Η Ελλάδα απαντά διπλωματικά αποσαφήνισε ο κ. Αμανατίδης, εξηγώντας ότι κάποιες φωνές οι οποίες ήταν να ενημερωθούν ενημερώθηκαν, καθώς και ότι οι πόρτες που έχει χτυπήσει η ελληνική διπλωματία ήταν ανοιχτές ήδη.
Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή του είναι ότι «όλα αυτά έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο», λόγω του δημοψηφίσματος της 16η Απριλίου. Ωστόσο επέκρινε την επιλογή της γειτονικής χώρας να δοθεί προσωπική απάντηση σε μία πολιτική συνέντευξη -αυτή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά- και σε πολιτικές εκτιμήσεις, όπως η έκφραση «νευρική δύναμη», η οποία «είναι μία πολιτική έκφραση, περιέχει και μία πολιτική ανάλυση στο πως συμπεριφέρεται ένα κράτος και δεν έχει καμία προσωπική αιχμή».
Υπογράμμισε δε ότι «η απόφαση της τουρκικής πλευράς να απαντήσει επί προσωπικού και με προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθάει στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ».
Ερωτηθείς «τι εννοούσε ο κ. Κοτζιάς όταν έλεγε ότι θα υπάρξει μία ανάλογη απάντηση αν προσχωρήσουν οι Τούρκοι και τι εννοεί ο κ. Καμμένος που λέει σήμερα “ας ανέβει επάνω ο Τούρκος στρατηγός και θα δούμε πως θα κατέβει”», ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τίποτα δεν μένει αναπάντητο εδώ και καιρό σε όλα όσα προσπαθεί, είτε με ρητορική είτε με πράξεις, η Τουρκία. «Σε κάθε περίπτωση», είπε, «η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας είναι στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ωστόσο η πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών- πέρα από την ενημέρωση- έχει κάνει όλες τις κινήσεις έτσι ώστε να υπάρξει και απάντηση ξεκάθαρη στο διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο».
Και επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή νομίζουμε ότι θα πρέπει αυτές οι προσωπικές επιθέσεις και αυτά τα οποία γίνονται να σταματήσουν. Δεν προάγουν τις σχέσεις των δύο χωρών και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να τα σταματήσει».
Ερωτηθείς αν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι η κλιμάκωση της έντασης πηγαίνει προς τη 16η Απριλίου και από εκεί και μετά πιθανώς να έχουμε μια αλλαγή, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, γι’ αυτό η γειτονική χώρα και επιδεικνύει μεγάλες αντιφάσεις, γεγονός που οδηγεί σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις. «Νομίζω ότι ο ορθολογισμός και η λογική θα πρέπει να επικρατήσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα παρέμβουν σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και η χώρα μας, όπως και όλα τα οποία συμβαίνουν στη ΝΑ Μεσόγειο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή τα παρακολουθούν με αυξημένη προσοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ