Εχοντας ήδη προειδοποιηθεί για το τι θα σημαίνει εντός και εκτός Ελλάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ η καταψήφιση απόψε στη Βουλή της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και κυρίως τι σημαίνει για τον ίδιο και το ηγετικό του προφίλ να μην μπορεί να υπερβεί εσωκομματικά εμπόδια για ορατούς και αυταπόδεικτους εθνικούς λόγους, η Κουμουνδούρου προσπαθεί εναγωνίως να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να «αξιοποιήσει» την επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, να εμφανίσει την απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ως μη απόφαση του πρωθυπουργού, θυμήθηκε την… Ακροδεξιά, λες και εμφανίστηκε σήμερα στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, και ανακάλυψε μέχρι και δύο γραμμές στη Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.
«Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και κρίσιμη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», είπε προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία μετέχει ως παρατηρητής, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να… σοβαρευτεί:
Κιτρινισμός
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Από τη μια να υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων -ευτυχώς μετακινούμενος από τις απόψεις ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας-, από την άλλη, όμως, εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς από το φόβο ότι κάθε λογής Μπογδάνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν», δήλωσε και κατέληξε: «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη που η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι γεγονός, η ενδυνάμωση των ακροδεξιών κομμάτων, όσο όμως και της Ακροδεξιάς εντός των συντηρητικών κομμάτων είναι ένα γεγονός, δεν μπορεί κανείς να πατάει σε δύο βάρκες. Οφείλει να έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση σε κρίσιμα ζητήματα για την προοπτική της περιοχής, την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Εκτεθειμένος
Οι ακροβατισμοί του κ. Τσίπρα όμως δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το έντονο παρασκήνιο ούτε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που πατά σε πολλές βάρκες, όπως προκύπτει από τη στάση του έναντι της κρίσιμης για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Πέραν του ότι βρίσκει προσχήματα προκειμένου να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία που επισήμως χαρακτηρίζει «θετική» για την Ελλάδα, έχει να εξηγήσει τι άλλαξε και το «παρών» που διέρρεε η Κουμουνδούρου εδώ και ημέρες ως στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ψηφοφορία, έγινε «όχι».
Στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε - Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Διαιρεμένοι
Την απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο κ. Φίλης χθες μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο οποίος, παίρνοντας αποστάσεις από την κατώτερη των περιστάσεων επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «θετική η συμφωνία αλλά θέλουμε δύο αλλαγές για να την ψηφίσουμε», τάχθηκε ευθέως κατά της συμφωνίας. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι δεν είναι μόνον ο κ. Φίλης. Είναι αρκετοί βουλευτές και πολλά στελέχη που συμμετέχουν ή ευθυγραμμίζονται με τους 53 + που είναι σύσσωμοι κατά της ελληνογαλλική συμφωνίας. Και αυτό σημαίνει ότι αν πήγαινε στο «ναι» ή στο «παρών» ο κ. Τσίπρας στη σημερινή ψηφοφορία, θα είχε πολλές απώλειες και το φάντασμα του διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ θα ίπτατο και πάλι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό λοιπόν ο κ. Τσίπρας άλλαξε θέση, για τον οποίο κομματικές πηγές επιβεβαιώνουν στον Ελεύθερο Τύπο ότι βλέπει θετικά τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν αυτός που άγεται και φέρεται – μέχρι και… ουρά του Ευάγγελου Βενιζέλου έγινε για να κάνει πειστική τη θέση του κόμματός του-, αυτός είναι που δεν μπορεί να επιβληθεί στο κόμμα του ούτε για σοβαρούς εθνικούς λόγους, όπως έκαναν όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ακροδεξιό σόου με… προσοχή
Η διαγραφή Μπογδάνου χάλασε τα σχέδια του κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε άλλη μία πολιτική…,ελεγεία υπέρ της Ακροδεξιάς, αν και θα το επιχειρήσει.
Του έχουν πει ότι οφείλει να είναι προσεκτικός με τις αναφορές στη Χρυσή Αυγή, μη και γυρίσει μπούμερανγκ η προσπάθειά του να εμφανίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ως «προστάτες» του ακροδεξιού, φασιστικού μορφώματος. Διότι τα πεπραγμένα της περιόδου 2011-2021 δεν τον ευνοούν για μία συζήτηση που αφορά τι έκανε και τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Χρυσής Αυγής σε σύγκριση με το τι έκανε η Νέα Δημοκρατία. Και ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Η κακοκαιρία «Αθηνά» φέρνει καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους – Πώς θα κινηθεί
- Στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία – Οι ομιλίες των αρχηγών και…
- Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Πακιστάν