Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων στην Ευρώπη και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., ενώ έχει αναγνωρίσει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και το βάρος που έχει δεχθεί στο μεταναστευτικό η Τουρκία.
Για πυρκαγιές
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν και τις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα, μία κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Το περιβάλλον αποτελεί άλλωστε τομέα όπου οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά και είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία έχουν συμφωνήσει οι κύριοι Φραγκογιάννης και Ονάλ.
Δίαυλος επικοινωνίας
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν οδήγησαν σε ενεργοποίηση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με την Αθήνα να εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που μπορεί να προκύψουν από τις εξελίξεις και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.
Το μήνυμα πάντως που σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται από τη χώρα μας είναι ότι θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Αλλωστε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό, όπου έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Σαφές μήνυμα
Αυτό έγινε σαφές και κατά τη χθεσινή επίσκεψη των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Εβρο, όπου είχε επιχειρηθεί πριν από ενάμιση χρόνο η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, απ’ όπου διαμήνυσαν ότι τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα.
Η Ελλάδα έχει θέσει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα αυτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας από την Ε.Ε. «να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες, και προς την Τουρκία, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα εργαλειοποίησης» της συγκεκριμένης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Τη θέση αυτή εξέφρασαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όσο και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Κοινή στάση
Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ε.Ε. μία ενιαία και συντονισμένη στάση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει, ενώ είναι θετική στην προοπτική λήψης των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής που θα επηρεαστούν από ένα πιθανό μεταναστευτικό κύμα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter