών», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:
«Απόψε, εμείς οι λίγοι βουλευτές του ΜέΡΑ25, θα πούμε “όχι”. Δεν θα πούμε όχι με αστερίσκους, αλλά με την ψυχή και την καρδιά μας.
Ένα πατριωτικό “όχι”, απόηχο της πατριωτικής αντίθεσης στους εξοπλισμούς που μας επιβάλουν εκείνοι οι οποίοι κατέλυσαν την ανεξαρτησία μας ως χώρα, ως λαό, ως πολιτεία. Με το “όχι” μας, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό της λαϊκής δεξιάς και του διευρυμένου μνημονιακού τόξου».
Βουλή – Κουτσούμπας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα – Υπηρετεί τους στόχους του κεφαλαίου
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί της ελληνογαλλικής συμφωνίας τόνισε ότι «το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και το οποίο προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμα κι αυτά που βάζουν κάποιους «αστερίσκους», για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι πως «η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί, δηλαδή, τα λαϊκά συμφέροντα».
«Η συμφωνία αυτή», συνέχισε, «όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, όπως η συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ αφορούν την συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική».
Κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να απαντήσουν «τί σχέση έχουν αυτές οι περιοχές με την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τι είδους συμφέροντα έχει ο ελληνικός λαός σε αυτές τις περιοχές».
«Η συμφωνία αυτή υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί» τόνισε.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία δεν είναι ούτε «περιστέρι της ειρήνης», ούτε «φύλακας άγγελος», αλλά «ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωατλαντική συμμαχία, διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της και επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση της σε όλη την υδρόγειο. Αναζητά καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα που επιδρά και στην περιοχή μας. Επίσης θέλει να εκμεταλλευτεί για το δικό της όφελος το νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην πλευρά Ινδικού-Ειρηνικού και την συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS – Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ – στον ανταγωνισμό με την Κίνα».
Σημείωσε ότι «δεν πείθουν τα παραμύθια για δήθεν απουσία της ΕΕ από το διεθνές προσκήνιο» καθώς η ΕΕ τώρα πραγματοποιεί γύρω στις 20 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και γιατί «είτε μόνη της, είτε σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προχωρά στην παραπέρα στρατιωτικοποίησή της με στόχο την διείσδυσή της σε τρίτες χώρες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων».
Πρόσθεσε ότι «αυτά τα στοιχεία αντανακλώνται στην συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα εξής χαρακτηριστικά: α) Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, «αυτόν τον δολοφονικό οργανισμό» ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναδεικνύει τον ρόλο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από 17 επιχειρήσεις στο εξωτερικό. «Δηλαδή η συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο πυλώνες βασικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων». β) Ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές. γ) Θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για να εκπληρώσει η ΕΕ πιο προωθημένο ρόλο στην επιθετική της πολιτική. δ) Υιοθετεί όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα».
Αναφερόμενος στα λεγόμενα της κυβέρνησης ότι για «πρώτη φορά κατοχυρώνεται ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης», επέστησε την προσοχή, πρώτον, στο ότι «η επίθεση πρέπει να διαπιστώνεται από κοινού», σημειώνοντας, στη συνέχεια, ότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ αντίστοιχη ρήτρα στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ ομοίως δεν ενεργοποιήθηκε αντίστοιχη ρήτρα του «λεγόμενου Ευρωσυντάγματος» και μάλιστα ούτε «αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη παρουσία τούρκικων πλοίων ανατολικά της Κρήτης».
«Μήπως οι ευρωπαίοι εταίροι σας έδειξαν ποτέ πραγματική αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι χώρα της ΕΕ, έναντι των τούρκικων απειλών και της συνεχιζόμενης τουρκική εισβολής και κατοχής;» πρόσθεσε.
«Φυσικά και η απάντηση είναι «όχι» γιατί αυτό που κρίνει τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι τα δικά τους συμφέροντα, η στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία, η επιδίωξη για σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας, είναι οι μπίζνες των αστικών τάξεων των χωρών αυτών και αυτά αφορούν και την Γαλλία».
Τόνισε ότι κάθε είδους «συμμαχική παρέμβαση» έχει «την σφραγίδα των δικών τους γεωπολιτικών επιδιώξεων. Να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι όπως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ χρησιμοποιήθηκε για δολοφονικά σχέδια κατά άλλων λαών με τη συμμετοχή της Ελλάδας, έτσι και το άρθρο 2 της παρούσας συμφωνίας θα αξιοποιηθεί για την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες επικίνδυνες αποστολές για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα».
«Δίνετε «πάσα» στην αστική τάξη της Γαλλίας για να συμμετάσχει από καλύτερες θέσεις στο ανατολίτικο παζάρι της ευρωατλαντικής συμμαχίας με την Τουρκία που περιλαμβάνει τον καθορισμό σφαιρών επιρροής και των ποσοστών στις διάφορες εταιρικές συμπράξεις» υπογράμμισε, προσθέτοντας «είναι η άλλη όψη των επικίνδυνων διευθετήσεων συνεκμετάλλευσης που δρομολογούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».
Είπε ότι στα ίδια σχέδια είναι ενταγμένοι και οι εξοπλισμοί, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, για αποστολή πολεμικού υλικού εκτός χώρας καθώς και για τον ρόλο της αναβάθμισης στρατιωτικών υποδομών.
Κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να απαντήσουν στον ελληνικό λαό «τι σχέση έχουν αυτά με τα συμφέροντα του και την άμυνα της χώρας», σημειώνοντας «να απαντήσει ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει και με τα κυβερνητικά πεπραγμένα του αλλά και συνολικά με την αντπολιτευτική του στάση, κυριολεκτικά το καλύτερο «πλυντήριο» και ένθερμος θιασώτης αυτής της στρατηγικής».
Είπε ότι όλοι μαζί έχουν κάνει την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πάνω και από τις ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ με τον ελληνικό λαό να πληρώνει 4 δισ. ευρώ τον χρόνο και την ίδια ώρα «ισχυρίζεσθε ότι δεν υπάρχουν χρήματα» για την κάλυψη των αναγκών του.
Πρόσθεσε ότι τώρα ο ελληνικός λαός θα πληρώσει και τις γαλλικές φρεγάτες «που δεν χρειάζεστε για το Αιγαίο, αλλά τους επιφυλάσσετε επιχειρησιακό ρόλο κατ’ αποκλειστικότητα εκτός συνόρων», επικαλούμενος και την θέση ειδικών στρατιωτικών, σύμφωνα με την οποία «οι φρεγάτες αυτές παρέχουν άμυνα περιοχής και όχι άμυνα σημείου».
Κάλεσε τον λαό να «αγνοήσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν», να «καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών».
Τόνισε ότι «πραγματικό συμφέρον του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της περιοχής είναι να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ για ακυρωθούν αντιλαϊκές συμφωνίες, για να ξηλωθούν οι βάσεις και ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση με τον αγώνα του, τις διεκδικήσεις του και να πάρει τελικά ο ίδιος το τιμόνι της χώρας στα χέρια του».
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε, επίσης, οι ΗΠΑ «ευλόγησαν την συμφωνία της κυβέρνησης με την Γαλλία» και «όπως ξέρουμε όλοι οι Αμερικάνοι εγκρίνουν μόνο εξοπλισμούς που ανταποκρίνονται στις δικές τους αμερικανοΝΑΤΟϊκές επιθετικές προτεραιτότητες στο πλαίσιο καταμερισμού αρμοδιοτήτων με άλλες συμμαχικές χώρες».
«Στην πραγματικότητα ενισχύετε την υποτίθεται αμυντική και στην πραγματικότητα επιθετική μεσογειακή δύναμη του ΝΑΤΟ. Όσο απέτρεψαν τα αμερικανικά και γαλλικά όπλα του παρελθόντος την ανακίνηση των επιθετικών βλέψεων της τουρκικής άρχουσας τάξης, άλλο τόσο θα την αποτρέψουν και τα καινούργια που αγοράζετε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση των επιθετικών βλέψεων της Τουρκίας, του συμμάχου σας στο ΝΑΤΟ, είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα μαζί με την μεγαλύτερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».
«Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει τη συμφωνία. Αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη, πιστεύουμε, με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για την θωράκιση των συνόρων, της φιλίας, της συνεργασίας με άλλους λαούς της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου. Εμείς είμαστε με τις συμμαχίες των αγωνιζόμενων λαών. Αυτή είναι, πιστεύουμε, η πιο βαθιά, γνήσια, πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική στάση και εδώ βρίσκεται η ελπίδα για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Βουλή-Τσίπρας: Όλη η δευτερολογία
Μετά την δευτερολογία του πρωθυπουργού, στην Βουλή για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παίρνει τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό στον «χορό» των δευτερολογιών κι ενώ το «θερμόμετρο» στο Κοινοβούλιο έχει ήδη ανέβει από το πρωί της Πέμπτης, (7/10/2021), οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή.
Νωρίτερα στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως «συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», επιμένοντας στη θέση του κόμματός του να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία με τη Γαλλία αν δεν αλλάξει.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στην δευτερολογία του έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε μια ομιλία εμπρηστική, διχαστική, που δεν αρμόζει στο αξίωμά του και δεν απάντησε στο γιατί δεν επέλεξε αυτή την αρνητική συμφωνία την άνοιξη του 2020», είπε ξεκινώντας… επιθετικά.
«Δεν απάντησε στο γιατί δεν επέλεξε αυτή την αμυντική συμφωνία την Άνοιξη του 2020, γιατί η αγορά των φρεγατών 3,3 δισ. την Άνοιξη του ‘20 ήταν ακριβή αγορά που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα αντέχουμε τη συμφωνία των 5 δισ που είναι και οι κορβέτες μαζί, επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale και τα 2 δισ. για τη συμφωνία για την Καλαμάτα», συνέχισε.
«Καταλαβαίνω την δυσκολία που έχετε να πατάτε σε δύο βάρκες κι όταν έχει τρικυμία στη θάλασσα, αυτός που πατάει σε δύο βάρκες πέφτει μέσα», είπε ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας ξανά επίθεση στον πρωθυπουργό και μιλώντας για ακροδεξιά στοιχεία εντός ΝΔ.
«Εσείς από την μια πατάτε στο δόγμα Γεραπετρίτη ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα έξι μίλια κι από την άλλη στη γραμμή Σαμαρά, που λέει ότι δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές. Με ποιο από τα δύο δόγματα είστε εν τέλει;» ρώτησε στην συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ως ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεία πλοίων του τούρκικου πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας έξω απ’ το Καστελόριζο με το Μπαρμπαρός για να κάνουν έρευνες», σημείωσε. Τόνισε πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και άρα δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κατά απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του ΠΝ εκεί».
Βουλή: Τσίπρας περί Μπογδάνου
«Τον κύριο Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη, λίγες ώρες αργότερα ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι δεν διαγράφηκε από το κόμμα, αλλά ο κόσμος δεν κατάλαβε γιατί τον διαγράψατε. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μια γιορτή μίσους; Πολύ σωστά θα κάνατε κατά τη γνώμη μου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και συνέχισε: «Στην ίδια εκδήλωση που συμμετείχε ο βουλευτής σας, εσείς κύριε Μητσοτάκη εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την διευθύντρια του γραφείου σας στην Θεσσαλονίκη. Εσείς εκπροσωπηθήκατε από την κυρία Αντωνίου. Τι υποκρισία είναι αυτή; Η κυρία Αντωνίου βρέθηκε στη συγκεκριμένη φιέστα μίσους, χέρι – χέρι με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «αλιεύει ψήφους από το ακροδεξιό κοινό».
«Όταν ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τον εν λόγω κύριο στα ψηφοδέλτιά του, ήξερε ποιον βάζει. Έβαλε έναν υποψήφιο βουλευτή που είπε ότι “ο Τσίπρας και οι σύντροφοί του χτύπησαν τον Παπαδήμου”, έναν υποψήφιο βουλευτή που είπε “ψηφίστε σωστά και θα πέσουν τα τανκς από την ΕΡΤ”. Όταν έβγαινε ο Μπογδάνος κι έλεγε για τον Σασόλι, στην πρότασή του να εξετάσει η Ευρώπη ένα πρόγραμμα επαναγκαταστάσεων προσφύγων από το Αφγανιστάν, έλεγε “αν τους θέλει να τους πάρει σπίτι του”.
Είστε εγκλωβισμένος της ανάγκης σας να είστε και κεντροδεξιός και ακροδεξιός. Δεν γίνονται όλα αυτά. Και θα σας συνιστούσα να ομιλείτε λιγότερο για ζητήματα συνέπειας όταν εσείς λέγατε ότι οι “Πρέσπες είναι εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας μας” και μετά εσείς ζητούσατε από τους εταίρους να την στηρίξουν. Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις σας κύριε Μητσοτάκη».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Να παραπεμφθεί σε δίκη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ζητά η εισαγγελέας
- Μητσοτάκης στη Βουλή: Για πρώτη φορά προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή – «Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» είπε στον Τσίπρα
- Επίθεση με βιτριόλι: Διεκόπη η δίκη – Την επόμενη Πέμπτη απολογείται η Έφη Κακαράντζουλα
- Σοκ στη Λαμία: Σε κρίσιμη κατάσταση 30χρονος μετά από επίθεση με τσεκούρι
- Ζόντιακ: Ομάδα ερευνητών λέει ότι ανακάλυψε την ταυτότητα του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr