Σε όλες τις συναντήσεις του ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος έδινε τη διαβεβαίωση ότι λίγο πριν υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα θα έχει μια συνολική -όχι απαραιτήτως εύκολη- λύση για αξιολόγηση, προληπτικά μέτρα, χρέος και πλεονάσματα, η οποία ακόμη αναζητείται.
Σε μια προσπάθεια να δείξει ότι υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελλάδα, ο επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, τη φορολογία και τα τελωνεία παρενέβη τηλεφωνικά ώστε ο -συνήθως πολύ προσεκτικός- πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να διορθώσει τη δήλωση που έκανε την Τρίτη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει χρόνος για να έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε χθες ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής συμφωνίας, αλλά όχι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το ελληνικό θέμα.
Ο ίδιος ο επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του ελληνικού προγράμματος νωρίς το πρωί μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η επιθυμία μου είναι μία ισχυρή Ελλάδα εντός της ευρωζώνης», ανέφερε και περιέγραψε τα νέα οικονομικά δεδομένα που «είναι πολύ καλά» αλλά και τις προβλέψεις που, όπως είπε, είναι καλύτερες και για το 2017 και για το 2018, αναφερόμενος στη δημοσιονομική υπεραπόδοση και στις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις οποίες η Ελλάδα δείχνει αν έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2016 με ρυθμό ανάπτυξης 0,3% του ΑΕΠ. «Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και ότι θα βρεθεί η βέλτιστη λύση», ανέφερε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες» αλλά και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά της Αθήνας, θυμίζοντας και τη δέσμευση που ήρθε να πάρει από την ελληνική κυβέρνηση και κατέληξε λέγοντας: «Εχουμε τη βούληση να υπάρξει λύση και όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και η λύση».
Πληροφορίες θέλουν τον κ. Μοσκοβισί να αποκρούει το ελληνικό αίτημα οι αλλαγές για την αγορά εργασίας να περιοριστούν στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Επανέλαβε στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει μαζί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Πληροφορίες θέλουν τον Γάλλο αξιωματούχο να υπόσχεται ότι γίνονται προσπάθειες για να παρουσιαστεί συνολική λύση μέχρι και τη Δευτέρα, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η διπλωματική τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι «τα στοιχεία είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, το Ταμείο έχει τις δικές του εκτιμήσεις».
Για τα στοιχεία
Την ίδια ώρα κυκλοφορούσε και η δήλωση του «σκληρού» του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ότι το Ταμείο θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Αν είναι διαφορετικά, τότε το Ταμείο θα βελτιώσει τις προβλέψεις του.
Στο μεταξύ, ερωτηματικά γεννιούνται από την απάντηση του γ.γ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Θάνου Θανόπουλου σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα για τις αναφορές που κάνει το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του σχετικά με την ακρίβεια των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Ο κ. Θανόπουλος απάντησε ότι «τη ρετσινιά των greek statistics την έχουμε αποδιώξει. Νομίζω, μας εμπιστεύεται πια η Eurostat, δεν υπάρχουν αστερίσκοι στα στοιχεία… δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, τόσο ως προς τις πηγές όσο και ως προς τις μεθόδους μας».
Επισήμαινε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα σέβεται. «Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένας μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας», ενώ σημείωσε πως η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έκανε δεκτό το αίτημα του ΔΝΤ να μετέχει παρατηρητής του στην καταγραφή των ετήσιων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Το αίτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στην επεξεργασία των τελικών στοιχείων για το 2016 ο κ. Θανόπουλος είπε πως έγινε μέσω της Eurostat και το κάναμε αποδεκτό για λόγους διαφάνειας, αφού δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε.
Αρθρο Τσακαλώτου
Ενώ όμως μεταξύ των θεσμών υπήρχε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για να βρεθεί συναινετική λύση, η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναρτούσε χθες άρθρο του κ. Τσακαλώτου που έριχνε λάδι στη φωτιά.
«Καταφέραμε να πετύχουμε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο του προγράμματος, ενώ το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,3% του ΑΕΠ. Αν είναι δικαιολογημένο να μας ζητούν την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων για το 2019, αναρωτιέμαι τι θα μας ζητούσαν αν δεν είχαμε πετύχει το στόχο», τόνιζε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών αποδομώντας τα επιχειρήματα του Ταμείου για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, λέγοντας ότι βασίζονται σε λάθος συγκρίσεις. Ανέλυε επίσης και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο του τρίτου Μνημονίου.
Χωρίς συνολική λύση
Παρά την καλή του διάθεση, ο Γάλλος επίσημος δεν είχε ακόμη να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά μια οριστική λύση ούτε για την εμφάνιση με κάποιον τρόπο των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος αλλά ούτε και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι βασικοί πυλώνες για τη στήριξη μιας συνολικής συμφωνίας.
Με δεδομένα αυτά, το δίδυμο των μεσολαβητών για το ελληνικό θέμα, οι κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, θα θεωρήσει επιτυχία αν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί διαμορφώσουν έστω και με ένα μήνα καθυστέρηση το πλαίσιο του διαλόγου με την ελληνική πλευρά. Αυτό μπορεί να περάσει προς τα έξω ως «πολιτική συμφωνία» που θα ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου